Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Vakokról kérdések - mi hogy?...

Vakokról kérdések - mi hogy? (Lent a kérdések)

Figyelt kérdés

Lehet, hogy sokminden kicsit (nagyon) furcsán fog hangzani a kérdések közül, de kérlek, ha felelnél, akkor komolyan tedd! Előre is köszönöm, hogy szánsz rám időt!

1. Mi okozhat egy látónál később vakságot? Konkrétan olyan vakságot, hogy az illető érzékeli a fényt, de nem lát, csak mondjuk a tárgyak durva körvonalát, azt is "enyhén" fekete-fehérben. Ha ilyen létezik, ez micsoda/mi a neve és mit jelent a betegre nézve?

2. Aki születésétől fogva vak,... annak van fogalma pl a színekről...? Tudja, vagy legalább is lehet arról fogalma, hogy a világ, amiben él, lényegében hogyan is néz ki? Tudom, ez nagy marhaságnak fog hangzani, deee... tudja, hogyan néz ki valójában(!) maga az ember? :$

3. Hogyan tud egy vak háztartást vezetni? Élni az otthonában?

4. A vakok más érzékszervei és érzékelésük (hallás, tapintás) valóban felerősödik?

5. Ha valaki érzékeli a fényt, és nagyjából "sejti" a körvonalakat, pl (hülye példákkal élve) tudja, hogy az asztalon az ott egy pohár, tudja, hogy az ott valószínűleg egy busz v ilyesmi, annak szüksége van pl botra v kutyára, vagy ez elhanyagolható, elhagyható?

6. Hogyan gondoskodik egy vak pl arról, hogy hogyan jelenik meg mások előtt? (pl ruházat) Segít neki egy közeli barát, rokon, v hasonló, és együtt megoldják, v...?

7. Ha kapcsolatban vagy vakkal, vakokkal, hogyan élik át a vakságukat? Számukra ez mit jelent és mivel jár?

+1 Ez is fura kérdés lesz, deee... Egy vak álmodik? És ha álmodik, képes látni álmában?

Nagyon szépen köszönöm! :)

2010. okt. 31. 14:30
 1/9 anonim ***** válasza:

Huhh,sok érdekes dolgot kérdeztél,főleg az utolsó..

1. pl a cukorbetegnél is előfordul az ilyen fajta betegség.

2.nem tudja a színeket,egyszer azt mondta nekem egy vak,hogy a forró a vörös a kék a hideg szín és valahogy így értik meg hogy mi milyen színű,hogy van valami jellemzés hozzá.

3.segítéséggel,meg már rengeteg dolgot kifejlesztettek nekik.

4.valóban

5.szüksége van,ha Te is hunyorítasz nagyon összezárod a szemed,de hagysz egy kis rést láthatod hogy szinte semmit nem látsz segítség nélkül nem jutnál sehova se.

6.megtanulnak felöltözni,kitapogatják,de leginkább ez is segítséggel megy nekik.

7.megszokták és a legtöbben elfogadják a sorsukat..lehet velük kommunikálni normálisan és érzelmileg néha labilisabbak,de teljesen rendben vannak.

Ápolónőnek tanulok,ennyit sikerült összehoznom,amit már tapasztaltam a kórházban.

2010. okt. 31. 14:39
 2/9 anonim ***** válasza:

Nem tudok minden kérdésedre válaszolni, de láttam egyszer a TV-ben egy műsort amiben vakokkal beszélgettek, voltak olyanok akik régen láttak de valamiért megvakultak és voltak olyanok, akik soha életükben nem láttak. Aki régen látott, az tudta milyenek a színek, emlékezett is rá, el tudta képzelni, csak nem látta. De az aki soha életében nem látott, azt mondta, hogy el sem tudja képzelni, egyszerűen fogalma sincs milyenek a színek, hiába mondják neki pl. hogy a fű zöld, ő felőle kék is lehet, mert egyszerűen nem tudja milyen.

3. Háztartást vezetni tudnak. Megtanulják, mi hol van. Egy ismerősöm mesélte, hogy van egy házaspár ismerőse, akik vakok, és a nő babát szült. Simán el tudta látni, kitapogatta mi hol van meg ilyenek, és otthon úgy főzött, hogy azzal a vak írással rá volt írva minden fűszerre, hogy mi a neve és úgy tudta megkülönböztetni.

4. Igen, a hallásuk, tapintásuk jóval kifinomultabb mint a látóké.

5. Nem hiszem, ha kutya nem is, de bot biztos kell nekik.

6. Ha van igénye arra, hogy divatos legyen, akkor biztos segítenek neki kiválasztani a szép ruhákat, hiszen ők valójában nem látják másokon mi a szép, divat, csak max a ruhák anyagát érzik. Szóval valaki biztos segít nekik.

1.-t és 7.-et nem tudom.

Igen a vakok álmodnak. Ezt is abban a műsorban láttam. Az aki régebben látott, álmában láthat képeket, de az aki soha nem látott, is álmodik, csak úgy ahogy éli az életét. Tehát ezt úgy értem, hogy hangokat hall álmában, meg ilyenek, de látni nem lát.

Remélem tudtam segíteni és érthetően fogalmaztam.

2010. okt. 31. 17:43
 3/9 anonim ***** válasza:

Nem tudok minden kérdésre válaszolni, de amit tudok, megírom. Ajánlom a Láthatatlan kiállítást, ott mindent megtudhatsz a vakokról, sőt, te is kipróbálhatod, hogy boldogulnál vakon!

2. Tapasztalat híján nem tudja elképzelni a világot vizuálisan, hogy mi milyen színű. Megtanulják a színeket, de csak szavak ezek, amik mögött nincs ott a tartalom.

3. Segítségére vannak a megmaradt érzékei, és a szigorúan betartott rend az otthonában.

4. A megmaradt érzékei kifinomultabbá válnak, meg többet is használja, így nagyobb tapasztalata van bennük.

5. Egy látásmaradványos nem nagyon lát meg az asztalon egy poharat, csak a nagy tárgyakat látja, például, hogy valahol áll valaki. Ám amíg meg nem mozdul, vagy meg nem szólal, addig azt sem látja róla, hogy ember. Ha egy látássérült tud a látása alapján tájékozódni, akkor már nem vak, hanem gyengénlátó. A vakoknak kell valami segítség az úthoz.

Volt egy film egy vak fiúról, aki rák miatt vesztette el a szemét. Denevér módra, visszhangok alapján tájékozódott. Csettintgetett a nyelvével, és figyelte a választ. Ő sajnos nem élhette meg a felnőttkort, mert a visszatérő rák elvitte.

6. A vak ruhásszekrényében is szigorú rend van. Onnan tudja, hogy mit mihez vehet fel. Szükség esetén persze segítségre szorul, például soha nem megy egyedül ruhát vásárolni. Általában, a vakok nem szeretnek egyedül vásárolni.

+1. Akik valamikor láttak, azok álmodnak a régebbi életükről képekben, és a vakon töltött életszakaszukról képek nélkül. De még egyes született vakok is látnak álmukban, sőt, színeket is látnak, amiket azonban az agy tapasztalat híján nem tud eltalálni. De vannak, akik álmukban sem látnak, viszont szabadabban tudnak mozogni, bot, kutya és vezető nélkül.

[link]

2010. okt. 31. 20:17
 4/9 anonim ***** válasza:

A színekről.

A feketét el lehet magyarázni, azt "látja" mindig.

Valószínűleg ő is tapasztalja, hogy nem teljesen homogén, nagyon apró világosabb pöttyök zsezsegnek benne, ezzel már el lehet indulni.

2010. okt. 31. 21:57
 5/9 anonim ***** válasza:
A teljesen vak nem látja a feketét se,abszolút semmi nincs előtte.
2010. okt. 31. 23:31
 6/9 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm, hogy írtatok! :) Nagyon sokat segítettetek!
2010. nov. 1. 13:55
 7/9 anonim ***** válasza:
Úgy tudom, az álmokban a színeket látják a vakok. De persze ez attól is függ, hogy miért született vakon.
2010. nov. 2. 00:00
 8/9 anonim ***** válasza:

Szia! Első vagyok.Annyira kíváncsi lettem én is erre az álmodós témára,hogy egy kedvenc focis fórumomon megkérdeztem,hogy mit gondolnak.Erre kaptam egy ilyen linket: [link]

mindenesetre érdekes. :)

18/L

2010. nov. 2. 09:45
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a két utolsónak is :)

És azt is (az utolsónak), hogy visszatértél, és linkeltél :) Igazán köszönöm! :) Ez a téma valóban nagyon érdesek, és megmozgatja az ember fantáziáját... ^^

2010. nov. 2. 21:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!