Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Monitor okozhat ilyet?

Monitor okozhat ilyet?

Figyelt kérdés

Nem tudom megmagyarázni mi a baj a szememmel, de amikor nem a monitort bámulom, akkor érzem, hogy valami nem oké. Nagyon nehezen tudom körülírni, hogy mi is a panaszom. Egyrészt enyhe szédülés-szerűséget érzek, másrészt olyan, mintha kevesebb dologra tudnék fókuszálni. Nem a perifériás látásra gondolok, hanem amire fókuszálok. Olyan, mintha a szemem fókuszálási területe kényelmetlenül kicsi lenne, és nem egészben látnám a tájat, vagy a boltban a termékeket, hanem jobban összefolynak, és az tiszta, amire fókuszálok. Tudom, hogy ez valamennyire mindenkinél így van.

3 éve voltam orvosoknál, egyéb szemproblémával (amit írtam már akkor is megvolt). Voltam 2x szemésznél (különbözőnél), ahol volt OCT vizsgálat, pupillatágítás, meg minden egyéb. Neurológusnál is voltam, MRI vizsgálatom is volt, plusz vérvétel. Sehol nem találtak semmit. Vérnyomásomat szoktam mérni, egyszer-kétszer kiugrik 135-140 közé, de ez a max, egyébként normális. A cukromat is szoktam mérni, mert veszélyeztetett vagyok, de az is ok.

Én mégis aggódom, mert ha nem is tudom körülírni mi a baj, érzem, hogy valami nem oké. Mi okozhat még ilyet? Azt tudni kell rólam, hogy napi 10-12 órát töltök monitor előtt, lehet még többet is. Ennek lehet köze hozzá?

2023. okt. 30. 12:43
A kérdező szavazást indított:
A monitor egyértelműen okozhat olyat, hogy ha után mást nézel, akkor "valami nem stimmel"
Csak pszichés, minden természetes, és ez az egész csak problémakeresés/hipochondria
Lehet olyan elváltozás, amit az orvosok nem vettek észre, én biztosan tovább járnék vizsgálatokra
2 szavazat
 1/3 anonim ***** válasza:

Szerintem napi 10-12 óra egyszerűen sok. Végig ugyanoda fókuszálsz, kifárad a szemed. Azért nem találtak semmit, mert teljesen normális a szemed, mindenki másnál is problémát okozna ennyi monitorbámulás. Én is tapasztaltam az általad leírtakat, mikor a disszertációmat írtam.

Ami segít: lehetőleg 15 percenként, de legalább óránként vedd le a szemed a monitorról, és nézz körül. Mondjuk nézd meg a szoba összes sarkát. Ezzel a nyakad, felsőtested is átmozgatod kicsit. Még jobb, ha óránként felállsz, sétálsz, gimnasztikázol kicsit. Másrészt pedig ne egy elsötétített teremben nézd a képernyőt, ha felnézel a monitorról, legyen más tárgy, amire fókuszálni tudsz.

Nem jó, ha az asztalod falhoz van tolva, tehát felnézve a nem sokkal távolibb falat látod. Az én asztalom direkt a szoba közepén van, de úgy is ültem már, hogy ablak volt a monitor mögött. Amikor falnál volt az asztalom, akkor tükröt szereltem mögé.

2023. okt. 30. 14:39
 2/3 anonim ***** válasza:
Akkomodációs görcsnek hívják.
2023. okt. 30. 18:57
 3/3 anonim ***** válasza:
Kalibráltasd be a monitort színhelyesre és ne teljes fényerőn használd. Vagy használja kékfény szűrős szemüveget, de még ekkor is érdemes visszavenni a fényerőből.
2023. nov. 1. 02:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!