Mi értelme naponta többször is mérni a vércukorszintet, ha (pont pont pont)?
- a doki úgyse a beteg jegyzetei alapján fogja előírni a további kezeléseket
- az előírt diéta szerint legalább napi 4-5-ször egyen a beteg, tehát akár napi 6-7-szer is, márpedig akkor minden főétkezés - egyáltalán melyikek lesznek így a főétkezések?... - előtti mérésbe bezavar, hogy nemrég evett, tehát a beteg számára is értelmezhetetlenek lesznek a mért értékek
- amúgy a beteg igyekszik cukormentesen enni, kis adagokat, sok zöldséget, stb.
???
Miért nem elég akkor pl. minden nap éhgyomorra mérni egyet, hogy lássa, előző nap kb. mennyire csinálta jól? Ha a reggeli mérésből ez nem derül ki, akkor miből? Mert abból biztos nem, hogy mondjuk egy órával ebéd előtt is evett pár falatot, ezért magas értéket mér ebéd előtt, és ez folyton felidegesíti, pedig direkt azt csinálja, ami az előírás, tehát sokszor eszik keveset, cukormentesből, napi max. 160 g szénhidráttal.
"Egyáltalán mi számít normál értéknek, ha a kórházban a 10 körüli értékre is csak hümmögtek, hogy amikor megkérdezte, hogy és ez magas-e?"
Normál érték evés előtt, nem cukorbeteg embernek 4-6 között van. Cukorbeteg embernek maximum 10-ig felmehet. Nekem az tanácsolta a doki hogy ha 10 alatt tudom tartani, az már jó. Evés után (másfél órával) kb 3-mal emelkedhet meg az érték. De maximum 12-ig mehet fel. Ez normál embernél is elfogadott. Tehát ha reggeli elött 8 a cukra és evés után felmegy 10-re az jó. Ha evés előtt 8, evés után 15, az nem jó (kakaóscsigás példa). Ha evés előtt 15, evés után is 15, és a következő evéskor sem áll vissza 10 alá, az nem jó. Ilyenkor kell mint írtam, variálni az inzulinnal, tehát többet beadni. Vagy kevesebbet kell enni.
"Neki egyáltalán nem mondtak ilyet, és nem biztos, hogy csak a járványhelyzet miatt, szerintem sokkal valószínűbb, hogy azért nem, mert még kezdő. A patikus is azt mondta, hogy aki kezdő, az ne variáljon, annyit szúrjon, amennyit az orvos mondott."
Nem az írtam hogy már a második napon kezdjen el dupla adagokat adni... hanem 2-3-4 hét múlva úgyis látni fogja hogy mi az amitől emelkedik a vércukor szintje, és mikor nem. Érted, ha ő minden reggel 4 szelet kenyeret eszik meg, és mindem nap látja hogy utána magas a vércukor szitje, akkor muszáj kevesebbet ennie, vagy több inzulin beadnia. Én a variálás alatt nem az értettem, hogy adjon dupla annyit. Hanem ha pl 10-et kell beadnia, és magas az értéke, adjon be 12-őt. Meg látja hogy ennyitől visszaáll-e.
"Ez hogy jött ki? Függetlenül attól, hogy mondjuk hány éves, hány kiló, meg ilyenek?"
Igen, független attól. Attól függ hogy kinek milyen a szervezete. Pl apum nekem is cukorbeteg, már 20 éve. Én is az vagyok jópár éve. Ő 40+ -os, 90 kilós férfi. Reggelire 12 egységet kell beadnia. Én 20+ éves nő vagyok, 70 kiló. Nekem reggelire 16 egységet kell beadnom. És azt mondják, hogy ha magas a vércukorszinted (vagy tudod hogy többet fogsz enni mert pl szülinapi ünneplés van) akkor 1 egység inzulin kb 1-2 értékkel viszi lejjebb a vércukor értéket. Tehát az én esetemben ha reggeli előtt pl 12 a cukrom, akkor nem 16 egységet adok be hanem 18-at. Így vissza fog állni normál értékre ebéd előtt.
"De azért ezt így elég veszélyes leírni ide szerintem, akárki is olvashatja."
Pedig ez a helyzet, hiába tiltakozol ellene. Nekem anno az lett megszabva hogy 12-8-10 arányban adjam az inzulint. Lószart (már bocsánat a kifejezésért) ez kb semmit nem ért. 16-14-16 arányban adom be.
"De aznap, a 15-ös mérés után akkor egyáltalán ne is tízóraizzon, hiszen már eleve magas? Akkor viszont kidől már ebéd előtt.."
Ne, ne egyen. Mi az hogy kidől? Ne idegesíts már. Felnőtt ember. Nem egy kisbaba akinek 2 óránként szopiznia kell. Én reggel 7-kor eszek, utána fél 1-kor, utána meg este fél 7-kor. Utána meg szintén másnap reggel 7-kor. Éhes szoktam lenni délelőtt 11-kor? Igen. Kibírom mégis? Igen. Ki kell bírnia! Vagy ha nem, akkor egyen valami szénhidrát mentes kaját. Ha NAGYON éhes, elöbbre lehet hozni az ébedet, de kb fél órával. Azt viszont ne csinálja hogy ebéd előtt eszik pár falatot. Azzal felborítja az egészet.
"Ezt ki mondta? Hol van leírva, hogy mikor, mennyi a normális? Nem az van, hogy csak kb. 4 és 6 között normális?"
Erre válaszoltam korábban.
"Most meg ez a 8 honnan jött?"
Példának írtam. Ha 9-10 vagy több a cukra, nem kell ennie, hiszen akkor vacsora előtt nagyon felmegy neki. De persze ez is a körülmenyektől is függ. Ha ő kemény fizikai munkát végez, akkor uzsonnázzon akkor is ha akkor 10 a cukorja. Úgyis meg fogja látni hogy vacsora előtt 15 lesz neki, vagy csak 7.
"És honnan lehet tudni, hogy most csak simán éhes, tehát ne egyen, vagy kezd rosszul lenni, tehát ennie kéne, méghozzá gyorsan"
Egy részről onnan hogy MEGMÉRI A CUKRÁT. Szerinted hülyeségből mondom ezeket, hogy sokat kell mérni? Más részről pedig, amikor kezd leeseni a vércukorszint és rosszul lesz, az nem olyan hogy "szimplán éhes vagy". Az egy teljesen más érzés. Sajnos ezt egy nem-cukorbeteg ember soha nem fogja megérteni. Ilyenkor lezsibbad a szád, remeg belülről a tested, lever a víz, és olyan falásroham jön rád hogy a súlyod 10 szeresét meg bírnád enni. Nem csak annyit érzel hogy hm éhes vagyok.
Egyébként én nem vagyok sem orvos sem dietetikus, szimplán ebben nőttem fel, 20 év tapasztalatom van benne.
Viszont azt meg kell jegyeznie mindenkinek, hogy minden cukorbetegség más és más. Van akinek fél óra sport leviszi a vércukor értéket, van akinek nem. Van aki ehet x kaját, más nem. Apum pl nem ehet banánt mert nagyon megemeli a cukrát, én majdnem minden reggel banánt eszek mert nincs bajom tőle.
De sajnos sok minden befolyásolhatja a vércukor szintet, pl a telihold vagy a front is. Apumnak teliholdkor mindig le van esve a cukra, nekem meg olyankor mindig magas. Azt írja a "szakkönyv" hogy nőknél a havi bajkor, vagy lázas betegségkor, szintén magas a cukorszint. Na nekem meg ez nincs rá hatással.
Sajnos nem létezik olyan módszer, olyan séma amit fel lehet rá húzni. Én pl ma vacsorára gabonapelyhet ettem. Tudom hogy nem szabad ennem, mert attól este mindig magas lesz az értékem. Most mégis csak 7 volt. De olyan is sokszor előfordult már hogy keveset ettem ebédre, vacsora elött mégis 15 volt. Sajnos ezek elöfordulnak, ez egyszerűen a megmagyarázhatatlan kategória. Alattomos egy betegség ez.
"Nekem anno az lett megszabva hogy 12-8-10 arányban adjam az inzulint. Lószart (már bocsánat a kifejezésért) ez kb semmit nem ért. 16-14-16 arányban adom be."
És ezt a doki tudja? És jóvá is hagyta, tehát azóta már ez az előírás?
"Nem egy kisbaba akinek 2 óránként szopiznia kell."
Felnőtt ember, de cukorbeteg, aminek kapcsán az az előírás, hogy napi 5-6-szor egyen, plusz mellette hasnyálmirigy diétát is kéne tartania, ami miatt meg napi 6-7 evés lenne tanácsos, vagyis 6-szor kéne ennie, ha ezeknek az átlagát veszem. Ha este 10.00-kor beadja az éjszakai inzulint, aztán alszik 6.00-ig, hogy ugye 8 órát aludjon, mert az úgy normális, akkor mondjuk 7-től ha nem is 2, de 3 óránként ennie kell, tehát 7.00-kor, 10.00-kor, 13.00-kor, 16.00-kor, 19.00-kor, 21.00-kor... Ráadásul a cukordiéta miatt inkább barna kenyeret kéne ennie, meg rostos dolgokat, a hasnyálmirigye miatt viszont épp ellenkezőleg...
Egy csomó hasznos van abban, amiket írsz. Köszönöm. Csak mégis olyan bonyolult ez az egész... És eleve nem szereti bökdösni magát, meg hogy nem ehet akármikor akármit, pedig nagyon is édesszájú, és a folyton a főzés meg a kajálás körül teltek a napjai. És igaziból nem attól lesz kevesebb az ember cukra, hogy hányszor méri, hanem attól, hogy mit meg mennyit eszik, mint ahogy fogyni se attól lehet, ha folyton mérjük, hogy hány kilók vagyunk...
Pontosan azért kell a rendszeres mérés,hogy tudd nem e alacsony,hogy kitapasztald mennyi inzulin kell,és hogy a következő étkezésnél kell e várni.A doki csak ad egy irányt de az igazi mennyiséget neked kell majd tudnod. Nálunk ha magas a cukor akkor az inzulin beadás után 20 percet kell várni,ha normál a cukra akkor egyszerre szúr és eszik.Ha alacsony akkor először eszik utána szúr,ez azért kell,hogy kb egyszerre szívódjon fel a kettő. Ha valaki rutinosabb és már megérzi mikor alacsony vagy magas a cukra ott ritkábban elegendő lehet,bár garancia akkor sincs semmire. De egy kezdő mégis honnan a fenéből tudja mikor alacsony. Lehet csak akkor érzi meg ha már 2 a cukra az meg szintén káros.Ha nem méred csak reggel,és akkor éppen mindig jó a cukrod az nem jelent semmit.Attól még lehet a nap többi részében magas.
Egy front is befolyásolja az értéket.
Étkezés után sose mérünk,nem is mondták,hogy kellene,egyébként az hogy utána 1 órával magas az normális,egészséges embernél is felmegy,de egy bizonyos időn belül vissza kell mennie a normál értékre.
Egyébként a dokitól se várj csodát, egy külsőleg beadott inzulin sosem fog úgy működni,mint a saját. Ki kell tapasztalni,nincs két egyforma cukros és nincs mindenkire érvényes recept.
Durva szövődményeket okoz a nem jól kezelt cukorbetegség,ezért inkább mér az ember többször,mintsem "az egész napom ebből áll" felkiáltással amputálják a lábát pár év múlva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!