Sokszor lehet látni hírekben, hogy focisták "lenyelik" nyelvüket. Hogy is van ez?
Aki nem tudná mire gondolok: https://www.youtube.com/watch?v=HiERN9-so8U
Általában foci kapcsán hallok róla, ütközés után az illető szájzárat kap és egyből oda rohan egy csomó ember, hogy szétfeszítse a száját és a nyelvét megfelelő pozícióba helyezze. Hozzáértéktől kérdezem: ilyen tényleg létezik, és ha igen akkor ezt tényleg így kell elsősegélyben részesíteni? Csak azért ötlött ez fel bennem, mert focin kívül gyakorlatilag sosem találkozok ezzel az eljárással és soha nem is mondtak ilyet nekem semmilyen elsősegély felkészítőn vagy órán.
Egyszerűbben így szokták mondani,de helyesen úgy hangzik,hogy :hátracsúszik a nyelv.
"Az izomelernyedés következtében a nyelv tónustalan, hátra csúszik, a nyelvgyök, a nyelv leghátsó része szintén elzárhatja a légutakat."
Igen, ezért is tettem idézőjelbe, tudom hogy nem nyelik le, csak hátracsúszik. No de erre az az ajánlott beavatkozás, hogy feltépjük a száját és kihúzzuk a nyelvét?
Nekem még olyan rémlik, hogy ha stabil oldalfekvésben hátradöntöd a delikvens fejét (enyhén) akkor a légutak szabaddá válnak, de nem vagyok szakember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!