A paleósok ehetnek teljes kiőrlésű barna kenyeret?
Nem! A teljes kiőrlésű kenyér egészségesebb a finomított lisztből készültnél a magasabb rosttartalma miatt, de búzából készül, ami több okból is tiltott a paleó diétában.
Egyrészt glutén van benne, ami a paleósok szerint káros az egészségre, nemcsak a cöliákiások, hanem minden egyes ember számára, ugyanis gyulladásokat okoz a szervezetben.
Emellett gabonaféle, tehát egyrészt magas a szénhidráttartalma, ami a paleó alacsony szénhidrát- és magasabb zsír- és fehérjetartalmú profiljával nem egyeztethető össze, másrészt magas a fitáttartalma. A fitátok antinutriensek, amelyeknek vannak ugyan egészségügyileg kedvező hatásaik is, ezt azonban a paleósok nem veszik figyelembe, csupán arra fókuszálnak, hogy mivel ezek a vegyületek képesek koordinálni az átmeneti fémek ionjait, a cinket, a vasat, ezért azok felszívódását jelentősen rontják, és az említett anyagok hiányához vezetnek a szervezetben.
Gabonafélék tehát mind tiltólistásak: búza, rozs, árpa, maláta, zab, köles, hajdina, de még a pszeudogabona qinoa is.
Tudtommal a vadrizsnek is magas, meg persze a szénhidrát is sok benne... nem paleo étel, azt meg kell hagyni.
Ez persze nem jelenti azt, hogy egészségtelen lenne. A paleo nem egy aranyszabály, aminek mindenben igaza van, csak egy alternatív étkezési mód, ami sokkal egészségesebb a hagyományos nyugati étkezésnél.
De így is sok hibája van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!