Szabad súlyzózni, ha nagyon gyenge a szemem?
Szia! Leginkább erre a kérdésre egy sport orvos tudna neked kieligitöen válaszolni, de ha felkeresed a háziorvosodatt szerintem ö is tudd segiteni.
Én ugy tudom egy "egészséges" szemü embere is káros, ha megeröltetti magát. Külömbözö bevérzések keletkezhetnek valoban a szembe, hirtelen nagy emelések következtében is.
Ezért ha konditerembe is mész, fokozzotan emeld a sulyok számát.
szerintem a te esetedben igen hisz gondolom nem egy erőltetett edzéstervet csinálsz mint a hivatásos sportolók.
a hagyományos erődhöz mért kondizásnak nincs káros hatása
Köszönöm a válaszokat.
Bár a "szerintem"-mel kezdődő válaszok bizonytalanságot keltenek bennem :)))
Köszönöm a válaszokat.
"SIma" rövidlátó vagyok, mindenféle egyéb szembetegség nélkül. Minus 7.5 dioptriás a szemem :(
Már az enyhe, −1,00 és −3,00 dpt közötti rövidlátás esetén is többszörösére nő a retinaleválás kockázata, ami akár vakságot is okozhat. −3,00 dioptriánál nagyobb rövidlátás esetén a jól látó szemhez képest tízszeres a kockázat.[62] A nyitott zugú zöldhályog kockázata is gyorsan nő a rövidlátás növekedésével együtt.[63] Az ilyen zöldhályogban szenvedő betegek 14%-a erősen rövidlátó, és 3% a nyitott zugú zöldhályog megjelenése a −8 dioptriánál erősebb rövidlátók körében. Erős rövidlátás esetén az úszkáló homályok (mouches volantes) kialakulása is gyakoribb.
A lézeres szemműtét csökkenti a szaruhártya törőerejét, de nem oldja meg a túl hosszú szemgolyó problémáját. A szemgolyó meghosszabbodó kockázatok ezért a műtét után is megmaradnak.
https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__szemproblemak__1670..
Néhány példa az alkalmatlan minősítésre bizonyos sportágakban:
• 4.0 D feletti myopia (rövidlátás) a küzdősportokban (birkózás, harci művészetek, judo, ökölvívás)
• 6.0 D feletti myopia a súlyemelésben
• 6.0 D feletti hypermetropia (távollátás) a küzdősportokban
itt írtam az előző sportorvosos kérdést.
most jövök a szemorvostól, ő azt mondta csak akkor válhat le a retinám, ha ráesik a súlyzó, boxolni nem szabad, a fejet ütni nem szabad, de ha biztosra akarsz menni, akkor szemfenék tükrözéssel meg tudja nézni a szemész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!