Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Sokszor lehet látni hírekben,...

Sokszor lehet látni hírekben, hogy focisták "lenyelik" nyelvüket. Hogy is van ez?

Figyelt kérdés

Aki nem tudná mire gondolok: https://www.youtube.com/watch?v=HiERN9-so8U

Általában foci kapcsán hallok róla, ütközés után az illető szájzárat kap és egyből oda rohan egy csomó ember, hogy szétfeszítse a száját és a nyelvét megfelelő pozícióba helyezze. Hozzáértéktől kérdezem: ilyen tényleg létezik, és ha igen akkor ezt tényleg így kell elsősegélyben részesíteni? Csak azért ötlött ez fel bennem, mert focin kívül gyakorlatilag sosem találkozok ezzel az eljárással és soha nem is mondtak ilyet nekem semmilyen elsősegély felkészítőn vagy órán.

#nyelv #lenyelés #football #futball #nyelv lenyelés #lenyeli a nyelvét
2017. máj. 9. 22:37
 1/5 anonim válasza:
hat nekem fogalmam sincs szerintem gyakorlatilag lehetetlen lenyelni a sajat nyelvunket
2017. máj. 9. 22:40
 2/5 anonim válasza:
Nem tudom, hogy lehet lenyelni a saját nyelvünket. De azt tudom, hogy nem csak focinál, hanem pl autóbatesetnél vagy ájulásnál is előfordulhat.
2017. máj. 9. 22:53
 3/5 anonim ***** válasza:

Egyszerűbben így szokták mondani,de helyesen úgy hangzik,hogy :hátracsúszik a nyelv.

"Az izomelernyedés következtében a nyelv tónustalan, hátra csúszik, a nyelvgyök, a nyelv leghátsó része szintén elzárhatja a légutakat."

2017. máj. 9. 23:27
 4/5 A kérdező kommentje:

Igen, ezért is tettem idézőjelbe, tudom hogy nem nyelik le, csak hátracsúszik. No de erre az az ajánlott beavatkozás, hogy feltépjük a száját és kihúzzuk a nyelvét?

Nekem még olyan rémlik, hogy ha stabil oldalfekvésben hátradöntöd a delikvens fejét (enyhén) akkor a légutak szabaddá válnak, de nem vagyok szakember.

2017. máj. 10. 01:08
 5/5 ...wait for it... válasza:
Igen. Ez így van. Még csak stabil oldalfektetésbe sem kell helyezni, mert ha hátra döntöd enyhén a fejét a légutak szabaddá válnak és így nem tudja lenyelni a nyelvét! Apum elsősegélyt oktatott évekig, mentőtiszt és ápoló és ő tanított mikor csináltam a jogsit. Ha valamit ezt biztosan megjegyeztem! :)
2017. máj. 10. 19:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!