Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Mindenki túlhordja a kontaktle...

Mindenki túlhordja a kontaktlencséit?

Figyelt kérdés

kezdő lencsés vagyok. minden ismerősöm azt mondja, hogy ő bizony tovább hordja a lencséket, de nem 1-2 héttel, hanem pl a havi lencsét 2 hónapig. itt is sok válaszban olvastam,még olyat is, aki a napi lencsét 3-4 napig használja. mind azt mondja, hogy akkor nem jó a lencse, ha már nem látsz benne, mert sok rajta a lerakódás és elhasználódott. ugyanakkor azt is olvasom, hogy a lencse oxigénáteresztő képessége korlátozza a viselési időt, havi lencsénél kb az 1 hónap az, ami alatt rendesen áteresztő az anyaga. utána mikroszkópikus bevérzések károsítják a szaruhártyát, ami évek alatt okoz maradandó károsodást. nekem az optikában is azt mondták, hogy az a fontos mennyire áteresztő a lencse.

akkor mi az igazság? többnyire pénzre hivatkoznak az emberek, ha túlhordásról van szó. meg tudom venni a lencsét akkor is, ha betartom a hordási időt, de nem veszem meg, ha valóban csak a gyártóknak kedvezek vele. viszont nem kockáztatok, ha minimálisan is káros a túlhordás.

mi a véleményetek?

2011. nov. 3. 18:36
 1/5 anonim ***** válasza:
Nekem napi lencséám van, és nem szoktam túlhordani. Nem tudom mi a helyzet a havi lencsékkel, de a napi lencsénél már nem olyan komfortos a viselése a nap végén. Na meg pont nem a szememet fogom "kockáztatni".
2011. nov. 3. 19:11
 2/5 anonim ***** válasza:
Van lencse ami túlhordható, van ami nem. Erre rájön az ember idővel szerintem. Ott az Acuvue Oasys ami 2hetes lenne, de franc tudja mi van benne ami nedvesen tartja a lencsét, de emiatt simán túlhordható. Vagy vannak ilyen éjszakai viselésre is alkalmas havi lencsék, ha azt éjszakára kiveszed akkor 2 hónapig kibírja gond nélkül. A napi lencséket pont nem szabad túlhordani. Meg sok másikat sem.
2011. nov. 4. 21:55
 3/5 anonim ***** válasza:
Én is spóroltam még az elején...A következő vizsgálatkor a doki első kérdése az volt, nem hordtam túl a lencséket? Már akkor látta a károsodás jeleit a szemeimen. Na azóta napra pontosan kihajítom a lencsét és a folyadékot is a kihordási idő után.
2011. nov. 5. 19:56
 4/5 anonim ***** válasza:
Jah és jártam úgy, hogy a m@rh@ optikus, amikor próba lencsét adott, nem mondta, hogy 2 heti viselésű a lencse. Simán hordtam 1 hónapig, a fene nem gondolta, hogy 2 hetes. Azt hittem kitépem a szemeim. Szúrt, száraz volt, minden bajom volt. Utána jöttem rá, hogy rég ki kellett volna dobni, mert 2 hetes lencse volt, nem havi...
2011. nov. 5. 19:58
 5/5 anonim válasza:

Szerintem is lehet túlhordani valamelyiket. Valamelyiket meg nem. Én csak havi lencsét használok. Az az érdekes, hogy az optikában, ahol vettem, és a vizsgálatot is csinálták egyszer ilyen lencsét adnák, aztán fél év múlva meg amolyat. És azt mondják, jajj, ez ugyanazt tudja, mint a másik. Ahhoz képest, érzem a különbséget, mert van, amelyiknél még egy hónap sem telik el, vagy épp annyi és már érzem, hogy régi a lencse, szúrogat, estére már teljesen kiszárad a szemem. Most épp olyat kaptam, amit soha nem fogok többet venni, ami már két hét hordás után ilyen érzést kelt, pedig havi lencse. De volt már olyan, amit két hónapig is hordtam, mert egyszerűen kényelmes volt és semmi baja sem. Szerintem akinek régóta van lencséje, érzi, hgoy mikor rossz már.

Azt nem hiszem el, hogy napra pontosan ki lenne számolva, hogy egy hónapig lehet használni és kész. Ha tovább hordod pár nappal sem lehet baja a szemednek. persze ez nem igaz a napi lencsékre.

2011. nov. 12. 14:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!