Szemműtéten átesettek, milyen volt az első hét?
Kétlézeres lebenyes műtétem lesz, az első héten nem érheti víz a szemem és gyakran kell használnom szemcseppet. Nem szabad piszkálni és dörgölni természetesen, azt mondták a gyógyulási időszakban szárazabb lehet.
A szárazság meddig tartott nektek? Milyen gyakran kellett szemcseppet használni? Volt-e valami komplikáció?
Akinek PRK műtétje volt az nem releváns, mivel ott jóval kellemetlenebb a gyógyulás.
Az 1# válaszolónak:
Március 9.-én volt lézeres szemműtétem. A műtét előtt sokat nézelődtem különböző fórumokon, hogy hol mi a vélemény illetve hogy melyik eljárás mit is takar, mivel jár.
Kicsit érdekes helyzetben voltam ugyanis anisometrophiam és aniseikoniam van/volt, ami lényegében azt jelenti, hogy nagy (volt) a különbség a jobb és bal szemem között, több mint 3 dioptria különbség, valamint a fénytörésben szintén jelentkezett ez az eltérés. Ebből adódóan szemüveggel nem lehetett 100%ban korrigálni a látásomat, ugyanis az agy nem képes kezelni az ilyen mértékű eltérést..
A bal szemem: -5 dioptria -3,5 cylinderrel (tehát elég erős fénytörési hibával, astygmia)
A jobb szemem: -1,5 dioptria -0,75 cylinderrel
Az alkalmassági vizsgálaton kiderült, hogy a bal szememen a szaruhártya el van vékonyodva (természetesen megvizsgálták, hogy van-e bármi betegség ennek hátterében, de szerencsére nem találtak semmit, ez lehet örökletes is) tehát a szaruhártya vékonysága miatt nem voltam alkalmas az úgynevezett lebenyes eljárásokra (opti lasik, femto) csak a hagyományos PRK-ra azaz felszíni kezelésre. A jobb szemem alkalmas volt a femto-ra.
Ettől az elején megijedtem, mert a prk gyógyulási ideje azért hosszadalmasabb, fájdalmasabb, vagy inkább kellemetlenebb.
Végül belevágtam. A teljes műtét nem volt több 10 percnél és abszolút fájdalommentes volt, tehát emiatt igazán nem érdemes aggódni. Amit éreztem az egészből:
Femto: szemterpeszt behelyezték, hogy ne tudjam műtét közben becsukni a szemem (ez kicsit kellemetlen, de szinte ez a legkellemetlenebb rész, szóval no para), majd egy világító zöld foltra kellett nézni, a két lézerrel közben elvégezték a szükséges műveleteket (lebenyképzés, dioptriák lézerezése) ami kb 15-20 másodpercnél nem tartott tovább, ezt követően egy védő kontaktlencsét helyeztek rá. Az egészből maximum nyomást éreztem csak.
PRK: ugyanúgy szemterpesz, majd egy mikrosebészeti eszközzel eltávolították a szaruhártya felső hámrétegét, ez fájdalmasnak hangzik, de nem az, inkább érdekes érzés. Ez után szintén egy foltot kellett nézni, hasonlóan a femtohoz 15-20 mp volt, a végén védölencse került rá.
Lényegében ennyi is volt, felültem, majd vissza a váróba. Eltelt 10-15 perc, megvizsgáltak majd elmondták a tudnivalókat (mit és mennyit kell cseppenteni, mit szabad csinálni és mit nem ... stb.)
Az eredmény:
A femtonál azt ígérik, hogy már másnap munkába állhatsz. Ezzel kapcsolatban azt tapasztaltam, hogy a jobb szemem (femto) valóban nem fájt, olyan érzés volt az első 2 napban mintha belement volna egy szempilla, tehát fájni nem fájt. A látásom is éles már a jobb szememmel.
A bal szemem (prk), aminél más a helyzet. Alapvetően a prk nem hozza meg olyan gyorsan az éleslátást. 5-6 hónap kell, hogy a látás elérje a véglegességet. A femtonál kb 1 hónapig kell cseppegtetni míg a prk-nál 5 hónapig. A prk tényleg fájdalmasabb gyógyulással jár. A műtét napján olyan volt, mintha egy soha véget nem érő hagymaszeletelésbe lennék 😁 de aztán bevettem egy cataflamot (fel is írták) és elviselhetőbb lett. A könnyem az folyt jó pár órán keresztül, csípett és szúrt. Sok helyen olvastam, hogy vannak akiknek ez 3-4 napig is eltart, nekem az első nap fele illetve a 2. nap fele volt fájdalmas, azóta max szárazságot, szúrást érzek, de elviselhető a dolog.
A bal szememnél tehát a javulás fokozatos, hónapokig tartó, de már kb 1 hét után azt tudtam mondani, hogy van annyira éles a látásom, mint korábban szemüveggel volt.
Az árban van azért különbség, gyakorlatilag a prk a fele a femtonak, viszont én azt mondom, hogy ha anyagilag és anatómiailag nincs akadálya, akkor inkább a femto a nyerő. Ugyanakkor a prk is egy elviselhető dolog és a végeredmény még ha hosszabb idő is, de ugyanaz lesz.
Ennyi jutott most eszembe, de így is elég hosszú lett 😊 ha van kérdéses szívesen válaszolok, mert átérzem a műtét előtti bizonytalanságot.
köszi, hát eddig mindenkitől durva és hosszú fájdalmat hallottam, de igaz, itt nem látásjavítás a cél, hanem szaruhártya-erózió van, és emiatt lézereznek. (PTK)
ilyen esetleg volt valakinek? bár a szaruhártya úgymond fizikailag történő "csesztetésében" közös a dolog.
és milyen szemcseppet csepegtetsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!