Anyukámnak volt trombózisa 2 éve ezért a nőgyógyász semmiféleképpen nem fog felírni már fogamzásgátlót?
2x is voltam a nőgyógyászomnál, másodszorra azért hogy mondjam neki hogy az anyukámnak nem a fogamzásgátló okozta a trombózist, viszont a nőgyógyász így sem írta fel nekem, sőt lehurrogott hogy ennyire nem számít nekem az egészségem. Nekem igen is számít, a gond a barátommal van, akivel 2 éve óvszerrel védekezünk és ezzel "piszkál" minden nap hogy neki így nem jó.
A nőgyógyász egyáltalán nem javasolta a vérvételt, amint hallotta hogy anyukámnak trombózisa volt, mondta hogy felejtsem el a fogamzásgátlót mert kockázatos.
A barátom viszont ezzel traktál éjjel és nappal hogy menjek el vérvételre hátha ott kiderül hogy nem vagyok rá hajlamos. Csak hogy anyukám sem volt és így bármit is mondanának én már nem merek szedni...
Más is van hasonló helyzetben? Van valami megoldás?
Kibeszéli a batáraidnak, hogy neki gumit kell húznia, mert "te nem vagy hajlandó gyógyszert szedni?" :O Szó nélkül otthagynám a pasit.
Állj a sarkadra, ne hagyd magadat ezzel vegzálni.
1, A hivatalos álláspont (értsd: nemzetközi protokoll), hogyha elsőfokú rokonnál volt trombózis, akkor kombinált tabletta felírása ellenjavallt. Meg tudnak nézni pár génmutációt, de nincs minden faktor azonosítva, így hiába nézik meg az ismert 3-4 dolgot, ha nálatok a családban épp egy ötödik féle, még nem ismert mutáció okozza a trombózishajlamot.
Persze valamennyire azért az is lényeges, hogy anyukád mikor kapott trombózist. Ha amúgy egészséges, és terhesség, gyermekágy vagy tablettaszedés alatt lett trombózisa, akkor nagyon nem javallt, mer az azt jelenti, hogy kis kockázatemelkedésre lett trombózisa.
Ha mondjuk volt 60 évesen egy combnyaktörése és ágyban feküdt 2 hónapon keresztül, ráadásul 120 kg, akkor kicsit más a megítélés is. Tehát nem mindegy, hogy milyen körülmények között, hány évesen lett trombózisa.
2. Valaki említette a hüvelygyűrűt: NEM! NEM! NEM és NEM!
Hiába alacsonyabb a hormontartalma, ugyanúgy kombinált módszer, és a közhiedelemmel ellentétben nem hogy kisebb, hanem MAGASABB a trombóziskockázat, mint a legtöbb orálisan szedhető fogazásgátló esetén!
3. Viszont a trombóziskockázat emelkedéséért az ösztrogénkomponens felelős. Azaz minden olyan dolgot lehetne használni, amiben csak gesztagén van. Ilyen a minipill tabletta, az injekció és a méhen belüli eszköz is.
Mindezek ellenére azt gondolom, hogy a barátod egy kretén. Őt ezek szerint baromira nem érdekli, hogy te esetleg trombózist kapsz, az a lényeg, hogy neki ne kelljen koton. Szerintem ez önző és szemét viselkedés. Ilyen ember miatt nem biztos, hogy bármilyen hormonális módszert hajlandó lennék használni, pedig nem vagyok ellenük.
Üdv.: Egy nőgyógyász rezidens.
Nekem nem kellene olyan pár, nem tudnék együttélni olyannal, aki a párkapcsolat eme intim részleteit kibeszéli.
Ha ilyen dolgot kibeszél, akkor a későbbiekben bármi konfliktusod lesz vele, majd "azt is kibeszéli" és azzal jön hogy "ki mindenki gondolja úgy mint ő és neki van igaza?"...
Elsőnek keresnék egy másik orvost is, illetve elgondolkodnék a pasicserén, ha ez nem opció, akkor nagyon jó alternatíva lehet (szerintem) a rézgyöngy is.
Én gyógyszert szedek, de egy ideje nagyon gondolkodom rajta, érdemes ezeket is áttanulmányozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!