Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mit egyek, hogy ne essen le a...

Mit egyek, hogy ne essen le a vércukrom?

Figyelt kérdés
Szóval, idáig szénhidrát csökkentett kenyeret ettem, de most úgy érzem ez kevés, valamiért most megint hamar leesik a vércukrom, mindig éhes vagyok. Próbálom tartani mindig, hogy ne egyek sokat, most az édességet is nagyon kívánom, de mindig épphogy csak bekapok egy falatot valamiből, vagy egy fél szőlőcukrot, de ez így nem állapot. Tornázni sem tudok most emiatt rendesen. Többet enni viszont nem merek. Van egy olyan érzésem, hogy IR vagyok, de nem voltam még orvosnál. A vércukrom mindig jó, de inzulin még nem volt nézve. Olvastam most egy IR diétát, hogy mit lehet enni, abban van, hogy mennyi lassú, és mennyi gyors felszívódású szénhidrátot kell enni, és teljes kiőrlésű kenyeret. Arra gondoltam, hogy átváltanék teljes kiőrlésű kenyérre, de félek, hogy attól meg meghízom. Meg fontos, hogy ne legyen benne laktóz, rozs, szója, ilyenek, de sajnos majdnem mindegyikben van. Most reggel ettem szénhidrát csökkentett kenyeret egy kis sonkával, sajttal. Ennyi, de még utána sem voltam jól. Aztán most kb. 1.5 óra múlva megint egyre rosszabbul éreztem magam, megettem egy linzernek a felét, és most úgy érzem jobban lettem. Igen, tudom, szokták mondani, hogy ha most megettem a linzert felmegy a cukrom, utána pedig majd nagyot zuhan, de érdekes módon nekem ilyen nincs.Az a baj, hogy ettől a vércukor eséstől pánikolok is. Én kenyeret nem sütök, mert nem szeretek sütögetni. Ha meg csak zöldséget ennék, azóta el lennék temetve. Belekezdtem, de majdnem meghaltam. Valami szénhidrátot mindenképp kell ennem, ezt olvastam már orvosoktól, és dietetikusoktól is. Mit javasoltok?
2020. aug. 15. 10:32
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Hozzátenném, hogy már elég rég nem volt ilyen gondom, tornázni is bármennyit tudtam, szerintem a stressz kicsit most megint betett, amiatt lehet. Kisebb gondok mindig voltak a vércukrommal, de ez most megint durva. A stresszt most már próbálom kerülni, amennyire tudom. A kérdésem arra irányulna tulajdonképpen, hogy mit szóltok a teljes kiőrlésű kenyérre, tényleg lehet tőle hízni? Egyébként nem lehet csak lassú felszívódású kaját enni úgy tudom, az sem egészséges, hanem össze kell hangolni, a lassú és gyors felszívódású szénhidrátot. Ezt orvosoktól is olvastam, hallottam.
2020. aug. 15. 10:39
 2/11 anonim ***** válasza:
0%

Ha inzulin rezisztenciád lenne, nem esne le a cukrod.

Menj orvoshoz, nézesd meg magad, mert akár inzulinoma is lehet az oka, ha valakinek gyakran leesik a cukra.

2020. aug. 15. 10:54
 3/11 anonim ***** válasza:

IR tünetei: "Étkezés után 1,5-3 órával menetrendszerűen leesik-e a vércukra, ami a következő tünetekkel járhat"

[link]

IR-es vagyok, régen gyakran lettem rosszul az alacsony vércukorszint miatt.

Low carb étrendet követek pár éve és kicsit többet mozgok, azóta kb. évente egyszer fordul elő ilyen (ha nem figyelek oda a kajára).

Nem eszem kenyeret/tésztát, teljes kiőrlésűt vagy ch csökkentettet sem. Még élek, sőt egészségesebb vagyok és sokkal jobban érzem magam.

Ha már gyors felszívódású ch, akkor már inkább egy kis gyümölcsöt eszem. 100-120 g ch lazán összejön zöldségekből (az édesburgonya, zöldborsó is az), olajos magvakból, egy kis gyümölcsből, zabpehelyből. Ennél többre nincs szükségem.

2020. aug. 15. 11:10
 4/11 A kérdező kommentje:

3./ Ha én így ennék, azóta temetve lennék. Hidd el próbálok, minél kevesebb szénhidrátot enni, de akkor meghalok! Választhatok! Lehet valakinek bejön, nem vagyunk egyformák, és nem mindenkinek egyformán reagál a szervezete. És lehet nekem nem az a problémám, mint a fentebb leírt valakinek. Egyébként, akkor most az IR-nél tünet a vércukor esés, vagy sem? Az alma néha jó egyébként, ha leesik a vércukrom. Itt ez a diéta van leírva IR-nek: [link]

A Low carb-t még nem hallottam, de utána nézek!

2020. aug. 15. 11:19
 5/11 anonim ***** válasza:
A lehető legrosszabb amit csinálsz. Amit leírtál az alapján nem a vércukroddal van a baj hanem azzal hogy sosem eszel annyit hogy jól lakj. Aztán sütiket meg cukrokat eszel egy rendes tál étel helyett. Csináj normális nem cukros ételeket és egyél belőle akkora adagot amive jól laksz. Ha vaki egész nap 1 szelet kenyeret fél islert meg szőlőcukrot eszik akkor miért van megepődve ha rosszul van? Az ir diétától félsz hogy meghízol? Ettől a sok cukros vacatól hízol meg amit elcsipegetsz rendes étel helyett.
2020. aug. 15. 12:00
 6/11 A kérdező kommentje:
Na, most te nagyon félreértetted, amit írtam. A szőlőcukrot, illetve a fél isler-t, stb. csak kiemeltem abból, amelyeket hirtelen bekapok, helyreteszik a cukrom, ha leesik, nem ezeket eszem!Emellett eszem a rendes ételeket is! Normál adagokat!Nem vagyok elhízva, szobabiciklizem,amit most jelenleg tudok csinálni. Nem cukros ételeket eszem, ha kell is valamibe cukor, Stevia édesítőt használok, illetve Eritritet. Nem az IR diétától félek, hanem az volt a kérdésem, hogy ha szénhidrát csökkentett kenyérről váltanék, teljes kiőrlésűre, az hízlalna-e? Nassolni sem szoktam, nem eszem sütiket, sem cukrot, sem csokit, szóval, én nem az vagyok, aki zabálja az édességet, sőt bárcsak mindenki ennyire meggondolná, hogy mennyi édességet eszik, nem lenne ennyi elhízott ember!
2020. aug. 15. 13:11
 7/11 A kérdező kommentje:
Ja, és még annyi eszem salátát, gyümölcsöt is, mégis leesik a cukrom! Hmm......akkor te milyen ételeket javasolsz, amitől nem esne le a cukrom?
2020. aug. 15. 13:28
 8/11 anonim ***** válasza:

#3 vagyok. A vércukor leesése tipikus IR tünet, de okozhatják más betegségek is. Ha biztos akarsz lenni, menj el kivizsgálásra.

Ha kevés (napi 1-2 vékony szelet) kenyeret eszel, és nem magában, akkor az lehet akár teljes kiőrlésű is. Nem ettől fogsz elhízni szerintem, bár utóbbi szénhidráttartalma akár ugyanannyi is lehet, mint egy sima fehér kenyéré.

De kenyér nélkül is lehet élni, nekem már egyáltalán nem hiányzik. Csak a tepertőt és a szalonnát nem tudom kenyér nélkül megenni, de ezeket amúgy se igazán szeretem :)

2020. aug. 15. 13:36
 9/11 A kérdező kommentje:

Az első hozzászóló azt írta, hogy a vércukor leesése nem IR tünet, te azt írod, hogy igen. Rákeresve is, egyik helyen olvasom tünetként, de máshol nem. Na, akkor most mi az igazság?

Egyébként jó neked, hogy kenyér nélkül is elvagy, sajnos én rosszul vagyok, ha nem viszek be valamennyi szénhidrátot.

2020. aug. 15. 13:47
 10/11 anonim ***** válasza:

Az IR lényege, hogy étkezés után túl sok inzulint termel a szervezeted, ettől bizony leeshet a vércukorszint, KIVÉVE, ha állandóan eszel/iszol. Én pl. max. kétóránként ettem, most simán kibírok 4-5 órát evés nélkül, és akkor se leszek rosszul.

A valamennyi és a sok között elég nagy lehet a különbség. Az átlagember 250-300 g szénhidrátot fogyaszt, talán még többet is, a cukorbetegek, IR-esek max. 160 g-ot. Én 100-120 g között remekül érzem magam, évekkel ezelőtt lefogytam és azóta se jött vissza a felesleg. A low carb étrend valahol 60-100 g közötti ch-t ajánl, ez még mindig sokkal több (és könnyebben tartható), mint a ketogén étrendben javasolt 30 g.

Ha rosszul vagy a kevés szénhidráttól, annak több oka lehet. 1. Hirtelen, drasztikusan csökkentetted a ch-t - az első napokban emiatt lehetnek kellemetlen tünetek, de ezek az esetek többségében elmúlnak. Nekem 3 nap után már nem volt semmi bajom. De lehet ám fokozatosan is csökkenteni, csak ehhez nem ártana számolni a ch bevitelt. 2. Túl keveset eszel - ha kevés a ch, több zsír kell, mert ebből nyeri a szervezet a hiányzó energiát. A fehérjebevitel más okokból szintén lényeges. 3. Ha kevés a ch, azt lehetőleg nagyrészt lassan felszívódó formában kell bevinni. Ha gyors ch-khoz zsírt és fehérjét is eszel, ezek lassítják a ch felszívódását, ahogy a sok rost is (pl. zöldségek, magvak). Pl. magos kenyér + vaj + sajt + szalámi + tojás + zöldségek = kibírod a következő főétkezésig rosszullét nélkül (elvileg, persze ki kell próbálni).

2020. aug. 15. 14:12
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!