Mikor beszéljek a lányommal a menstruációról?
29 éves anyuka vagyok, a lányom 5 éves. Tudom, még korai, de már most gondolkozom rajta, mikor említsem majd meg neki a menstruációt.
Nekem ugyanis gyerekkorom egyik legrosszabb élménye, hogy anyukám SEMMIT nem mondott róla, nem is tudtam arról, hogy van ilyen (betétet, tampont se láttam otthon soha, el voltak dugva, így rákérdezni sem tudtam). Egyik reggel, 10 évesen kimentem pisilni, és egy nagy vérfolt volt a bugyimon... Gondolhatjátok, mennyire megijedtem, fogalmam se volt, mi az, azt hittem valami súlyos bajom van, biztos voltam benne, hogy kórházba fognak vinni, stb... El sem mertem rögtön mondani, fél napig véres bugyiban mászkáltam, rettegve, zsebkendőkkel tömködtem tele...
Anyukám később azt mondta, nem gondolta volna, hogy 10 évesen kezdem, ezért nem mondta...
Na én ezt szeretném mindenképpen elkerülni a lányomnál, szerintetek mikor beszéljek vele róla, hogy ő ne ijedjen meg?
Nekem kb 8-9 évesen már mesélt róla anyukám, hogy van ilyesmi dolog, aztán egy csomó mindent a suliban tudtam meg. Erről nem anyu tehetett, de az egyik osztálytársamnak 9 évesen jött meg.
Gyakorlatilag mire 12 évesen megjött, addigra már nem tudott meglepni a dolog.
Visszatérve a kérdésre, szerintem finoman be lehet már vezetni a dolgot 8-9 évesen, hisz tényleg ritka, hogy valakinek ilyenkor jön meg, viszont a kisebbeknek meg még élénk a fantáziája és egy 5 évest pl nagyon megijeszthet a téma.
A helyedben már lassan lekezdeném a témát, mert elöfordul sokszor akár 8 évesen is az elsö menzesz, és te is tudod, milyen rossz, ha váratlanul éri.
Eleve sokkal jobb a "felvilágosítást" minél elöbb elkezdeni, de nem akciószerüen, hanem erröl a témáról is egész természetesen kell beszélni, persze a korának megfelelöen.
Szerintem is 8-9 évesen már kezdd el felhozni a témát. De persze ahogy kérdezget a hogyan lesz a kisbaba témáról, ezt is belecsempészheted.
20N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!