Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Beleállt a lábamba egy szög....

Beleállt a lábamba egy szög. Lehet valami bajom tőle?

Figyelt kérdés
Tegnap délután egy falból kiálló szögbe véletlen belementem, és egy kb. 2.5cm -s vágás keletkezett. Nem volt mély. Nem fertőtlenítettem le, mivel nem volt mivel viszont kimostam és több órán át vizes zsepi volt rajta. Lehet valami komolyabb bajom? Ha igen, mi és, hogyan tudom kezelni?

2021. jún. 6. 00:47
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
73%
Sokan szerencsének mondanának, de évekkel ezelőtt tetőbontás/újítás alkalmával beleléptem egy rozsdás szögbe. Majd leszakadt a lábam, talán koppanásig léptem bele, mert elég mélyen behatolt, de nem lett semmi bajom tetanusz nélkül sem. Igaz, órákon keresztül szenvedtem, ráállni sem tudtam, de azóta sincs semmi bajom, nyomtalanul eltűnt a seb is. Rendesen megsiratott a fájdalom, pedig elég jó fájdalomtűrő képességem volt már akkor is.
2021. jún. 6. 01:04
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Lehet hogy tetanuszos leszel. Menj és szerezz tetanusz elleni oltást amilyen gyorsan csak lehet. Nem tudom, hogy pontosan hol lehet megkapni, de én először a háziorvosnál próbálkoznék.
2021. jún. 6. 01:31
 3/13 anonim ***** válasza:
78%
Ha rozsdás volt a szög, akkor van esély rá, hogy tetanusszal fertőződtél. Célszerű egy "emlékeztető" oltást beadatni ilyenkor.
2021. jún. 6. 01:44
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

"A tetanuszt gyakran a rozsdával kapcsolják össze, de ez az elgondolás félrevezető. A rozsdás objektumok, drótok, szegek gyakran kint találhatók, de a rozsda önmagában nem okoz tetanuszt. A rozsdás fém felülete jó helyet kínál a C. tetani spóráinak, és a hegyes végek átszúrhatják a bőrt, lehetőséget nyújtva a baktériumoknak a fertőzésre.

A sebbe jutva a spórák felélednek, beindul az anyagcseréjük és szaporodni kezdenek. Így a szög szúrása tetanuszfertőzést okozhat, akár rozsdás, akár nem, mivel ugyanaz a tárgy kínálja az oxigénmentes környezetet, mint ami a sebet okozza."

Forrás: [link]

2021. jún. 6. 01:47
 5/13 anonim ***** válasza:
78%
Ha nem mély a vágás és nem jelentkezett semmi komolyabb bajra utaló tünet, akkor valószínűleg nem lesz baj. Tartsd tisztán a sebet, kenegesd antibakteriális kenőccsel (Tetrant tudom ajánlani). Én egyszer beleléptem telitalppal egy cuki 60-as szegbe, lefertőtlenítettem, kitisztítottam aztán bekötöttem és naponta 2x kentem. Fájdalmon kívül semmi bajom nem lett és szépen be is gyógyult. De ha rosszul éreznéd magad vagy nagyon aggódsz, keresd fel a háziorvost.
2021. jún. 6. 01:51
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
A kerületi SZTK-ba menj a sebészetre tetanusz injekcióért, nem kell időpontot kérni, csak bejelentkezel a recepción az igazolványoddal és a TAJ-kártyáddal, és megvárod, míg behívnak. Ha 5 éven belül volt tetanusz oltásod, az még hat, akkor nem kell. Figyeld, hogy a szög helye pirosodik-e. Meg nem kezd-e lilulni és keményedni, fájni nyomásra. Ha igen, akkor ne várd meg a hétfőt, hanem a lakóhelyed szerinti sebészeti ügyeletet nyomozd ki, és oda menj.
2021. jún. 6. 04:07
 7/13 anonim ***** válasza:
67%
Tetanusz oltást kell gyorsan kérni, minél előbb, nehogy elinduljon felfelé a piros szín, mert az vérmérgezés jele, halált is okozhat.
2021. jún. 6. 06:24
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Baleseti, fertőtlenítik, a tetanusz régiek 5 évig, amiket most adnak 10 évig hatásosak, egy éve kaptam akkor mondta az orvos.
2021. jún. 6. 07:12
 9/13 anonim ***** válasza:
68%

Egy hónapja kaptam, de nekem 5 évet mondott az orvos, hogy addig véd.

Célszerű lenne elmenned sbo-ra, de ha jól emlékszem 24 órán belül adnak tetanusz elleni oltást.

2021. jún. 6. 10:54
 10/13 anonim ***** válasza:
#7-es az nem igaz ez csak egy tévhit olvass utána ne riogasd butaságokkal, amit te mondasz ilyen formában sose létezett csak a szüleink mesélték be nekünk:D ez olyan mint amikor valaki azt mondja ha levágod a szőrt az erősebben nő vissza, ez is egy tévhit, mégis mindenki elhiszi. Menjen el egy tetanusz oltásra, ha nem volt 5 éve beoltva, és kutyabaja nem lesz, de lehet amúgy sem. Jó egészséget!:)
2021. jún. 9. 00:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!