Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Miómával kapcsolatos tapasztal...

Miómával kapcsolatos tapasztalatok?

Figyelt kérdés

39 éves nő vagyok, májusban fedeztek fel a méhemben egy 1,5 cm-es miómát, ami mostanra 3 cm-re nőtt. Egyre rosszabb tüneteket okoz, borzalmas erős vérzést, az utolsó alkalommal pedig minden eddiginél rosszabb volt. Napokig alig volt bennem életerő, csak feküdtem, erős görcseim voltak, magas lázam, fájt a fejem és a derekam miközben ömlött belőlem a vér. Az orvos, aki felfedezte a miómát, azt mondta a szokottnál gyorsabban növekszik és mivel ilyen tüneteket is okoz, ki kellene műteni, de ő ilyet nem vállal, keressek egy orvost / kórházat. Most éppen keresek.

Egyébként egy gyereket már szültem, 2009-ben és nem tervezek többet.

Miómás betegek vagy már műtöttek tapasztalataira vagyok kíváncsi.

Hogyan találtatok orvost, mi alapján választottatok?

Mekkora miómá(ka)t és hogyan távolítottak el?

Műtét után megszűntek a panaszok? Nőttek újabb miómák azóta?

Kivetetni az egész méhet mikor indokolt, mik az előnyei és hátrányai?

2018. okt. 16. 21:15
 1/3 anonim ***** válasza:

Az, hogy a myomát hogy távolítják el, több mindentől is függ. A méretétől, számától, elhelyezkedésétől, további gyermekvállalási szándéktól, előző műtétektől és még az operatőr preferenciájától is. Ha a méhfalban van, vagy kifelé növekszik, akkor egy ekkora göb jó eséllyel eltávolítható laparoszkóppal. Ha a méh ürege felé domborodik, akkor hiszteroszkóppal.

Az egész méhet akkor indokolt kivenni, ha nagyon nagy méretű a myoma, vagy nagyon sok göb van benne, plusz az illető nem is tervez már gyermeket. De akkor sem szokták az egész méhet kivenni, csak a méhtestet, a méhnyakat meghagyják (ha csak nem nagyon idős a páciens, de nagyon időseknél ritka, hogy panaszt okozna a myoma, és ált. menopausa után csökken a méretük is). Alapvetően szerintem ha meg lehet oldani, jobb a méhmegtartó műtét, elvégre azért a méhnek van némi tartófunkciója is. Egyébként a méhtest eltávolítását is el lehet végezni laparoszkóppal, ha nem valami iszonyat brutál nagy méhről van szó.

2018. okt. 16. 21:31
 2/3 anonim ***** válasza:

Annyit még hozzátennék, hogy a méhmegtartó műtétnek még az lehet a hátránya, hogy akinek hajlama van a myoma kialakulására, annak lehet, hogy nő másik.

Plusz Pécsen van olyan beavatkozás, amelynek során a tápláló eret zárják el, így érik el a myoma méretének csökkenését. Esetleg ezt a lehetőséget is érdemes számba venni.

2018. okt. 16. 21:33
 3/3 anonim ***** válasza:
Így igaz. Embolizáció. Pécs, Pest, Miskolc. Radiológus végzi.
2018. okt. 17. 15:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!