Konyhába milyen szemüveglencsét célszerű venni? Ugye nagy a hőmérséklet, meleg, olajpára. Gázsütő, mosogatás.
Alapvetően multifokálisat használok, de többen mondták már, hogy a műanyaglencse pont a konyházástól tud leginkább lerohadni. Az optikában persze nem említik. Közelre, olvasáshoz van korrigálva a szemem szhályog után, (távollátáshoz így kb. 3dioptria jön ki) de mindenképpen kell szemüveg mert az asztigmiakorrekciót a túl nagy érték miatt nem piszkáltuk.
Milyen fajta, milyen tulajdonságokkal bíró lencsét és mekkora éleslátási tartományt fedjen le az új, kifejezetten konyhában illetve házimunkában, tehát a forró gőzök, vegyszerek között használandó lencse?
Az üveg lencse méregdrága és akár egyetlen leejtéstől is eltörhet.
Nem tudom ki mondta ezt, hogy a műanyag lencse sz.r, de az biztos, hogy nem sokat értett hozzá.
Hoya, Zeiss, Essilor, ezek mind minőségi lencsék, nem lehet velük baj a konyhában.
Az egyetlen ami miatt nem szeretik a szemüvegeket a konyhában, az a párásodás. Ha hosszú ideig tartózkodik az illető konyhában (mert mondjuk ott dolgozik), akkor érdemes páramentesítő gélt venni. Vannak előre beáztatott törlőkendők is, de azoknak a hatása csak rövid ideig tart.
A "védőréteg" nem rohad le a felszálló forró zsíros gőztől, párától és a melegtől?
Vagy csak annyi van, hogy a szemüveget kézmeleg, szappanos vízben hosszabb ideig kell áztatni, hogy a zsír-olajréteg leoldódjon, mint annál aki nem konyházik?
Esetleg azzal nyírják ki a szemüveget, hogy a ráhűlt, ledermedt olajpárát egyszerűen csak dörzsölgetik, vagy a kéznél levő mosószeres flakonnal tunkilják, mondván jobb mint a szappan?
Ott más gond van...
Alap, hogy nem hajolsz a tömény gőzbe, nem nyitod magadra a forró sütőt, nem fordítod magadra a forró vízről a fedőt. Épeszű használat mellett nem párásodik a konyhában semmilyen szemüveg, mert a lencse környezeti hőmérsékleten van. Nem arra csapódik le, hanem mindig a leghidegebb felületre. Ez tök egyszerű fizikai alaptörvény.
Viszont a finom szálló gőz-olajpára szépen lassan észrevétlenül rá tud tapadni. Ezek már okozhatnak gondot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!