Mit jelent az "együttes" látásélesség?
Az együttes látásélesség azt jelenti, hogy a két szemeddel egyszerre kell legalább a 0,5-ös erősséget hoznod. Vagyis a táblát a vonalig el kell tudnod olvasni. Ha nem megy szabadszemmel, de szemüveggel igen, akkor még lehet jogsid, csak épp beleírják, hogy csak szemüveggel (kontaktlencsével) vezethetsz.
Én például a bal szememre nem látok semmit. De tényleg, szó szerint semmit. Viszont van jogsim, mert ugye a másik szememmel meg rendesen látok.
1-nek: "Nem".. Melyikre nem? Két kérdést tettem fel a magyarázó részben:-(
A dokinál az egyik szememet le kell takarni (eddig mindig így volt). Ha az egyik szemem "tudja" a 0,5-öt (a piros vonalig el tudom olvasni!), akkor a másik szemre nézve van-e követelmény?
@5 (Kukaccal kell jelezni, hogy melyikre válaszolok??)
A példám nem annyira teoretikus, mert egy-két hónapja nézegetem otthon a táblát, és bal=0,6 a jobb=0,2. Mert utóbbi asztigmatikus:-(. Hétfőn megyek szemüveget csináltatni optikushoz. A szemészeten az alábbi leletet adták:
V.: 0,5+1,0Dspgh=1,0
1,0
Ezt még nem tudtam pontosan megfejteni, különösen a Dspgh "gyanús". Talán nem is kell bele az a g betű(?).
Mivel 78 éves vagyok, úgyis csak két évre kapok jogsit.
4.
Nem csoda, hogy csodálkozol rajta. Én is mindig kiakadok, hogy még akkor is lehet jogsit kapni, ha az egyik szem konkrétan 0-s. Ergo nincs térlátása az illetőnek. Az nem számít. De ha -0,5-ös a szeme, ami gyakorlatilag még semmi, akkor már szemüvegért kiáltanak.
#7, a térlátás nyilván kevesebb, de nem nulla, ha valaki az egyik szemére vak. Én 17 évesen csináltam meg a jogsit, 24 évesen vakultam meg az egyik szememre retinaleválás miatt. Természetesen én is úgy gondoltam, hogy vége a világnak, amikor az ötödik műtét után azt mondták az orvosok, hogy ennyi volt, ne próbálkozzunk tovább. Egy fél évig nagyon nehéz volt az élet, már azzal is problémám volt, hogy tejet töltsek egy pohárba, mert mindig mellé ment. De aztán szép lassan megtanulta az agyam. Ilyenkor ugye hangsúlyosabb szerepet kapnak az árnyékok pl., de ez teljesen tudattalan dolog, a sokadik kontrollon magyarázta el az orvos, hogy miért van már kevesebb problémám. Végül is ma már, 15 évvel később abszolút nem érzem hátrányát.
Viszont vezetni évekig nem mertem. Aztán költözés miatt rákényszerültem a napi autóhasználatra, és azóta is balesetmentesen vezetek. Természetesen elővigyázatosabb vagyok, necces helyzetekbe soha nem megyek bele, mert tudom, hogy objektívan van deficitem, még ha szubjektíven nem is úgy érzem.
8.
Értem én, de térlátás akkor sincs 1 szemmel, méghozzá a definíciója miatt.
9, hogyne lenne már. A térlátás definíciója az, hogy képes vagy 3 dimenzióban látni a világot, látod a távolságot két tárgy között. Erre pedig egy szemmel is képes vagy.
Vagy szerinted mi a térlátás definíciója?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!