Amikor megsérülünk, a fájdalom miért csak később jelentkezik?
Sokk (angolul shock), én találtam egészen releváns találatok traumatic shock kereső kifejezésre. A lényeg, hogy beindul egy védekező mechanizmus. Pl. nagyobb vérveszteségnél a perifériás keringés csökken, és próbálja az agyba jutattani a legtöbb vért a szervezet. Erre számtalan kísérlet van. Beindul a (bizonyos brutális erősségű) fájdalomcsillapító hatású hormonok termelése (ld. pl. endogén opiátok angolul: endogenous opioids, endorfinok és társaik ) ezek olyan opiát származékok (ld. ópium, az egyik legerősebb és "legtiltottabb" kábítószer) amelyek a szervezet termel. Hatása /és innen a név is/ és kémiai szerekezete hasonlít az ópiátokra /adott esetben mesterséges ópiát származékok/. Az egekbe szökik a kortizol (főleg a nyálban), elindul felfelé az adrenalin, emelkedik a dopamin szint. Ezek mind brutál erős fájdalomcsillapítók. Feltehetően azt a cél szolgálja, hogy ha van lehetőség az ember éljen túl. Pl. egy csatában, vadászatnál ez evoluciós előny tudott lenni, mert a "félholt" ember is tudott a társainak segíteni. Ma már segít abban, hogy súlyos de túlélhető balesetet túléljen az ember.
És ezt most kb. 5 perc googlezással találtam kb. 10-12 releváns cikket sikerült most találjak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!