Kaphatok tetanuszt? Oltassam be magam?
Egy rozsdás kerítés belefúródott a lábamba tegnap reggel. Mára kicsit bedagadt körülötte, de az is lehet hogy ott is megütöttem azért dagadt fel. Ez most lényegtelen is. A lényeg az, hogy kaptam 3db tetanusz oltást, azt hiszem az utolsót 11 vagy 12 évesen. Apum azt mondta, hogy ez “örök életre” szól, viszont én úgy olvastam, ha baleset történt akkor 10 évente ismétlődő oltást be kell adatni. Én most 23 éves vagyok, úgyhogy a 10 év tuti eltelt. Apum szerint viszont nincs okom aggódni, valamint ugyanezt mondta a munkatársa is, aki anno nővérként dolgozott.
Szerintetek?
Nem véd örökre, akkor senkinek nem adnának soha sebesülés esetén, hiszen kiskorában mindenki kapott oltást ugyanúgy mint te.
Menj csak el sebészetre, nehogy elfertőződjön az a seb.
Érdekes, hogy az emberekben mindig a rozsdás vasszeg (jelen esetben a kerítésdrót) rögzül az elméjében. A dolog alapja az a tény, hogy a parasztgazdaságokban régen (ősidőkben) a lótrágyás udvaron javították a szekereket. Így a könnyen rozsdásodó szétszóródott vasszegek felülete a lótrágyában megtalálható tetanusz baktériummal ill. annak spóráival könnyen szennyeződhetett és az udvaron mezítláb játszó, rohangáló gyerekek, béreslegények talpába könnyen beleszúródhatott egy ott heverő, a vastag rozsdarétegben tetanusz baktériumokat tartalmazó vasszeg. Mindennek aztán logikus következménye lehetett a gyors és többnyire halálos tetanusz fertőződés.
A te esetedben azonban ilyenről szó nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!