Hogyan lehetne fejleszteni anyám lábán az izomzatot?
Elütötte egy autó, lassan egy éve.
Kórházba került, mivel az egyik lábán nyílt törést szenvedett el, a sípcsontja és a térde is eltört… A másik lába nem sérült súlyosan. Még aznap megműtötték… Utána benn feküdt kb. 2 hónapig.
Bevolt gipszelve a lába, így a kórházban nem tudták a rehabilitációt megkezdeni vele, nem járógipsz volt rajta, nem engedték neki hogy ki keljen az ágyból… Aztán még ezzel a gipszel került haza, s rajta volt 1.5 hónapig talán (sajnos ebből a távlatból nem emlékszem pontosan és nincsenek most nálam a leletek)… Aztán ezt a gipszet levették, de nem kapott járógipszet, hanem azt mondták hogy tornáztassa a lábát és próbáljon meg járni.
Egy darabig járt hozzá gyógytornász, vele napi 45 percet tornáztatta, illetve megcsinálta magában is azokat a gyakorlatokat amelyeket mutatott (nem tudom milyen rendszerességgel, talán nem elégszer, de azért amikor én ott voltam, akkor valóban csinálta ezeket).
Azóta, egészen mostanáig járókerettel közlekedik és fel lábon ugrál, azt a lábát amelyik eltört, de jól forrt össze, nem teszi le a földre, nem nehezedik rá egyáltalán. Nem is tudja teljesen kinyújtani, de az orvos szerint ez az izomleépülés miatt van és erőltetni kéne hogy be tudja hajlítani, meg hogy rá álljon (szószerint így fogalmazott, hogy erőltesse).
Néhány havonta járunk kontrollra és mindig ugyanaz az eredmény: az éppen aktuális friss röntgen szerint minden jó, csak erőltetni kéne az izom visszafejlesztését…
Most a legutóbbi kontroll szerint, a jó lábán is kezd visszafejlődni az izomzat, picit azt a térdét is nehézkesen hajlítja.
Ez lényeges, hogy sajnos elég súlyos pszichés beteg, de nem annyira, hogy gyámság alá tudjam venni, ha nem egyezik bele és hát Ő nem akarja… De amúgy a pszichés állapota alapján rokkantnak van nyilvánítva.
Ezért sajnos van pár plusz nehézség, például hogy bennfekvős rehabilitációra nem akar menni…
De amúgy az, hogy ide-oda hajlítgatja a lábát, amit a gyógytornászok mutattak, így hogy egyáltalán nem jár rajta, nem bizonyul elégnek…
Nem tudom, hogy mit kéne tehát csinálni, hogyan tudnám fejleszteni a lábizmait?
Ha veszek ilyet az árthat is valamit?
Vagy legrosszabb esetben ez sem használ?
Azt írja, hogy alkalmas lehet poszttraumás rehabilitációra, eddig azért nem vettem mert kicsit félek hogy többet árt mint használ…
De most a legutóbbi konzultáció után tényleg ez maradt meg bennem amit az orvosa mondott, hogy erőltetni kell, ha fáj, akkor is… Ha ezt mondja az orvos, akkor olyan nagy bajt csak nem tudok vele csinálni, nem?
Mert sajnos a pszichés állapota miatt, meg mert most sokat támogatom, anyám eléggé beletörődött a helyzetbe és elhagyja magát.
Én komolyan, innentől fogok hozzá járni heti többször, bevásárolok, takarítok, stb. (ahogy eddig is a baleset óta), de azt szeretném ha legalább annyira tudna járni, hogy a kertbe kimenjen, meg hogy otthon a főbb dolgokat el tudja végezni a segítségem nélkül (fürdés, főzés, stb.)… Mert jelenleg csak wc-re ugrál ki egyedül a járókerettel és az autóig is nehezen megy végig az udvaron, amikor viszem kontrollra.
Ha nem kéne állandóan aggódnom amikor egyedül hagyom, hogy vajon mi van vele, az nekem már elég lenne. Szóval tényleg nem akarok valami csodát, csak hogy ne épüljön le annyira az izomzata, hogy soha ne tudjon már, még csak bottal sem, otthon sem egyedül járni.
Szóval mit gondoltok? Mit tudnék érte még tenni?
Hát már volt 2 gyógytornásza, de nem fejlődtünk velük.
Az egyik számlaképes volt, a másikat meg “ajánlották”. Mindkettőt én fizettem…
Azért gondolkodtam valamilyen eszközön, mert szerintem valamilyen plusz megerőltetés kéne.
Lehet, hogy az étrendjére is jobban kéne figyelnem, esetleg fehérje port is venni… De tényleg nem tudom, nem értek ehhez. Mert szerintem tuti nem visz be 1.5 gramm fehérjét sem / testsúly kilógramm.
Amúgy köszi a választ!
Nem eszik húst, tojást, tejterméket?
Mi baj volt a gyógytornászokkal?
Bejárós gyógytornára el tudnád hordani? Törés után az szokott lenni.
Eszik mindent, csak 80 ezer körül van a rokkantsági ellátása, ezen kívül kb. 80-100 ezer forintot költök rá, amiben benne vannak a számlák is…
Őszintén időm-kedvem nincs főzni rá, bár Ő tud magának főzni, mert ki ül egy székre… Csak én ilyenkor nagyon féltem, ha nem vagyok ott.
Ezért elsősorban rengeteg konzervet (próbálom változatosan, meg vannak viszonylag prémium konzervek is), meg hideg élelmiszert veszek neki, például zsemlét, margarint, sajtot. Arra figyelek hogy minden napra jusson valami gyümölcs vagy zöldség, főleg hogy ugye azt se kell elkészíteni általában, nyersen fogyasztható.
De azért néha veszek neki tojást, csirkét, meg párolni való zöldséget és igazából még eddig nem érte semmilyen baleset főzés közben…
Szociális alapon amúgy kaphatna elég olcsón ebédet, de nem tetszik neki az a kaja. Ezt én meg el tudom fogadni, inkább költök rá többet, csak lenne már kicsit jobban…
Tényleg a pénz része nem izgat, nem keresek olyan nagyon sokat, de ha valamire nagyobb összeget kell költeni, valahogy majd megoldom.
Sok szénhidrátot eszik, viszont a dohányzásról sikerült leszoknia a baleset óta, szóval van pozitívum is…
Ez a fehérje dolog csak onnan jött, hogy amikor edzettem, -csak amatőr szinten- s nézegettem étrendeket, nem nagyon tudtam az izomnövekedéshez elegendő fehérjét bevinni, fehérjepor nélkül, úgy gondolom ahhoz elég tudatosan kell étkezni, ez pedig senkire nem jellemző a családban.
A gyógytornászok nagyon kedvesek voltak, ilyen szempontból nem volt velük baj, csak mindig ugyanazt a pár gyakorlatot mutatták, amit már segítség nélkül is el tud végezni és nem tapasztaltunk semmilyen javulást… Ehhez képest meg drága volt.
Bejárós gyógytorna szerintem annyival lenne jobb, hogy ott talán van pár eszköz, amelyeket tudna használni (?)…
Viszont teljesen kerüli az embereket és nem szeret sok ember között lenni. A kontrollra sem akar általában jönni, nehéz rávenni… De amúgy szellemileg nincs leépülve, nem olyan mint egy gyerek, bár a fentebbi leírásokból úgy tűnhet, hanem olyan mint egy rendkívül pesszimista felnőtt.
Igaza van az orvosnak: Ha nem használja az izmait leépülnek. Erőltetni kell, attól fejlődik, erősödik az izom. Lábtörés után a gyógytornán, mikor futni kellett volna először csoszogni is alig tudtam, 3.alkalommal már egész jól ment. A bicikli nagyon jó lenne, de vajon használná-e? Valami olcsóbb láberősítő eszközt -pl.fitness szalagot, ilyesmit- keress neki, azt az ágyban is tudja használni, mutass neki pár gyakorlatot, és ha csinálja, akkor esetleg vegyél neki valami komolyabb eszközt, akár egy biciklit. A járókeretet meg el kellene dugni előle. Anno én is akartam az orvossal botot felíratni, mert nagyon bizonytalan volt a járásom: azt mondta szó sem lehet róla, mert ha megszokom, sosem fogom letenni.
Azt pedig oldd meg valahogy, hogy mindig kéznél legyen a telefonja (pl.zsebes ruha, nyakbaakasztós valami) ha elesne, és nem tud felállni, tudjon segítséget kérni. Sajnos a Gondosórát csak 65 év felett lehet igényelni, olyasmi kellene igazából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!