Ha valaki vakon szuletik akkor ő hogy kepzeli el ezt a vilagot amiben elunk?
Beszélőprogrammal (ami lehetővé teszi a számítógép használatát nekünk is), el tudjuk olvasni.
Tapintás alapján nekünk is kialakul egyfajta elképzelés az agyunkban, az adott tárgyról. Ez persze biztosan eltér attól, ahogy látni lehet az adott tárgyat.
Nem ismerünk színeket, csak formákat és olyan jellegzetességeket, melyeket tapintással lehet érzékelni.
Amit nehéz megfogni, arról nehéz elképzelni hogy milyen lehet... Ha leírják részletesen, elmagyarázzák, akkor azért egyfajta kép kialakul.
Autót meg lehet fogni, simán elképzelhető ez alapján.
Emlékszem, nem voltam valami nagy autó-szakértő (soha nem kötöttek le az autók), de a trabantot régen mindig felismertem amikor megfogtam.
Általánosan embert is el tudunk képzelni, de az arcvonások nekünk semmit nem mondanak és ezek tapintással nem is érzékelhetőek.
A fentebbieket született vakként írtam le.
Olyasvalaki, aki később vakult meg, neki teljes elképzelése van a világról, ha elmondanak, részletesen leírnak neki egy ruhát, a színeit, akkor nagyjából tudnifogja, hogy az ő ízlésvilágával egyezik -e az adott ruha.
2.-5.!
A magassággal hogy álltok? Gondolok itt egy épület magasságára. Mert ugye maketten meg lehet tapintani, hogy is néz ki, de a valóságos magasságát érzékelitek, vagy el tudjátok képzelni? Tehát mit jelent nektek egy épület vagy bármi magassága ami magasabb az elérhetőnél?
El tudjátok képzelni hogyan magasodik az emberek fölé egy épület? Mert az csak egy dolog, hogy esetleg lelépitek hosszúságban, milyen magas is valami, de el tudjátok képzelni azt fölétek magasodva?
Színeket, színárnyalatokat nem tudok elképzelni.
Az ilyen "hangszínek, egyik megy át a másikba" és egyéb hasonlatokkal se lehet elképzelni.
A magassággal kapcsolatban: ha tudom hogy egy emelet 3 méter például, akkor van elképzelésem hogy "valami milyen magas lehet", de ez is csak elképzelés.
Azt, hogy valami fölém magasodik, nem igazán tudom elképzelni, azaz például sok épület közt más az akkusztika, ez érezhető például.
ez nagyon érdekes, és az érdekelne még a válaszolótól, hogy hogyan álmodik egy vak ember? hangokat hall? tapint álmában?
és még: amikor azt írod, hogy a formák, tapintás alapján kialakul benned egy kép az adott tárgyról, akkor azt hogy érted, hogy egy "kép"? akkor valamit látsz a lelki szemeddel magad előtt?
Álomban minden előfordul, a látáson kívül, érzések, gondolatok, hangok, szagok, de sem látás, sem fény nincs, amit az agy nem ismer, azt nem tudja rekonstruálni.
Akik később vesztették el látásukat, ők szoktak képekkel álmodni.
Gondolatban "látom" a tárgyat igen, az alapján ahogy megtapogattam. Ez olyan, hogy pl. próbálj megtapogatni valami tárgyat úgy hogy nem láttad előtte mi az és próbáld elképzelni ez alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!