Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Mit jelent a SPH, CYL és az AXIS?

Mit jelent a SPH, CYL és az AXIS?

Figyelt kérdés
Ma voltam szemészeten és adtak egy papírt.Azon vannak ilyenek, hogy SPH CYL és AXIS. Ezek mit jelentenek ?
2010. okt. 27. 14:02
 1/2 anonim ***** válasza:
70%

Az SPH a szférikus rész, megadja a tulajdonképpeni dioptriák számát. Ha pluszos, akkor a távollátást, ha mínuszos, akkor a közellátást korrigálja.

A CYL a cilinder értéke, az asztigmia korrekciójára szolgáló cilinder erőssége. Az AXIS az asztigmia egyik tengelyének iránya; a másik irány erre merőleges.

2010. okt. 27. 18:57
 2/2 anonim válasza:
81%

Az előző válaszadó szerintem túlzásba vitte a szakkifejezéseket. Ezen a fórumon mit sem érnek a bullshitek. Tisztán és érthetően kell kifejezni a mondanivalót, mintha egy 10 éves gyereknek kellene elmagyarázni.

Bár én nem értek a szemészethez, ezért hozzászólásomat feltételesen kell kezelni, de nekem így magyarázták:

SPH: gömbfelületről levágott lencse fókusztávolsága drioptriában mérve. Vagyis minél nagyobb a drioptriaszám, un. annál kisebb gömbből lett levágva a lencse.

CYL: (cylinder=henger) hengerfelületről levágott lencse fókusztávolsága drioptriában.

AXIS: Mivel a henger palástjáról levágott lencse nem körszimmetrikus, ezért azt nem mindegy milyen szögben helyezik el a szem elé. Ezt a szöget mutatja az AXIS.

Természetesen a két lencsét egybecsiszolják.

A CYL és AXIS értékekkel (szem-hibával) az ember születik, az életkorral nem változik. Az SPH 40 éves korig általában kitart, majd onnan fokozatosan elkezd romlani.

2017. ápr. 27. 08:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!