Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Hogyan zajlik egy fogamzásgátl...

Hogyan zajlik egy fogamzásgátló felírása? (bőv. Lent)

Figyelt kérdés

18 éves vagyok, és 11 éves korom óta menstruálok. Sajnos eléggé rendszertelen, volt példa arra, hogy több hónap is kimaradt, de arra is, hogy egy hónapban 3x jött meg. Elsősorban emiatt szeretnék fogamzásgátlót feliratni, plusz azért is mert van barátom és szeretnék lassan szexuális életet is élni. Fontosnak tartom, hogy rendesen megvizsgáljanak előtte és ne csak felírjanak valamit nekem hasracsapásból. Csak magánklinikán vagy sztk-ban is megvizsgálnak rendese? Miből áll pontosan egy vizsgálat? Kb. mennyibe kerül a gyógyszer + a vizsgálat?

Válaszaitokat előre is nagyon köszönöm :)

2018. jan. 14. 02:03
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Szia :) Fogamzásgátló felírása előtt a dokinak el kell végeznie néhány tesztet. Biztos voltál már nőgyógyásznál, de fel kell ülnöd/feküdnöd a speciális vizsgálóasztalra, majd ugye megvizsgál. Többnyire ott helyben Papanicolaou-kenetet vesz, ami annyit tesz hogy a méhszáj területén végighúz egy kis mintavételi eszközt, ezt pedig majd kielemzik, ugyanis méhnyakrák gyanúja esetén nem írhatja fel a tablettákat. Nem fáj, ne aggódj, picit kellemetlen. Majd pedig vérvételre is szükség lesz egy bizonyos Leiden mutáció kizárására, ami ha jelen van akkor sajnos megint csak nem írhatja fel, mert a fogamzásgátló megnöveli a trombózis kockázatát és ha még Leiden is van, akkor az esély mégjobban megnő vérrög kialakulására. Ez szerencsére azért nem olyan gyakori. Ezeket kizárva írja fel a neked megfelelő hormontartalmú tablettát. Általában három havi adag tablettát írnak fel, ez kb. 6-7 ezer forint szokott lenni.
2018. jan. 14. 02:25
 2/5 anonim ***** válasza:
0%
A fogamzásgátló nem oldja meg a problémádat, csak elfedi. Nem állítja be a ciklusodat, hanem kikapcsolja, és egy mű ciklust hoz létre mű vérzéssel. Szóval én elsősorban azt ajánlom, hogy endokrinológussal rakasd rendbe a hormonjaidat. Ha már pontos a ciklusod, akkor kezdd el a fogamzásgátlót. Kevésbé cseszel ki a szervezeteddel.
2018. jan. 14. 10:57
 3/5 anonim ***** válasza:
36%
Utolsó: ne haragudj de ez butaság. 18 éves kortól rendszertelen ciklussal rendelkező lányoknál (miután megtörtént a kellő kivizsgálás és nem találtak eltérést!) kifejezetten jót tesz a fogamzásgátló tabletta gyermekvállalásig. Egy rendszertelen vérzés sose jó, mindig táptalaja lesz valami neoplasztikusnak ha kellő ideig áll fenn.
2018. jan. 14. 11:08
 4/5 anonim ***** válasza:
Utolsó: előbb ki kellene vizsgálni a rendszertelen vérzés okát...
2018. jan. 14. 12:24
 5/5 anonim ***** válasza:
Odaírtam: miután megtörtént a kellő kivizsgálás - amire egyébként mindenképp sor kerül tabletta felírása előtt, felesleges lepontozni - és nem találtak eltérést. Nekem rendszertelen vérzésem volt egész tini korom alatt, évekig jártam vizsgálatra és semmit nem találtak. A nőgyógyászom nem akart serdülő koromban tablettákat felírni, hiszen ilyen fiatalon nem javallott, még simán rendbekaphatja magát a ciklus magától is, kaptam a teljesen veszélytelen vérzéscsillapítókat évekig. De már 20 voltam és még mindig nem jött rendbe a vérzésem. Márpedig rendszertelen méhnyálkahártya leválások nagyon sok bajt tudnak okozni a későbbiekben, így végül a ciklusom beállítására (és nem elfedésére) fogamzásgátlót kezdtem szedni, amit gyermekvállalásig érdemes fenntartani nem pedig hol abbahagyni, hol pedig szedni. Nem légbőlkapott infó, több nőgyógyász szakorvos véleményét kértem ki, valamint én is ezt tanulom.
2018. jan. 14. 17:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!