Rontja-e a szemem, ha nem viselem a szemüveget?
Sziasztok!
2011-ben lettem szemüveges. Akkor -2,5 dioptriájú volt a szemem, most -3,5 és -4-es. Utálom viselni, csak TV nézéskor, gépezésnél szoktam hordani. A suliban is max az órán veszem fel, de csak akkor, ha írni kell valamit a füzetbe például. Eddig teljesen nyugodt voltam, hogy nem romlik a szemem ettől, de a napokban olvastam egy cikket, miszerint rontja a szemem, ha nem hordom mindig. Igazából, elvileg azért romlott eddig is a szemem, mert örököltem. (Ezt mondta az orvos)
Furcsa, de valahogy sokkal jobban szeretek lenni szemüveg nélkül. Valahogy szerintem megszokta már a szemem, múltkor amikor voltunk bringázni a haverjaimmal, az egyik barátomnak -0,5 a szeme, de ő viselte a szemüveget, én nem. És nem is kellett, jól láttam mindent kb, ami bár eléggé furán hihető el. A szemüvegben meg szokatlanul érzem magam, bár otthon egész nap rajtam van.
Előre is köszi a válaszokat, nehéz ügy!
Nem. Ha hordod a szemüveget, az rontja a szemedet.
Ha nem szeretsz szemüvegben lenni, végleg is leteheted egy kis erőbefektetéssel:
https://www.youtube.com/watch?v=U2DouPAeFr0
(-4 -es szemet kb. 4 hónap helyretenni.)
Nekem is -4 körüli mindkét lencse, úgyhogy nyugodtan mondhatom, hogy szart se lehet látni nélküle :) Három méterről már egy embert nem ismernék meg. Vezetni vagy biciklizni konkrétan életveszélyes lenne. Persze ha rendszeresen nem hordja az ember, rászokhat valami nagyon durva hunyorgásra, amivel javíthat ezen azon az áron, hogy szörnyen néz ki :)
A nem hordás nem a szememet rontaná, hanem az életminőségemet, de nagyon durván. Attól a baromságtól viszont kíméljen meg mindenki, hogy a szemüveg rontja a szemet, uszkve húsz éve lehet ugyanaz a lencse nekem és kifogástalan a látásom.
"Sokan azt gondolják, hogy minél tovább hordja az ember a szemüvegét, annál rosszabb lesz a látása. Ez azonban nem így van, sőt a szemüveg hiánya vagy a nem megfelelő lencsék használata gyerekeknél később problémákat okozhat. Egy kísérletet Malajziában le is állítottak, annyira káros volt a hatása."
Számos oka van annak, hogy az emberek nem mindig hordják a szemüvegüket. Például nem tetszik nekik, hogyan néznek ki, de az sem kizárt, hogy ez kényelmesebb nekik - írja a BBC . De van egy harmadik csoport is: akik azt gondolják, hogy a szemüveg viselése gyengíti a látásukat, és egyre inkább rá lesznek utalva a jövőben, ha most is hordják."
"Egy nigériai tanulmány szerint - ez tavaly készült - az egyetemi hallgatók 64 százaléka gondolta úgy, hogy a szemüveg viselése rontja a szemet. Az indiai államban, Karnatakában ez az arány 30 százalék, Pakisztánban 69 százalék. Brazíliában még az egészségügyi dolgozók is azt hiszik a BBC szerint, hogy a szem fokozatosan romlik a szemüvegek hatására. A brit
"hírszolgáltató most annak járt utána, hogy van-e alapja ezeknek a hiedelmeknek."
"Ha nem jó szemüveget hordanak a gyerekek, vagy egyáltalán nem viselik azt, annak hosszú távú kihatásai lehetnek. Hosszú évtizedekig az volt egyik uralkodó nézet, hogy a rövidlátóságot "alulkorrigálják", vagyis a gyerekeknek gyengébb lencsét adnak, mint amilyenre szükségük van. Így idővel megállítható a szemgolyó megnyúlása, és így lelassítható a rövidlátás progressziója (előrehaladása).
Malajziában 2002-ben kísérleteztek is ezzel, de egy évvel korábban le kellett állítani a kipróbálást, mert annyira kedvezőtlen volt a hatás. 94 gyereknél próbálták ki, hogy milyen hatással jár, ha valaki rendes szemüveget kap, illetve egy kicsit rövidlátónak hagyják meg. Kiderült, hogy az "alulkorrigáltak" szemgolyója egyre jobban torzult, vagyis a látásuk egyre romlott. Ezért a kísérletet félbeszakították két év után."
Rossz az utobbi link. Itt a jó:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!