Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Kiegyensúlyozott táplálkozás...

Katoonene kérdése:

Kiegyensúlyozott táplálkozás elveinek ez megfelel?

Figyelt kérdés

Hali, következőben kérnék segítséget.

Elsejével (mint sokan) életmódváltást irányoztam meg, netes olvasgatások alapján kalória + makrotápanyagok számlálásával. Előtte minimális mozgással, napi kb. 2-3 snickerssel megegyező édesség majszolással, 0 diétával 173 cm-rel 86 kilós fiatalember lettem (és már lehet 90 is lennék ha minden változatlan maradt volna,) sajnos zsíros kategóriából.

Nagy általánosságban ( pl. orvoslexikon, és ezzel foglalkozó oldalakból) ezt szűrtem le: napi 2000 kalóriával, 315g szénhidrát, 85g fehérjével, 75g zsírfogyasztással egy év alatt 10-12 kiló reális.

Idegi alapon fogytam-híztam én már 3 hónap alatt, mostani célom inkább egészség megőrzés-teremtés lenne, jó közérzettel, jó kondival.

Fehér kenyeret, édességet stb. letettem, sok zöldség,tudatos evés, heti 7 nap fél-háromnegyed órás testmozgás ( súlyzó, futás, torna). A 7 napból 3-4-re azt mondom, izzadok, fáj mindenem, a maradéknál van hogy bár nem tocsogok az izzadságban, de arra odafigyelek, hogy a szívem bedobogósodjon. Tehát magamhoz képest megnyomom, ahogy múlnak a hetek egyre jobban, ezeken a napokon iszok fehérje port is. 3 hét alatt bár csak 1 kg-t fogytam, de a testem szépen elkezdett változni, kisebb a combom, régi izmaim kezdenek előbújni. Szóval elégedett vagyok.

De van egy kis gondom:

Az ajánlott 315g szénhidrát helyett naponta 130-180 között eszek, az ajánlott 75g zsír helyett 80-110 között eszek, a fehérje pedig 75 gramm helyett 110-140.

Amitől függ: milyen ebédet kapok az asszonytól (tésztás napok kivételével 160 gramm szénhidrát sincs meg) illetve a keményebb edzős napokon több zsírt viszek be, illetve fehérjét is veszek be, mert ha nem minden bajom van, ennem kell.

Ez nem tudatos, de az első másfél hét szenvedés után (egyik nap alig eszek másnap kizabálok mindent a hűtőből vagy épp éhesnek érzem magam) úgy látom, hogy bár a szénhidrátbevitelem fele a maximálisnak, de a zsír és fehérje bőven több az ajánlottnál, és félek, hogy valami bajom lesz a felborult táplálkozástól.

Testépítős helyeken olvasok olyanokat, hogy napi 250 g fehérje, meg 120 g zsír belefér akár 20-30 g szénhidráttal, de azok az emberek napi 1-2 órát edzenek, és nekik az az életük, én a munka-család mellett tudok edzeni, illetve a kajára odafigyelni.

Az én célom az egészség lenne, de arra nem nagyon találtam választ: ha 160 g "önkéntes" szénhidrát diétán vagyok, napi kb. félórát mozgok, eszek zöldségeket (naponta majdnem annyit mint előtte egy hét alatt) akkor így ez rendben van?

Az ajánlott 55% ch 30% zsír és 15% fehérje helyett így néz ki: 30-40%ch, 40-45% zsír, és 20-30% fehérje.

Bocs a hosszú monológért, de a való életben ilyen embereket tudtam kérdezni: aki szarik az evésre és folyamatos hízásban van (mint én voltam) testépítős típus (3g fehérje/kg) a húselutasító vegák, végül a szélsőségesek (paleo, keto).

Köszi a válaszokat

2020. jan. 25. 21:20
 1/2 anonim ***** válasza:

"Az ajánlott 315g szénhidrát helyett naponta 130-180 között eszek, az ajánlott 75g zsír helyett 80-110 között eszek, a fehérje pedig 75 gramm helyett 110-140."

Nekem utóbbi sokkal szimpatikusabb, mint az előbbi. Könnyebb lesz a fogyás és nem leszel állandóan éhes. Alacsonyabb ch bevitel mellett több zsírra van szükség, hogy meglegyen a szükséges napi kalória/energiabevitel. Fehérjéből a 75 g a minimum lenne, de nyugodtan ehetsz 110-140 g-ot edzés mellett, férfiként, szüksége van rá a fejlődő izmaidnak. Én 55 kilós nőként eszem napi 80-100 g fehérjét.

Azok alapján, amiket írtál, szerintem jó úton jársz. Figyeld a tested jelzéseit, a közérzeted.

A heti 7 nap edzést szerintem csökkentsd heti 3-4-re, hogy az izmaidnak legyen ideje regenerálódni.

Nem tudom, pontosan miket szoktál enni, de javaslom, hogy egyél minél több természetes (minimálisan feldolgozott) és minél kevesebb feldolgozott, adalékanyagokkal telenyomott ételt. Ilyenekre gondolok, hogy pl. kockasajt helyett kemény sajt, étolaj helyett valamilyen egészségesebb zsiradék.

2020. jan. 26. 08:04
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ! Akkor egy kicsit nyugodtabban kezelem ezt a zsír-fehérje dolgot. Azt elfelejtettem írni, hogy ezekkel a zsír-fehérjetúllépésekkel 1600-1900 kcal között mozgok, és hihetetlen módon nem éhezem, bírom a munkát, edzést. A nyers zöldség nagy kihívás 2-3x naponta, de lassan alakul?)
2020. jan. 27. 06:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!