A sajt tényleg ennyire egészséges lenne, ez lenne a francia paradoxonra a magyarázat?
A kutatókat az úgynevezett "francia paradoxont" szerették volna tudományos alapon megmagyarázni. Ennek lényege, hogy bár a hagyományos francia étrend az átlagosnál jóval több koleszterint és telített zsírokat tartalmaz, ami a szívproblémák egyik fő kiváltó oka, ezek a betegségek éppen hogy kevésbé érintik a franciákat. A kínai Soochow Egyetem kutatói azonban megállapították, hogy a sajtok többsége a szervezetben lévő "jó" koleszterin szintjét emeli csak, a "rossz" koleszterin szintet csökkenti.
Majd a gyékás proliközönség nyilván megválaszolja azt a kérdést, amivdl egyébként kutatók foglalkoznak.
Gratulálok a kérdéshez.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
[az étrend] "koleszterint és telített zsírokat tartalmaz, ami a szívproblémák egyik fő kiváltó oka"
A szívproblémák fő kiváltó oka a túl sok finomított szénhidrát (minden, ami gyorsan felszívódik: cukor, fehérliszt, fehér kenyér, krumpli). Az elfogyasztott koleszterin minimális hatással van a vér koleszterinszintjére. Nem attól lesz magas a koleszterinszinted, hogy sok koleszterint eszel, hanem attól, hogy sok gyorsan felszívódó szénhidrátot, és ez utóbbi emésztése részeként gyárt a saját májad fogja legyártani azt a koleszterint, amitől utána infarktusod lesz.
A telített zsíroknál csak a korrelációt látjuk (gyakori a sok telített zsír és az infarktus együttjárása), a hatásmechanizmust az elmúlt 20 évben nem sikerült kideríteni. Lehet, hogy a telített zsírok különöbző fajtáinak más a hatása - és pont a tejzsír az, amiről úgy tűnik, hogy nem olyan ártalmas, mint a többi telített zsír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!