Magas dioptriánál tényleg nem érdemes nagykeretes szemüveget csináltatni?
-4,25-ös szemem van, amit csináltattam új szemüveg nagyon torzított, széleken homályosan láttam, szédültem benne.
Visszavittem az optikába, hiába állítgatták, nem lett jobb. Most majd beleraknak egy kevésbé vékonyított lencsét, hátha úgy jó lesz, de ha nem, akkor kisebb keretet kell választani. Elállni nem lehet, mert nem hibás teljesítés, a lencsével minden rendben, mondják ők (Vision).
Állítólag az ilyen nagy (?) dioptriánál már természetes dolog, hogy nagy lencsénél a széleken homályos és, hogy torzít. Nekem elég nagy részén homályos volt és zavaróan torzított, szóval ezt megszokni sem lehet és nem hinném, hogy természetes, hogy folyamatosan ki kell tekerjem a nyakamat, mert enyhén sem tudok oldalra vagy lepillantani.
Ha meg tényleg természetes, akkor az elég sok mindent elmond erről a szakterüketről, hogy 2021-ben sem lehet megoldani, hogy a lencse minden részén tisztán lássak.
(A 6 éves, korábbi szemüvegemnek ez nem volt probléma, igaz az kisebb lencséjű.)
Nem volt jó a lencséd.
Nekem -18 van és nincs ilyen gondom.
Vagy rosszul mérték be a szemed, vagy rossz lencsét gyártottak neked.
A lencse minden részén élesen látsz? És nincs zavaró torzítás sem?
Nem értem akkor, mi lehet a baj, az aszférikus lencse elvileg pont, hogy ezt kéne megoldja.
Azóta voltam szemorvosnál is, azt mondta, hogy a dioptria jól lett bemérve, viszont az egyik szememen 0,25-el magasabb cilindert mért be.
Ha a cilindert nem jól mérik be az inkább szem fáradást meg fejfáját okoz. A széleken homályos kép, meg a szédülés inkább a vékonyított lencse miatt van, legalábbis én ezt tapasztaltam, de ha ez olyan erős, hogy nem tudsz hozzászokni akkor jobb újra bemérni a szemedet és úgy csináltatni szemüveget.
Mínuszos lencse esetén, kb. 3 dioptria felett inkább a kisebb keretek irányába érdemes menni, mert a nagy lencse szélei eléggé megvastagodnak, és akár a műanyag keretből is csúnyán kilóghatnak. A műanyag lencsék egyébként is vastagabbak mint az üveg, ezért vékonyított lencsét ajánlanak az üzletekben, de ezek a vékonyított lencsék jobban torzítanak és a szélek felé akár homályosabb képet is adnak, ezért nem érdemes nagy fokú vékonyított lencsét kérni, ráadásul drága is. Szerintem az üveg lencse sokkal jobb, alapból vékonyabbak mint a műanyag, tehát nem kell olyan vékonyítással kérni, így kevésbé torzít, tisztább képet ad és sokkal tartósabb is, sokan attól tartanak, hogy eltörik az üveg, de nekem napi használatban van üveglencsés szemüvegem amit itthon hordok már 20 éve és még nem tört el pedig már többször ejtettem rá kőre is. Persze az üveg lencse drágább és mivel a kereteket egyébként is cserélni kell néhány évente ezért én is az olcsóbb múanyag lencsével kérem a szemüvegeimet, de aztán mindig megbánom mert még idáig mindegyik műanyag lencsém felülete elkezdett repedezni kb 1 év után.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!