Kovacspityu1 kérdése:
Miért mondják a filmekben a sebesülteknek, hogy nem szabad elaludni?
Figyelt kérdés
szept. 2. 18:31
1/9 anonim válasza:
A seregben szigorúan tilos takarodó előtt aludni.
2/9 anonim válasza:
Régen úgy gondolták, hogyha valaki egy fejsérülés után elalszik, akkor nagyobb eséllyel esik kómába. Ezt ma már tudják, hogy nem igaz, nem tudom, hogy mostani filmekben még csinálják-e, de mondjuk Hollywood nem arról híres, hogy a legújabb orvosi kutatások szerint csinálják a filmjeiket. Nem beszélve arról, hogy van sok filmes szokás, ami hülyeség, de már szokássá vált és ezért mindenki azt várja, hogy az történjen (pl nem lehet 24 óránál előbb bejelenteni, hogy valaki eltűnt, vagy hogy egy defibrillátor újraéleszti az embereket).
3/9 anonim válasza:
Valószínűleg azért, hogy ne forduljon még veszélyesebbre az állapotuk. Vagy gondolod, hogy esetleg kitolásból?
4/9 anonim válasza:
Itt többen is írták, miért.
Azért tanuljuk ezt elsősegély oktatáson, mert ha ébren van a sérült/beteg, jelezni fogja, ha rosszabbodik az állapota. Ha alszik, akkor nyilván nem tudja jelezni. Plusz eltereled a figyelmét, amíg kiér mentő stb.
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__1..
5/9 anonim válasza:
jobb ha tudatánál van, mert könnyebb megállapítani, ha esetleg romlik az állapota. Illetve légzési nehézségekkel járó sérülés esetén sem segít ha elalszik.
6/9 anonim válasza:
Nem vagyok orvos, így pontos magyarázattal nem tudok szolgálni - az u'tsó műtétem után a keringésem összeomlott, értelemszerűen leesett a vérnyomásom. Igen, ilyenkor jól esik, jól esne elaludni, nem engedték.
Nem, nem én utasítottam a társaságot, hogy mit csináljanak, és nem, senkit nem érdekelt, hogy mi fáj, csak hogy ne aludjak el.
7/9 anonim válasza:
Mert alvás közben alapból is lecsökkennek az életfunkciók, életveszélyes állapotban ez fokozottan érvényes.
8/9 anonim válasza:
Hát igen, lelassulnak (hanem is lecsökkennek), de ugyanakkor az is igaz, hogy alvás közben regenerálódik, gyógyul is a szervezet...
9/9 anonim válasza:
Na de egy olyan állapotban, ahol mondjuk eleve légzési és keringési problémák vannak, ott elaludva fennáll a légzés teljes leállásának veszélye. Kórházban volt egy anorexiás kislány, ő annyira le volt gyengülve, hogy nem hagyták elaludni, mert félő volt, hogy nem ébredne fel többé...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!