Laktózérzékenységnél mire figyeljek?
Gyermekkorom óta küzdök hasfájással, hasmenéssel.
Akkor szüleim vittek minden kivizsgálásra, én úgy emlékszem nem találtak semmit.
Mikor dolgoztam, akkor annyira nem foglalkoztam ezzel. De mostanság, hogy itthon vagyok gyerkőccel, kezd elegem lenni, hogy minden reggel, délelőtt azzal telik, hogy kínlódik és 5 percenként jövök a WC re.
Nyilván most nem fogok elmenni ilyen kivizsgálásra ebben a helyzetben, hanem itthon elhagyom a tejet, meglátjuk, hogy akkor változik e valami.
Mert régebben nem ittan annyi tejes dolgot, de mikor ittam úgy feltűnt, hogy utána fáj a hasam.
Mostanság meg a kV-t tejjel iszom.
A kérdés az lenne, hogy ugye így konkrét a tejet elhagyom, de pl az összes tejterméket el kell? Joghurtot mindent? És pl süteményt, amibe tej van? Vagy ott annyira nem mutatkozik ki?
Ebben az esetben érdemes lenne próbát tenned és minden tejterméket kiiktatni vagy laktózmentesre váltani. Ha valóban ez a bajod, akkor még pár kocka tejcsoki vagy süti sem férhet bele. Maximum laktóz gyógyszerrel.
Esetleg érdemes lenne naplót vezetned, hogy mi után jelentkezik a diszkomfort érzés, sok orvos elsőként ezt kéri, hogy figyeld meg magad.
Nagyon változó, hogy kinek mennyi laktózt tolerál a szervezete. Próbáld ki a laktózmentes termékeket! Ha azokat se bírod, akkor inkább hagyd el.
Egyébként a legtöbb laktóz a tejben, tejszínben van. A joghurtban, kefirben kb a fele lebomlik, a tejfölben kicsit több van ezeknél. Az érlelt keménysajtokban teljesen vagy szinte teljesen lebomlik a laktóz ezeket nyugodtan fogyaszthatod, nem kell belőle laktózmentest venni. A többi tejterméknél ki kell tapasztalni.
Ezen kívül lehet kapni gyógyszertárban, drogériákban különféle laktáz enzim készítményeket. Érdemes kipróbálni. Akár több félét, hogy melyik válik be. Sztem amit orvos ír fel az jobb, de ha az most nem opció, akkor maradnak a vény nélküliek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!