ST-plasztika vagy LCA-plasztika? Mi a különbség?
Keresztszalagszaakdás miatt műtenek, és eddig azt írta a papírokra, hogy LCA-plasztika vagy LCA-pótlás, de a legutóbbin meg azt látom, hogy ST-plasztika.
mi a különbség a kettő között?
köszönöm előre is
ja értem, köszi. és ez abszolút egyénfüggő, hogy ki honnan szeret kivenni inat vagy mégis hogy döntik el? mert egy másik keresztszalagnál meg oldalról vettek ki inat (másik doki).
mondjuk utólag esztétikailag azért nem mindegy, hogy a térden van szemből egy vágás vagy oldalt.
elég sok rejtély van ebben a témában, olyan ez, mint a különböző csavarok használata, és sose értem, melyik orvos mi alapján dönt egyik vagy másik mellett.
Alapvetően 2 fajta graftot létezik: Úgynevezett BTB (bone-tendon-bone) ezt rendszerint a térdkalács-ín-sípcsont graft szokott lenni. Modernebb ettől az ú.n. Hamstring graft, ezek közé tartozik a semitendinosus (ST) és semimembranosus (SM) izom is. Általában ezekből szoktak kivenni egyet, ennek a metszésnek a helye a sípcsont középvonalba, vagy attól a test közepe fele esik. Hogy most épp melyiket választják, függ attól, hogy egyrészt melyiket érik el, másrészt milyen minőségű az ín. De ezekről az operáló orvosod biztos jobban tud mesélni.
A csavar meg implantátum döntés pedig teljesen egyéni. Vannak alapelvek mikor mit kell csinálni, de hogy azt konkrétan melyik implantátummal éred el, az az operálón (és a kórházban elérhető eszközökön/implantokon) múlik.
hát nézd, köszi szépen, de az orvosomat hagyjuk is. eddig 2 külön alkalommal se vette észre a törést, ahhoz képest, hogy elvileg traumatológus. tényleg nem értem a dolgot ...
a többi pedig:
értem, szóval egyéni. jobb helyen ugye meg fémmel nem is foglalkoznak, hanem eleve a "csont"-csavart használják, amelyik kb fél év alatt beépül az emberi csontba, és annyi, nyoma se marad, fém se lesz az ember szervezetében. na csak egy plusz pénz, nem is kevés.
az a baj, hogy normál kórházakban még a sima fémcsavart is nehéz kiharcolni, mert ácskapcsoznak, amiket aztán lehet kivenni majd.
ha már titán, akkor egyel jobb a helyzet, de magánhelyen vagy külföldön meg hülyén néznek rám, amikor ilyenekről beszélek, mert evidencia, hogy csak ezt a csonthoz hasonló szerkezetű csavart alkalmazzák. (nem tudom a pontos nevét)
csak azért hihetetlen, hogy egy ilyen életreszóló műtétnél is ezen spórolnak :(
bár ha azt nézem, hogy még a szalagműtétet is nehéz kiharcolni, mert max csonttöréssel foglalkoznak, de szalaggal már magánhelyre kell menni, akkor nincs is értelme másról beszélni.
nekem most már rendben van, de persze magánhelyen. és hát elég szomorú.
vagy nem tudom, nagyon városfüggő vagy kórházfüggő mindez?
értem. hát nagyon szomorú ez.
de és akkor ez úgy működik, hogy a kórház nem rendelhet bármelyik csavarból, amelyiket a traumatológus jónak látja, hanem a NEAK csak a legolcsóbbat engedi, már ha engedi?
hát ... én már nem találok szavakat, és még ahhoz is küzdenem kellett kb 2 évet, hogy egyáltalán megcsinálják, mert több helyen is azt mondták, csak töréssel foglalkoznak, de az nincs, így a szalag meg marad így, nyíltan megmondták, hogy azzal ők nem tudnak foglalkozni és hordjak rögzítőt ha rossz.
szomnorú h itt tartunk ...
értem, hát szomorú, akkor vszínű nincs is több kérdés.
még egy valamiben segítesz nekem?
betették most keretszalaghoz az egyik felére csavart, a másik felkére viszont csak valami rögzítő gombot, és mondta is a doki, hogy ezt azért olykor ki kell szedni mert problémás lehet. na de és akkor miért nem két egyforma csavart tett be, ami fixen bent van és nem kell hozzányúlni többet? ezt így finanszírozza csak az OEP? vagy hogy? vagy mondanom kellett volna, hogy inkább kifizetem, csak tegyen be mindkét csontba csavart? áhh nagyon szomorú vagyok tényleg :(
a leírás:
"a rögzítés proximálisan enobuttonnal történt, distalisan KFI spongiosa csavarral"
ez a bizonyos endobutton mitől marad ott egyáltalán? vagy milyen eséllyel és mennyi idő alatt esik ki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!