Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Eltört a bokám, vagy meghúztam?

Eltört a bokám, vagy meghúztam?

Figyelt kérdés

Reggel a lépcsőn lefelé menet véletlenül rosszul léptem, és bebicsaklott a lábfejem, elég rendesen. Nem azt mondom, hogy kellemes érzés, tulajdonképpen tudok rajta járni, ha kell - de jobban esik nem ránehezedni. Kicsit megdagadt a bokám alatt, de bevérzés egyelőre nincs. Kör-körös mozdulatok is mennek, és ha pihentetem, nem fáj. Flector, fásli, és jegelem.

Szerintetek ez törés, vagy zúzódás, esetleg szalagszakadás? Nem szeretnék a sürgősségire menni, ha nem muszáj. Jártatok már így?

2024. jan. 14. 15:04
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Ha elmondod ezt orvosnak, főleg ha ránéz a lábadra és látja is, hogy gyulladt a terület (ilyenkor annak a testrésznek a hőmérséklete jóval magasabb kell legyen az összes többi testrészed bármelyikénél, hiszen sokkhatás érte, és így jelez a szervezet, meg pirosnak is kell lennie), akkor elvileg köteles sürgősséggel beutalót írni röntgenre (rtg), az meg azonnal kimutatja, hogy mi van. Annál több (mondjuk MR) meg akkor kell, ha mégsem törött a csont, mert a lágyszövet-sérülést viszont nem mutatja ki a röntgen.
2024. jan. 15. 09:44
 12/21 A kérdező kommentje:
Mindenképp elmegyek ma, egyelőre nincs változás. Nem pirosodik, vagy lilul különösebben, éreztre kb ugyanaz, mint tegnap.
2024. jan. 15. 10:24
 13/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek az unszolást, végül elmentem a sebészetre. Megröntgeneztek, megnyomogattak - törésre, szakadásra utaló jel nincs, csak megnyúltak a szalagok. Kaptam boka merevítőt, ezt 4-6 hétig hordanom kell, és ennyi. Mindenki vigyázzon magára!
2024. jan. 15. 13:03
 14/21 anonim ***** válasza:

Mázlid van!A nyomogatást mondjuk nem értem. Ha bármi kétely lett volna a röntgen után, azt végképp nem nyomogatással kell(ett volna) eloszlatni, hanem mondjuk MR-rel (amin - a röntgennel ellentétben - a lágyszöveti részek is tökéletesen kirajzolódnak.)

Persze utóbbi drága mulatság, nyilván érthető, hogy -TB-re - nem szívesen csináltatja az orvos.

2024. jan. 15. 15:44
 15/21 A kérdező kommentje:
Gondolom, ha valamire felszisszentem volna, akkor irány az MR. Csak az oldalirányú átmozgatás volt egy kicsit kellemetlen, így jutott erre a konklúzióra. A merevítővel egyébként olyan, mintha nem is történt volna semmi.
2024. jan. 15. 15:50
 16/21 anonim ***** válasza:

Sürgősségin soha nem csinálnak mr-t, sajnos több kórház családi tapasztalata alapján sem. A kötelező minumumot (röntgen, gipsz) megcsinálják, és ennyi.

Nekem úgy ment ki a térdem, hogy ráállni sem tudtam, mert a terheléstől azonnal ugrott ki. A sürgősségin készült egy, azaz egy darab röntgen, az is úgy, hogy oldjam meg, másszak fel a fémágyra :D, megállapították, hogy nem törött, és onnantól tojt bele mindenki. Kaptam egy hónap fekvőgipszet, ugyanannyi időre merev ortézist, hónapokig gyógytorna, fizikoterápia, de mikor a kontrollokon jeleztem, hogy továbbra sem tudok ráállni, recseg, ropog a gipszben is minden mozdulatra és fájdalmas, a doki nekem háttal megnézte a szàmítógépét: hát de készült röntgen, nem volt eltörve. Az asszisztens megállapította, hogy meg tudom emelni nettó tíz centire, ami a gipsz levágásához kellett, úgyhogy ennyiből (mondom, nekem háttal) megállapította, hogy nincs nagy baj.

Ennek több mint egy éve, és bár már nem hordom az ortézist a gyógytornász javaslatára, de nyomásra fáj, megerőltetésre fáj, guggolni minimális ideig tudok, a normálistól eltérő mozdulatra recseg. És nem vagyok idős.

Anyámat tavaly érte hasonló baleset, őt a munkahelyéről vitte el a mentő egy térdsérülés miatt - másik kórház, de hasonló protokoll, egy röntgen az elején, bár neki legalább a kontrollokon is megmozgatta a doki a lábát, hogy merre mennyit mozog. Se mr, se ultrahang, se egyéb nem készült, találgatás jelleggel biztos a szalagok sérültek, anyám jelzésére, hogy ropog a térde, a doki röhögve közölte, hogy az övé is, ez van, öregszik.

Úgyhogy nem, nem készítenek MR-t. Röntgen, meg mozgatnak, és ennyi. "Majd gyógyul magától lassan, ez ilyen."

2024. jan. 15. 16:39
 17/21 A kérdező kommentje:

Jesszusom, sajnálom ezt a rengeteg rossz tapasztalatot, és remélem, lesztek még jobban is!

Én nem sürgősségin voltam, hanem sebészeti szakrendelésen, épp az általad említett okokból. Vidéki kórház, szerencsére szinte azonnal behívtak.

2024. jan. 15. 17:00
 18/21 Ypszilon1980 ***** válasza:
Amúgy érdekesség, hogy volt egy olyan eset nálunk, amikor egy beteg fájdalomra panaszkodott hónapok óta, röntgen többször is volt, nincs törés. A dokija felvetette, hogy valami lágyrész probléma van, elküldte MR-re és ott derült ki, hogy el van törve.
2024. jan. 15. 17:28
 19/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, ezzel belém öntötted a lelket. Mégegy valami, amin szoronghatok 😀
2024. jan. 15. 17:41
 20/21 anonim ***** válasza:

Higgy a tapasztalt lábsérültnek, amit írtál, az alapján nem lesz nagy bajod. :D Marha lassan gyógyulnak ezek a lágysérülések, és egyébként vicces, hogy 2024-ben annyit tudnak vele csinálni (most ezt nem a kórházak szidására mondom, hanem hogy ez ilyen), hogy ne mozgasd, de gyógyulnak.

A Flector gélt azért ne tedd messzire, nyugodtan kenheted esténként, gyulladáscsökkentő.

2024. jan. 16. 00:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!