Akinek leszakad a retinája az ugye megvakul. Műtéttel kaphat e az illető új retinát, és ha kaphat e mennyi az esélye, hogy újra láthat?
Szia,
a sógorom járt így, és most félszemére vak (23 éves). Ez függ a retinaleválástól is, meg attól, hogy mikor veszik észre, milyen gyorsan kezelik stb. A lényeg, hogy sürgősen szemorvosi vizsgálatot kell kérni, mert minél később mész orvoshoz, annál kisebb a gyógyulás lehetősége.
Szia! Ez attól is függ hogy miért válik le. Szembetegség vagy egy trauma következtében. Ha pl. glaucoma miatt válik le, akkor kevsebb az esélye, hogy rendesen megtapadjon és visszanyerje azt a látást, amit elveszített. Ha trauma (verekedés, esés, stb) következtében válik le és észre is veszik a leválást akkor szilikonnal vagy szivacs beheleyzésével vissza tudják tenni. Olyan is előfordul, hogy egy korábbi trauma miatt sérül a retina és az éleslátás központját csak bizonyos idő elteltével éri el, akkor veszi észre az illető, hogy nem lát. Ebben az esetben is vissza tudják helyezni, de sokkal rosszabb lesz a látás a hegesedés miatt. Ha trauma miatt azonnal leválik és műtéttel "visszavarják" akkor jó a prognózis. Igaz, egy életen át kímálni kell magát, nem emelhet, nem szülhet természetes úton, illetve évente el kell mennie szemorvoshoz.
Hogy mennyi idő után nyeri vissza a látását, az függ ezektől a dolgoktól amiket leírtam, mint a sérülés súlyossága, a leválás oka. Általában 3-4 hét után javulhat a látás, de tornáztatni kell a szemet az orvos utasítására. Elmondod miről van szó?
velem semmi probléma, csak kíváncsiskodom, mert például nem értettem a Született feleségekből Carlos milyen műtéten esett át, amitől újra láthatott.
És ha kb 2-3 év után kap valaki új retinát(hallottam valahol, hogy van egy kis esély, hogy ezután is láthat az ember) akkor mi a helyzet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!