Ilyenkor mibe hal bele pontosan az ember?
Robbanásnál, mostanában nagyon sok hírt olvasok/képet látok, az izraeli-palesztin konfliktus miatt.
Felvetődött bennem a kérdés, hogy egy ilyen bomba/rakéta becsapódásakor HA az emberen külső halálos sérülés nem látszik(nem égett meg, nem hiányzik végtag, alig vérzik, nem találta el repesz)
akkor milyen belső sérülés okozza a halált?
Tegyük fel hogy nem a közvetlen közelében robbant, lehetséges hogy olyan nagy a lökéshullám hogy az menthetetlen károkat okoz az agyban? Vagy mi történik?
"menthetetlen károkat okoz az agyban?"
Inkább a tüdőben, májban, lépben. Könnyen megrepednek, és elvérzik az ember. Az agyat a nyomástól védi a koponya, inkább agyrázkódást lehet kapni.
Azért is kérdeztem, mert tényleg olyan nehéz elképzelni, hogy kívülről semmi súlyos nem látszik és mégis...
Hát igen a belső vérzés, így belegondolva, hogy akár egy szimpla ütés is milyen károkat tud okozni, egy robbanáshoz képest az semmi.
Igazából a felület nagysága számít rengeteget.
Egy akkora nyomást kis felületen jobban el tud viselni az ember, de ha teljes felületével elkapja a robbanás, akkor minden egyes négyzetcentijére ha az a nyomás, ami sokkoló hatású a testre. Ezért dőlnek össze a házak is. Nagy a falak felülete, és mivel a robbanás gömb alakban terjed a levegőben, és a levegőt tolja maga előtt, ezért teljes felületen hat, ezért olyan pusztító.
Szóval ha robbanni készül egy gránát, akkor elfordulva tőle hasra kell vágódni, hogy a talpunk legyen felé.
Így a legkisebb a felület, így nem találnak el a repeszek, (vagy a lehető legkevesebb) .
Valamint a jól bevált "csukd be szemed nyisd ki szád" szlogen. :)
Így véded a szemed, a szád kinyitásával pedig (mint ha ásítanál) egyszerre hat a nyomás a fejedre kívül és belül, így kiegyenlíti egymást, és nem (kisebb eséllyel) szakad ki a dobhártyád.
Igen azért is írtam hogy ha egy ütés képes már belső sérülést(akár halálosat) is okozni, akkor egy robbanás, elképzelni sem tudom milyen durva lehet
Legalább már tudom mit kell tenni ha valami a közelemben robbanni akar :D
Hogyhogy ennyire tudod mit kell tenni ilyen helyzetben?:D
Annyi a titka, hogy egy vén szar vagyok, és még voltam katona. Ott meg tanítanak ilyeneket. :)
Meg nagyfaterom megjárta az orosz frontot, ő is mesélt dolgokat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!