Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » 1 hét után kivettem a nuvaring...

1 hét után kivettem a nuvaringet mert feszített és most csíp kicsit, mert szétkarmoltam magam mire kibírtam szedi. Felborulhat a hormonrendszerem? Lehet belőle gondom?

Figyelt kérdés
2008. szept. 26. 19:55
 1/4 anonim ***** válasza:
59%

Ne alkalmazza a hüvelygyűrűt:

Ne használja a NuvaRinget, ha az alább felsoroltak valamelyike érvényes Önre! Ha bármelyik ezen állapotok közül érvényes Önre, mondja el orvosának, mielőtt a NuvaRinget használni kezdené! Lehet, hogy orvosa egy teljesen eltérő (nem hormonális) fogamzásgátlási módszert fog javasolni Önnek.

- Ha az ereit érintő betegsége van (vagy valaha volt). Ez különösen a trombózissal kapcsolatos állapotokra vonatkozik. Trombózis alatt az ereken belüli vérrög képződését értjük. Ez előfordulhat az alsó végtag ereiben (mélyvénás trombózis), a tüdőben (tüdőembólia), a szívben (szívinfarktus), az agyban (stroke), vagy a test más részeiben. (Lásd még a tájékoztató 2.2.3 pontja alatt "Hormonális fogamzásgátlók és trombózis").

- Ha olyan betegsége van (vagy valaha volt), ami szívinfarktus első jele lehet (mint pl. angina pektorisz, ami súlyos mellkasi fájdalom képében jelenhet meg), vagy stroke-hoz vezethet (mint az átmeneti vértelenségi roham (TIA), ami egy enyhe, visszafordítható stroke).

- Ha öröklött vagy szerzett vérkeringési zavarban szenved.

- Ha cukorbetegsége van az erek károsodásával.

- Ha sárgasága van (a bőr sárgás elszíneződése), vagy ha májbetegsége van, vagy valaha volt (mindaddig, amíg a máj újra normálisan nem működik).

- Ha emlő-, vagy nemi szervi rákja van (vagy valaha volt).

- Ha jó-, vagy rosszindulatú májrákja van (vagy valaha volt).

- Ha bármilyen váratlan hüvelyi vérzése van.

- Ha a NuvaRing bármelyik összetevőjére allergiás.

Ha ezen állapotok bármelyike először a NuvaRing használata közben jelentkezne, azonnal függessze fel a gyűrű használatát és értesítse orvosát! Addig is alkalmazzon nem hormonális fogamzásgátlást. Lásd még "Általános megjegyzések".

Fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

Általános megjegyzések

Ebben a tájékoztatóban számos helyzetről olvashat, melyekben abba kell hagynia a gyűrű használatát, vagy melyekben a NuvaRing megbízhatósága csökkenhet. Ezekben a helyzetekben célszerű tartózkodnia a közösüléstől, vagy extra, nem hormonális fogamzásgátlásról kell gondoskodnia, amilyen pl. az óvszer vagy más fizikai akadályon alapuló módszerek. Ne használja a naptár- vagy a hőmérős módszert! Ezek a módszerek megbízhatatlanok lehetnek, mert a NuvaRing megváltoztatja a testhőmérséklet és a méhnyaknyák havi változásait. A NuvaRing más hormonális fogamzásgátlókhoz hasonlóan nem véd a HIV fertőzéstől (AIDS) és más nemi úton terjedő betegségektől.Rendszeres orvosi ellenőrzések

Ha NuvaRinget használ, orvosa visszarendelheti rendszeres kontrollvizsgálatokra. Általánosságban évente célszerű egy kontrollvizsgálaton résztvennie.

Azonnal értesítse orvosát, ha:

- bármilyen változást észlel egészségi állapotában, különös tekintettel az ebben a tájékoztatóban felsoroltakra (lásd még "Ne alkalmazza a hüvelygyűrűt" és "Fontos információk a használat előtt"); ne feledkezzen meg a közvetlen családját érintő részekről sem;

- csomót érez a mellében. Ez a tünet emlőrákra utalhat. (Lásd még "Hormonális fogamzásgátlók és rák");

- más gyógyszert készül használni (lásd Egyéb gyógyszerek alkalmazása);

- mozgáskorlátozott helyzetbe kerül vagy műtéten fog átesni (ilyenkor legalább négy héttel korábban szóljon orvosának);

- szokatlan, erős hüvelyi vérzése van. Ez a tünet méhnyakrákra utalhat. (Lásd még "Hormonális fogamzásgátlók és rák");

- a gyűrű-mentes időszakot egy hétnél hosszabra nyújtotta, vagy a NuvaRing 3 óránál hosszabb ideig a hüvelyen kívül volt a használat első hetében és a megelőző hét napban közösült;

- a NuvaRinget 4 hétnél hosszabb ideig bent hagyta (ne kezdjen a következő gyűrűhöz, amíg orvosa nem mondja);

- egymás után kétszer kimaradt a menstruációja vagy gyanítja, hogy terhes lehet (ne kezdjen a következő gyűrűhöz, amíg orvosa nem mondja).

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek a NuvaRing hüvelygyűrűnek is lehetnek mellékhatásai.

Súlyos mellékhatások

A NuvaRing használatához köthető súlyos reakciókat és a kapcsolódó tüneteket az alábbi pontok alatt találja: 2.2.3 "Hormonális fogamzásgátlók és trombózis" ill. 2.2.4 "Hormonális fogamzásgátlók és rák". További információkért, olvassa el ezeket a részeket, és értesítse orvosát, ha a leírt állapotok vagy tünetek bármelyikét észlelné magán!

Egyéb lehetséges mellékhatások

A NuvaRinget használók az alábbi mellékhatásokról számoltak be:

Gyakori Ritka

- fejfájás- hüvelyi diszkomfort (pl. hüvelyi váladékozás és fertőzés)- súlygyarapodás- hányinger- emlőfájdalom- hangulatváltozás (pl. nyomott hangulat és érzelmi labilitás)- fájdalmas menstruáció- pattanások- csökkent libidó- hasi fájdalom - migrén- a gyűrű kilökődése, közösülés közbeni problémák, a gyűrű érzékelése - viszketés a nemi szervek tájékán- kiütések - szédülés- szorongás- hasmenés, hányás- húgyuti fertőzés vagy hólyag fertőzés- emlő daganat képződése- a férfi gyűrűvel összefüggő problémái (pl. közösülés közben)- a méhnyak gyulladása- hátfájás- a has megnagyobbodása- fáradtság

Mondja el orvosának, ha bármilyen nemkívánatos hatást észlel! Különösen azt említse meg, ha bármelyik mellékhatás súlyos vagy tartósan fennáll, vagy ha olyan változást észlel egészségi állapotában, amiről úgy gondolja, hogy a NuvaRing okozhatja!

Nagyjából ennyi, de a mellékhatása lehet viszketés.

Ha most újabb , másik fogamzásgátló modszert , teblettát szeretnél, mindenképp beszéld meg a dokival, meddig használtad ezt, addig óvszer javasolt..ha nagy a sérülés összekaparás, körömvirágkrémmel kenheted.

2008. szept. 26. 21:40
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
A körömvirág krémet felejtsd el, nagyon sok embernél allergiát okoz föleg ilyen helyeken !!!
2008. szept. 26. 21:45
 3/4 A kérdező kommentje:
én aloeverásat használok.amúgy most kezdtem mert bogyót nem szedhetek!és egy hétig volt fenn és kivettem,mert lecsúszott,de suli mellett ntok most dokizni:(és nem akar a barnás folyás elmúlni meg néha vérzik..
2008. szept. 29. 18:21
 4/4 anonim válasza:
nekem anno azt mondta az orvos h 1 fogamzásgátlót (hormonálisat ami ugye ez is) nem szabad 2 menstruáció közben abbahagyni...+kell várni a kövi véérzést amikor ugyis le kellene venni és nem visszatenni mert kül felborul a hormonháztartás..nekem a májamnak nem tetszett a fog gátló és akkor mondta h akor várjam meg a kövi menstr ót és akk ne tegyem vissza..
2008. nov. 19. 14:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!