Extrém túlsúly esetén (200-220 kg) lehetséges alacsony koleszterinszint?
Az összkoleszterinem se túl magas, 3,8. LDL-t nem néztek külön, de ha az összkoleszterin 3,8, a HDL 0,77 és a triglicerid is bőven a normál tartományban van, akkor gondolom az se magas. Erre vagyok kíváncsi, hogy miért, mivel az lenne logikus számomra, hogy az összkoleszterin magas, de nem az, a családban nekem a legalacsonyabb.
Mindig elfelejtem írni, de köszönöm a válaszokat!
LDL-koleszterin = összes koleszterin – HDL-koleszterin – trigliceridek
Ezt találtam neten, ez jó?
Miért? Értem, hogy ezek nem ugyanazok. A HDL jó, az LDL nem.
A HDL-em alacsony, ez nem jó, növelni kellene, amit fogyással, egészséges étkezéssel, sporttal tehetek meg. Ez folyamatban van, de nyilván nem egyik napról a másikra fogom látni az eredményt. A kérdésem ezen részére választ kaptam.
Aztán ott van az összkoleszterin, ami gyors google keresés után láttam, hogy a HDL + LDL koleszterinből és a trigliceridből tevődik össze. Arra lennék kíváncsi, hogy miért nem magas az összkoleszterinem és az LDL koleszterinem. (A számításokat azért írtam, mert a leletemen nem volt feltüntetve az LDL koleszterin, ezért ki kellett számolnom egy egyszerű kivonással, csak nem voltam benne teljesen biztos, hogy jó képletet használtam, ezért leírtam.
Szóval a kérdésem az, hogy extrém túlsúly esetén hogy lehet alacsony (átfogalmazom: nem magas) a(z) (össz)koleszterinem?
Miért adod fel? Mit adsz fel? Mit nem értek? (Tényleg érdekel.)
#16: "Total cholesterol is determined by adding LDL and HDL and 20 percent of your triglycerides"
3,8-as összkoleszterin nem olyan alacsony, a határérték felett van. A HDL tényleg alacsonyabb a kelleténél.
Az alacsony koleszterinszint miatt is lehet alacsony a D-vitaminszinted, bár ezt a vitamint amúgy is érdemes pótolnia a legtöbb embernek.
A HDL/LDL arány javításához azt javaslom, vigyél be több omega-3-at (halolaj, halak, házi tojás, lenmag(olaj), chia mag, ligetszépe olaj stb.). A fogyás és a mozgás is segíthet, és az egészségesebb táplálkozás.
Az összkoleszterined emelkedhet valamelyest, ha több koleszterint viszel be (állati eredetű) ételekből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!