Futás közbeni/utáni térdfájás mitől lehet?
Kb. 3 hete kezdődött, 7 km futás (általában ennyit szoktam, heti 1-2x) utolsó párszáz méterén kezdett fájni, utána is elég rossz volt de másnapra semmit nem éreztem. Rá pár napra csak 5 km ment, akkor már előbb éreztem, a végére alig bírtam menni is. Utána napokig fájt, mikor jobb lett, próbáltam, de 2 km-t is alig bírtam. Tartottam 2 hét pihenőt, ma voltam újra de most is rosszul ment, ugyanúgy fájt, már az első km alatt is éreztem és egyre rosszabb lett.
Egyébként a bal térdemmel van a gond, bal oldalt érzek szúró fájdalmat, minél jobban behajlítom, annál erősebben.
Valószínűleg orvos lesz belőle, de ha esetleg van valakinek tapasztalata ilyesmivel kapcsolatban, megköszönném, ha megosztaná velem.
Köszi a választ.
1,75 magas vagyok és 67 kg. (igaz, fogyás céljából kezdtem futni, akkor 90 voltam.) Cipőnek eddig egy kb. 10e Ft-os Kalenji futócipőt használtam, de most cseréltem le. Eleinte salakos pályán futottam, de egy ideje már aszfalton szoktam.
Persze hogy futócipő, egy Kiprun Ultralight-re váltottam. De ez ma volt rajtam először, így nem lehet az oka.
A túlsúllyal kapcsolatban annyit, hogy már jó egy éve leadtam, ezelőtt sosem volt semmi gond, most meg hirtelen egyik napról a másikra fájjon, rádásul ennyire... Nem hinném hogy ez emiatt lenne, de mondjuk benne van...
A talajt illetően pedig ahogy írtam, salakkal kezdtem, kb. Fél éve váltottam aszfaltra. Ezzel mi a gond?
A kezdeti túlsúllyal kapcsolatban: az ízületi károsodás nem folyamatos. Sokszor a károsodás csak évek, évtizedek múlva okoz tünetet.
Aszfalt: egyszerű fizika. Más az erőhatás, más a visszaható erő. Fogj egy gumilabdát, és kezdd el pattogtatni, földúton, salakon, futópályán, és aszfalton. Az aszfalton fog a legnagyobb erővel visszapattanni. Tehát amikor különböző terepeken futsz, az aszfaltról nagyobb a visszaható erő, ami az izmokat, ízületeket terheli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!