Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Áramütés érhette a 2 éves...

Áramütés érhette a 2 éves gyereket. Lehet baja?

Figyelt kérdés
Az egész házban egyetlen hely van ahol nem volt lefedve a konnektor. Eddig soha nem nyúlt bele a gyerek. Most véletlenül nyitva maradt az ajtó amíg én pakoltam. És ő bedugott egy kulcsot a konnektorba. Szerintem! Megrázhatta az áram mert nagyon megijedt és sírt hogy megcsípte valami az úját. Azt hittem a ruhacsipeszt csipesztette rá. Megpiszilgattam neki. Később vettem észre hogy nincs áram a lakásban. Ekkor kezdtem el gondolkozni és láttam a kulcsot a földön. Azóta hívtam a kórházat, akik azt mondták ha minden rendben van nem kell bevinni mert nem gondolják hogy bármi lehet. Én viszont rettenetesen félek. Reagál, beszél, játszik és nem fájlalja semmiét. De a konnektortól rettenetesen fél. Ès azt mondta az csípte meg. Lehet neki baja amit nem látok rajta?

2022. ápr. 23. 13:56
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
100%
Sokan mondanak itt minden marhaságot (embolia stb.), ha semmi látható jele nincs károsodásnak, akkor ténylegesen sincs semmi gond és nem kell bevinni kórházba. Ti viszont legyetek figyelmesebbek, mert minden gyerek bedug valamit a konnektorba kiváncsiságból.
2022. ápr. 23. 18:35
 22/34 anonim ***** válasza:
82%
Például nekem a 2 gyerekemből egy sem dugott semmit a konnektorba.(volt kis fehér műanyag bizbaz beledugva)
2022. ápr. 23. 18:43
 23/34 anonim ***** válasza:
16%
En ilyen miatt vesztettem el mindket karom es az egyik labam is…
2022. ápr. 23. 19:03
 24/34 anonim ***** válasza:
85%
23# És mind a 3 füledet is, ugye?
2022. ápr. 23. 19:13
 25/34 anonim ***** válasza:
83%

"Sokan mondanak itt minden marhaságot (embolia stb.), ha semmi látható jele nincs károsodásnak, akkor ténylegesen sincs semmi gond és nem kell bevinni kórházba."

Itt marhaságot legfeljebb te beszélsz. Mert az egy dolog, hogy rengeteg kisebb áramütés fordulhat elő, amelyekkel nem megy senki sehová, de ha bárkit megkérdezel, a protokoll az, hogy 24 óra megfigyelés. Mint ahogy a házipatika weboldalon írják, mely cikket lektorált:

dr. Kanizsai Péter intenzív terápiás szakorvos, sürgősségi orvostan és oxiológiai szakorvos, aneszteziológus, egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Oxiológia és Sürgősségi Ellátás Tanszékének vezetője

Magyarországon, aki ért hozzá (mert egy szakorvosi rendelőintézetben egy nővérke, aki hármas alá volt az iskolában, és a bőrgyógyászaton dolgozik, bármikor mondhat hülyeséget), az azt fogja mondani, hogy 24 óra megfigyelés.

Sőt, az MSZ 1585 szabvány, mely természetesen szintén nem a parkettán térdelő csimpókokra gondolva készült, de nincs semmi szűkítés odaírva, tehát minden áramütöttre vonatkozik, azt írja:

Általános szabály, hogy az áramütést szenvedett személyhez mentőt kell hívni.

Ettől persze lehet, hogy Hollandiában a költség és a valószínűség elemzése alapján más az eljárás. Ott régebb óta drága az egészségügy

2022. ápr. 23. 19:33
 26/34 anonim ***** válasza:
Hogy+hogy hívott az orvos? Ha nem lehet gond, miért hivogat?
2022. ápr. 24. 04:58
 27/34 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon kevesen tudják, de van egy ÉV relé nevű dolog (érintésvédelmi vagy életvédelmi, mindkét név helyes). Ezt a biztosítéktáblába kell beszerelni. Azonnal lecsapja a biztosítékot, ha bármi baj történik (konnektorba nyúlnak, zárlatos lesz valami, nálunk pl. akkor is lecsap, ha egy áramkör túl van terhelve, ill. volt már, hogy egy áram alatt levő elosztót vízbe ejtettem...). Egyáltalán nem kerül sokba (anno kb. 20 éve 10 ezer forint körül volt). Nálunk azért lett, mert a gyerek belenyúlt a konnektorba ilyen mini csavarhúzóval, aztán jól megcsapta az áram.
2022. ápr. 24. 07:49
 28/34 anonim ***** válasza:

* "nálunk pl. akkor is lecsap, ha egy áramkör túl van terhelve"

Rájöttem, hogy ilyenkor nem az ÉV relé működik, csak simán az adott áramkör biztosítéka csap le.

27-es voltam

2022. ápr. 24. 07:52
 29/34 A kérdező kommentje:

27-es köszönöm. Igazából ez érdekelt volna, hogy létezik e olyan, hogy lecsapja az áramot mielőtt még igazán megrázta volna vagy átment volna a testén. Mert biztos, hogy nem ment át rajta az áram. Ahol lakunk az egy 10 éve épült ház, gondolom akkor ez az EV nálunk is benne lehet. Óriási szerencsénkre….

Közben eszembe jutott, hogy ment egyszer a mosogató, mosógép és kint a kertben körfűrésszel dolgozott a párom. Levágta az áramot akkor is. Ez is azt bizonyítja, hogy nálunk is be van ez szerelve?

Még egy kérdés 27-es. Azt írtad nálatok is bedugott egy csavarhúzót a gyerek és megcsapta az áram. Lett valami baja?

2022. ápr. 24. 08:41
 30/34 A kérdező kommentje:
Közben pedig írnám, mert sokan talán ismeretlenül is aggódtak (köszönöm), hogy a kicsi még mindig teljesen rendben van. Egész éjjel velem volt nehogy bármit ne vegyek észre, de minden teljesen normális vele. Annyi hogy a konnektortól azóta remegve fél. Bár ez szerintem nem baj.
2022. ápr. 24. 08:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!