Nekem hypermetropia-m van (plussz), szemüveget hordok. Ez most hogy van?
olvastam mindenhol, hogy aki távollátó, annak csak olvasáshoz szükséges a szemüveg, de én nem látok jól távolra, hacsak nem eröltetem a szememet. de ha felveszem a szemüvegemet, akkor élesebben látok közelre is meg távolra is. akkor ez hogy is van??
mégegy kérdés: tud romlani egy távollátónak a szeme?
Akinek olvasáshoz kell külön szemüveg az presbiopyás (=öregszeműség, 40-45 éves kor felett jelentkezhet). A hypermetrópia korábbi életszakaszban jelentkezhet, aztán ha a hypermetrópiás 40-45 éves lesz, akkor belép a presbióbiás korba. De addig, (40-45 éves kor alatt) egy szemüveg elég távolra is és közelre is.
A szemromlás hogy úgy mondjam előfordulhat. Ezt a szakemberek persze nem így fogalmazzák meg, de a végeredmény az, hogy a szemüveg viselése folyamán kezd nyugalmi helyzetbe helyezkedni a szemlencse, és igényli az erősebb dioptriát, mert akkor nem kell annyit alkalmazkodnia, ami leterheli az idegrendszert. De ez nem minden esetben van így. Amiatt ne hordja valaki a szemüveget, főleg ha érzi kényelmesebb vele, mert attól fél, hogy majd idővel erősebb dioptria kell. Ha valaki nem viseli, fejfájás, szédülés, hányinger, ingerültség, száraz szemérzés, fáradékonyság stb... léphet fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!