Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Látáskárosult lennék?

Látáskárosult lennék?

Figyelt kérdés

Igazából az egyetemi pontszámok miatt érdekes ez nekem hátha... Nem ezen fog múlni, hogy felvesznek, de jó az a +40 pont.

Nos, 4 éve a sulis beiratkozás előtt volt egy orvosi vizsgálat. Ott a bal szememen elbuktam azt az olvasós részt, az iskolaorvos mondta, hogy azonnal csináljunk valamit a szememmel különben nem jöhetek ide, mert ez egy nagy műszaki szakközépiskola és ide rendes térlátás kell.

Elmentünk a szemészhez, ott összehozott nekem valamit, ha jól emlékszem -5-ös lencse van a jelenlegi szemüvegemben. De anyám állítása szerint azt mondta neki a szemész, hogy a bal szemem 90%-a károsodva van, a jobb szememmel nincs gond.

Szemüveg nélkül abszolút homályosan látok, a TV-n nem tudok semmit sem elolvasni. A szemüveggel ugyan olyan homályos, csak rá van közelítve, de így sem tudom elolvasni. Némi szenvedés után azt tudom csak kitalálni, hogy mi van a TV-re írva, ha óriás betűkkel a dolgokat az ember szájába rágják.

Mit gondoltok, ez már a "látáskárosult" kategóriában van, próbáljak meg elmenni újra a szemészhez vagy hagyjam?

2022. nov. 7. 20:57
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

Ha mindkét szemem nyitva van akkor rendesen látok, ha csak a bal, akkor semmit szemüveggel és anélkül.

Gondolom a +40 pont a másik szemem miatt bukó?

2022. nov. 7. 20:59
 2/11 anonim ***** válasza:
A -5-ös lencse még nem fogyatékosság.
2022. nov. 7. 21:58
 3/11 A kérdező kommentje:
-5-ös a lencsém, de abban sem látok semmit.
2022. nov. 7. 22:01
 4/11 anonim ***** válasza:
Részletes szakvélemény kell a 40 ponthoz. tud ilyet adni a szemészorvosod, hogy ez már fogyatékosság?
2022. nov. 7. 22:02
 5/11 A kérdező kommentje:
Esetleg leírnád, hogy honnantól kezdődik? Lehet el tudnám intézni.
2022. nov. 7. 22:03
 6/11 anonim ***** válasza:

Mi honnantól kezdődik...???

[link]

[link]

[link]

2022. nov. 7. 22:12
 7/11 A kérdező kommentje:

Hány dioptriától lennék látáskárosultnak elkönyvelve?

-5-nél jóval rosszabb a szemem, a másik hibátlan.

2022. nov. 7. 22:21
 8/11 anonim ***** válasza:

"A fogyatékosság igazolására kizárólag részletes szakértői vélemény fogadható el, amelynek egyértelműen tartalmaznia kell a fogyatékosság megnevezését és/vagy BNO-kódját.

Ki állíthatja ki a részletes szakértői véleményt?

Ha a fogyatékosság, sajátos nevelési igény már a középfokú tanulmányok ideje alatt is fennállt, és emiatt a jelentkező tanulmányai és az érettségi vizsga során kedvezményben részesült, akkor az alábbi intézmények állíthatják ki az ezt igazoló részletes szakértői véleményt:

megyei (fővárosi) pedagógiai szakszolgálati intézmények, illetve

ezek megyei vagy országos szakértői bizottságként eljáró tagintézményei (valamint jogelődjeik közül a tanulási képességvizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok, és az országos szakértői és rehabilitációs bizottságok).

A lakóhelye (tartózkodási helye) szerinti megyei kormányhivatalnál kérheti vizsgálatát az a jelentkező, akinek fogyatékossága, sajátos nevelési igénye a középfokú tanulmányai ideje alatt nem állt fenn (és így kedvezményben sem részesült a tanulmányai és az érettségi vizsga során). A fogyatékosság megállapítására ez esetben a kormányhivatal jogosult (Pest megyében a Fővárosi Kormányhivatal az illetékes)."

2022. nov. 7. 22:24
 9/11 anonim ***** válasza:
hívd fel a lakóhelyednek megfelelő pedagógiai szakszolgálatot telefonon, és kérdezd meg tőlük.
2022. nov. 7. 22:27
 10/11 anonim ***** válasza:

Itt is ugyanezt írja a válaszoló:

https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog__1090..

"1/3 anonim ***** válasza:

100%

Nos, ez úgy működik, hogy hivatalos papírod van a fogyatékosságról, amit az területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálat (felnőttek esetében területileg illetékes kormányablak) állítja ki és ad határozatot arról, hogy te fogyatékos vagy, (fogyatékossági támogatásra jogosult vagy)

Ha ez megvan, akkor ezzel külön kell kérni (szintén a fentiektől) egy olyan plusz határozat kiegészítést, hogy te a felsőoktatásban többletpont igénye céljából szeretnél arra vonatkozó határozatot, hogy jogosult vagy-e a többletpontra.

Ezt nagyon hamar megküldik, pár nap!

Én ezt jártam végig nemrégiben."

2022. nov. 7. 22:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!