Mikor tudtátok meg, hogy létezik a menstruáció?
Nálunk minden gyerek kezdettöl fogva tudta, nem kellett elmagyarázni külön. Mire aktuális lett, addigra semmi titokzatos vagy félelmetes nem volt benne, természetesnek vette mindenki.
Emellett ezt nem "megkapja" valaki, mert nem betegség, hanem elkezdödik.
Hát ha részletesen nem is, de már olyan 5-6 évesen tudtam, hogy létezik ilyen. Akkor egyáltalán nem érdekelt, szerintem megláthattam, vagy rákérdezhettem valamire, akkor mondta anya, hogy van ilyen, hogy véreznek a nők időnként, vagy valami hasonló. Aztán szerintem 9-10 körül nagyjából a részletekkel is tisztában voltam. 12 éves koromban jött meg először. Sose volt ilyen üljünk le és akkor most felvilágosítalak, csak ahogy hozta az élet, voltak elcsepegtetett információk. Meg ha kérdeztem, akkor válaszoltak.
Hát, mivel most még előbb érnek a lányok, 9-10 éves korban szerintem már nagyon nem árt, ha tud róla. De én valahogy úgy képzelem el, hogy eleve nem titkoljuk előle, így nem teljesen tudatlan addig sem.
Nekünk negyedikben mondta el a napközis tanító.
De a mai gyerekek sokkal felvilágosultabbak.
És korábban is érnek. Nekem 12 évesen jött meg először. A mai kislányoknak átlagban ennél hamarabb.
Nincs meg a konkrét időpont, hogy mikor. Anyukám gyerekkoromban sokszor pisilt nyitott ajtóval, és láttam, hogy minden hónapban pár napig piros az alsóneműjébe helyezett betét, úgyhogy ez sosem volt egy olyan dolog, amit furcsaságként kezeltem volna, mondta is mindig, hogy pár nap múlva meg fog jönni neki. Szerintem ez a legjobb, ahogyan történhet. Szerintem akkor érdemes erről beszélni egy gyereknek (nem csak lánynak, fiúnak is), ha érdeklődik, de legkésőbb olyan 8-9 éves korban már érdemes ilyen dolgokba elkezdeni beavatni a gyerekeket, hogy legyen idő arra, hogy ez természetessé váljon a tudatukban.
Én 12 éves voltam, mikor először megjött. Igazából nagyon meglepődtem, mert valahogy mindig az volt bennem, hogy anyukámnak is 13 évesen jött meg, akkor nekem is akkor fog (nyilván elmondták, hogy ez nincs így beszabályozva, nekem ez egy ilyen tipp volt). Érdekes érzés volt, fájt a hasam már akkor is, nem erőteljesen, de azért fájt. Viszont büszkeséggel töltött el, hogy már nekem is megvan.
Nem emlékszem, valahogy mindig is tudtam.
A "mikor kapta meg" kérdést nem tudom értelmezni. Micsodát kapott meg ki?
Szerintem úgy kéne nevelni a gyereket, hogy ne kelljen külön elmagyarázni, hanem tudjon róla, hogy van ilyen (a kifejtős részletek meg 10-12 éves kor között, legkésőbb az első menzeszkor ráérnek).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!