Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Napégés miatt keletkezhet...

Napégés miatt keletkezhet ödéma a lábon?

Figyelt kérdés

Sajnos rettenetesen felégett a lábam, különösen a lábfejem, ill. térdtől lefelé a lábam eleje, de főleg a lábfej és boka környéke. Azóta olyan a lábfejem mint a párna, magyarán duplájára dagadt, mintha "vizes" lenne, és persze úgy feszül mintha szétrepedne, menni alig bírok, nehogy bármit is felvenni a lábamra.

Ez ilyenkor teljesen normális tünet?? (sose volt ilyen leégésem, így nem tudom...) Elmúlik ez a dagadás és kb. mennyi idő múlva? Hetek??

2014. júl. 21. 18:11
 1/3 anonim ***** válasza:
83%

A másodfokú égési sérülések kifejezetten okoznak ödémát. A szövetek súlyos roncsolódásakor ugyanis a nyirokerek is megsérülnek ilyenkor.

Erős, intenzív sugárzások (ilyen az UV is, ami napozáskor ért) is simán okoznak égési sérüléseket. Azért dagadhatott be, mert az UV másodfokú égési sérülést okozhatott.

Jegelni és borogatni kell az ödémát, illetve a masszírozás is jól jön. Az égési sérüléseket is hűteni kell, hivatalosan az égés után 20-25 percig hideg, folyó vízzel. Az ödéma pár nap alatt felszívódik, de ez lehet akár 1 hét is, a sebesülés súlyosságától függ.

2014. júl. 21. 20:07
 2/3 anonim ***** válasza:
44%

Én is így jártam,bár nekem a homlokom égett le nagyon 3 napja,és az dagadt fel... Ilyet még soha nem tapasztaltam,és a vicc az, hogy húzódik le,már a homlokomról lejjebb jött szemöldök-szem magasságban van.

Hűtsd,borogasd,zsíros krémet tilos rátenni,csak vízes bázisúval ápold.

Ha már nem fáj a bőr,de az ödéma megmarad,le lehet maszírozni.

2014. júl. 23. 23:22
 3/3 anonim válasza:
Sziasztok! Igaz ez már jó pár éves téma, kérdések és válaszok. Én is így jártam sajnos a két lábammal,hogy leégett a napon. Hétfőn égett le és azt hittem elmúlik mint szokott. Hideg vízben zuhanyoztam de ennyi. Ma vettem észre ,hogy szerintem vizes is mindkét lábam. A bokám, lábfej nem,csak a két lábszáram. Ma többször engedtem rá a hideg vizet. El fog ez múlni vagy orvos kellesz? :( Külföldön vagyunk és szombaton érkezünk haza. Köszönöm,ha valaki válaszol.
2022. jún. 15. 15:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!