Mit jelent a SPH, CYL és az AXIS?
Az SPH a szférikus rész, megadja a tulajdonképpeni dioptriák számát. Ha pluszos, akkor a távollátást, ha mínuszos, akkor a közellátást korrigálja.
A CYL a cilinder értéke, az asztigmia korrekciójára szolgáló cilinder erőssége. Az AXIS az asztigmia egyik tengelyének iránya; a másik irány erre merőleges.
Az előző válaszadó szerintem túlzásba vitte a szakkifejezéseket. Ezen a fórumon mit sem érnek a bullshitek. Tisztán és érthetően kell kifejezni a mondanivalót, mintha egy 10 éves gyereknek kellene elmagyarázni.
Bár én nem értek a szemészethez, ezért hozzászólásomat feltételesen kell kezelni, de nekem így magyarázták:
SPH: gömbfelületről levágott lencse fókusztávolsága drioptriában mérve. Vagyis minél nagyobb a drioptriaszám, un. annál kisebb gömbből lett levágva a lencse.
CYL: (cylinder=henger) hengerfelületről levágott lencse fókusztávolsága drioptriában.
AXIS: Mivel a henger palástjáról levágott lencse nem körszimmetrikus, ezért azt nem mindegy milyen szögben helyezik el a szem elé. Ezt a szöget mutatja az AXIS.
Természetesen a két lencsét egybecsiszolják.
A CYL és AXIS értékekkel (szem-hibával) az ember születik, az életkorral nem változik. Az SPH 40 éves korig általában kitart, majd onnan fokozatosan elkezd romlani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!