Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Mit jelent az "együttes"...

P. Tibor kérdése:

Mit jelent az "együttes" látásélesség?

Figyelt kérdés
Ha jól tudom, B kategóriás jogsihoz min. 0,5 "együttes" látásélesség szükséges. Ez netán azt jelenti-e, hogy ha az egyik szemem 0,4 látásélességű, akkor a másik legalább 0,1 legyen? (Vagyis a kettő összege legyen 0,5). Vagy mindkét szemre kötelező a min. 0,5-ös látásélesség?

2022. okt. 13. 22:18
1 2
 11/11 A kérdező kommentje:
10. Hmm. Egy szemmel nézve vízszintesen és függőlegesen jól meg tudom becsülni a tárgyak távolságát. De a "tőlem való" távolsággal baj van. Amióta a jobb szemem leromlott, az agyam csak a bal szem információját dolgozza fel, a jobb szememét "eldobja". A piros lámpánál "tudom", hogy lassítani fognak előttem, de amikor az országúton váratlan akadály van, akkor ijesztően ráfutok az előttem haladóra. Nem érzékelem megfelelően a követési távolságot. Olyan ez, mint amikor a folyó szélességét akarom meghatározni háromszögeléssel; az innenső parton felveszek egy hosszú egyenes szakaszt (ennek két vége a két szemem!), és a túloldali fűzfához mérek alapon fekvő két szöget. Ebből már számítható a háromszög magassága (a folyó szélessége). Úgy gondolom, hogy az agyam a "bandzsitásból" érzékeli az alapon fekvő két szöget (a két szemem távolsága a háromszög alapja). Az egyszemes távolságmérés szerintem "tanulás" kérdése. Vagy már emlékezetből ismerem egy tárgy távolságát (a falu tornya a házunktól), vagy megszokásból becsülök (pl. milyen széles "szokott" lenni egy utca).
2022. okt. 14. 21:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!