Mi van akkor ha a PCOS-t nem kezelik?
Nagyon hosszú lenne mindent leírni, próbálom a lényeget. Alulműkődik a pajzsmirigyem, amire hormonpótlót szedek, ennek szövődményeként magas a pulzusom amire szintén kaptam gyógyszert. 2 év találgatás és orvoshoz járogatás után végre kb 4-5 hónapog teljesen jól voltam viszont a vizsgálatok miatt abbahagyatták velem a fogamzásgátlót és utána nem volt menzesem kb 8 hónapig. Kiderült hogy PCOS-em van IR nélkül. Kaptam fogamzásgátlót szedem 6 hete, megjött a 4. héten, azóta is megvan. Ma 15. napja hogy egyfolytában menstruálok. Korábban erősen fájt a fejem, hányingerem volt, szédültem a fogamzásgátlótól azt mondta a doki csak ösztrogént nem tartalmazót szedhetek. Egy ilyen van Magyarországon, az amit szedek. 1,5 hete egyre rosszabbul vagyok, ugyanazok a tüneteim mint régen. Abba akarom hagyni de akkor mi lesz? Gyereket nem akarok, így emiatt nem is kezeltetném magam, se a doki azt mondta ha nem akadályozzuk a peteérést fogamzásgátlóval akkor még több cisztám lesz. Ártani se akarok magamnak, de rosszul lenni se olyasmitől amit nem is indokolt igazán szednem, mert teherbe nem tudok esni, és nem is akarok tehát a további romlás megakadályozása sem cél bármi áron. Mi van ha nem szedem? Lesznek más szövődményeim a cisztáktól? Van valami más kezelési mód?
25/N
A hormonpótlásnak nem a szövődménye hanem mellékhatása a magas pulzus egyébként. Pajzsmirigynél nincs ilyen szövődmény.
PCOS IR nélkül nincsen, max az orvosok 80% nem ismeri fel, jobb ha keresel másik dokit és a PCOS/IR alapítványt facebook, ugyanis a kezeletlen pcos cukorbetegséghez, hipozáshoz, esztétikai gondokhoz: pattanás, hajhullás, súlyos elhízáshoz, egyebekhez vezet. A kezelés pedig egyáltalán nem hormonokban rejlik: helyre kell állítani amennyire csak lehet az inzulint, lehet enyhe IR amit nem lát a dokid (ha normál testalkatú vagy akkor 5pontos cukor és inzulinterhelés kell) amire elég a mozgás és a grammban meghatározott IR étrend is.
Az sem igaz hogy nem eshetsz teherbe, van esély, nem sok de van, amint pl elkezdesz valamit heti 3-4x sportolni megugrik az esély. A progeszteron gyógyszer is hülyeség, mert az nem akadályozza meg a peteérést, tehát nem pihenteti egyáltalán a petefészkeket. Ha pedig nincs kezelve ez sem (a mozgás és az étrend nekem eltüntette őket teljesen!) akkor hatalmas ciszták tudnak nőni, gyulladást, fájdalmat okoznak, egy barátnőmnek a nyáron baba méretűt vettek ki, pár hónap alatt fejlődött ekkorává, ekkor derült ki a pcos is nála. Az ösztrogéneset is akkor szabad adni ha már a beteg értékei normalizálódtak, de akkor is ront rajta egyébként! Max elfedi a tüneteket, de az okot nem kezeli és csak rosszabbul leszel. Én elvenném a diplomáját annak az orvosnak aki kezelés címszó alatt ad fogamzásgátlót és nem tájékoztat! Saját tapasztalatokat írtam, sajnos ritka a jó orvos, de vannak orvosi segítséges pajzsmirigy csoportok, ahol ezzel is foglalkoznak a PCOS/IR csoporton kívül, orvos ügyben is tudnak segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!