Próbálta már valaki összevarrni saját sebét? Hogyan kell? Milyen tű kell hozzá, sima jó? Fogselyem tényleg jó hozzá?
Férfi vagyok nem kislány!
Na de most komolyan, ne terelődjünk el a kérdéstől.
Jobban jársz, ha meghajlítod, egyenes tűvel lényegesen nehezebb. Sima varróselyemmel is jó, csak áztasd be egy kis betadinba, a tűt sem árt sterilizálni.
Fogadásból akarod megcsinálni, vagy miért nem mész inkább dokihoz? Ha nem mély a seb, és egyenesek (metszett, nem tépett) a sebszélek, egyszerűbb, ha teszel rá sebtapaszt, van kifejezetten ilyen célra. Ha varrod, arra figyelj, hogy a bőrben haladjon az öltés, ne szúrd át teljes mélységében, csinálj tovafutó varratot, egyszerűbb kihúzni, ha megtörtént a sebgyógyulás. Ne húzd túl szorosra.
4
Köszönöm a választ.
Csak kíváncsi voltam hogyan lehet. Nincs sérülésem.
Mi történik a mélyebbre megy? Bele megy az izomba? Gondolom az elég gáz.
Még annyi hogy az nem jobb amikor egyenként húzogatják ki a cérnát?
Mert azt a hosszú cérnát végig kihúzni elég kellemetlen lehet.
Egyébként is fóbiám van tőle.
Emlékszem hogy a varratszedés nagyon kellemetlen érzés, melyikkel jobb/fájdalommentesebb, ha azt nem nézzük hogy melyiket egyszerűbb kiszedni?
Orvostanhallgató vagyok, pont most tanulok varrni, szóval hitelesen mondhatom, hogy ez egy pocsék ötlet több szempontból is:
Milyen körülmények között keletkezett a seb? ha pl egy üvegszilánk vágta el a lábad az könnyen elfertőződhet
Mennyire mély a seb? egy első látásra komolytalannak tűnő seb is lehet komoly, érinthet ideget, ízületet főleg ha mondjuk a kezeden történt
Az orvosi fonalaknak erre vannak kitalálva, míg a fog selyem, vagy a varrócérna nem - pl allergizálhatnak, vagy a szálszerkezete mikrosérüléseket okozhat, ill biztos hogy nem fogod tudni tökéletesen sterilizálni otthon.
Egyenes tűvel csak nagyon speciális esetekben varrnak. A hajlított tűk úgy vannak kiképezve, hogy minél kevesebb károsodást okozzanak a szövetekben.
Ha nem húzod össze eléggé a sebszéleket nem forr össze szépen a seb, ha meg túlságosan összehúzod akár el is halhat a terület, mert nem jut elég vérhez, de ha ezt meg is úszod a heg csúnya lesz.
Te otthon biztos nem alkalmazol tetanusz profilaxist.
Amúgy a tovafutó varratoknak az az előnye, hogy nem kell minden öltést csomózni, ami mondjuk neked előny mert feltételezem nem tudod, hogy kell szabályosan megcsomózni. Viszont ha a csomó kioldódik tovafutó varratnál az egész seb szét fog nyílni (ha még nem forrt össze), ha viszont egyenként csomózod akkor csak az az egy. Azt nem tudom mennyire kellemetlen a hosszú fonalat kihúzni.
Ha mégis magadnak csinálod arra figyelj, hogy a csomó ne a seb fölé kerüljön és amikor kiszeded a csomó alatt vágd el és úgy húzd ki, hogy a kilógó részeket ne húzd át a seben.
Az előző vagyok, most olvastam, hogy csak kíváncsi vagy (hál istennek :) ).
Azért remélem, ha másnak is eszébe jut ilyesmi, aki tényleg megsérült, azt le tudjuk beszélni arról, hogy magának varrja össze.
Minden dr ilyen negatív? Ne válaszolj, költői kérdés. :)
Köszönöm a választ.
Talán pont ezért jó a fogselyem, mert szerkezetileg, kevesebb hely van a baktériumoknak (és egyebeknek) meg a tárolása is közelebb van a sterilhez mint egy cérnáé, na meg nem olyan "szálas" mint a cérna, kisebb az esély hogy valami bent marad.
Na meg nem hiszem hogy egy fogselyem allergén lenne, az rendeltetésszerű használat során is gondot okozhatna.
Az meg hogy mentolos ízű lesz a sebed csak plusz élvezeti értéket ad az egész folyamathoz. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!