Tényleg ennyire baj hogy 15 évesen még nem jött meg?
Ha nincs eü-i oka (betegség, stb…), akkor nem baj, nem vagy lekésve semmiről
Én 16 voltam.
Nem baj, 18éves korodig kell megjönnie. Anyukádnak mikor jött meg?
Én nem tömném a lányomat hormonnal ilyen korán, ha nem vagy nagyon sovány akkor a természet megoldja, 18 éves korig van idő, utána elég foglalkozni vele, ha addig sem jönne meg. A külső jelek már megvannak. Nem írtál a fehérfolyásról. Az már van? Mert utána 1-2éven belül megjön.
Lesz még jó 40év arra hogy kiélvezze az ember a menzeszt.
Igen, probléma.
Ugyanis tény, sokan későn érnek. De nekik a szőrösödés és a mellnövekedés is később kezdődik. Ez egy élettani folyamat, az ilyen eset nem probléma.
De nálad 10 évesen megindultak a folyamatok, csak valamiért megállt. Itt nemcsak a menzeszről van szó. Ugyanígy megállt a méhed és a petefészkek fejlődése. Örülj, hogy ilyen felelősségtudatos anyukád van. Ha ugyanis úgy állna hozzá, hogy ilyen fiatalon nem töm hormonokkal, akkor ezzel elintézhetné, hogy soha, vagy csak nagyon nehezen lehessen gyereked, ha itt lesz az ideje!
Így viszont ha helyreáll a hormonháztartásod, nagyon komoly az esélye annak, hogy a fejlődésed újra megindul, és rendesen befejeződik. És akkor 10-20 év múlva nem lesz akadálya a gyermekvállalásnak, és nem akkor kell orvostól orvosig rohangálnod, hogy vajon miért nem esel teherbe?
163 cm vagyok 49 kg szerintem átlagos vagyok jól érzem magam így. Anyának 14 évesen jött meg mamának 16 évesen mindkettőjüknek nőgyógyászati problémái lettek felnőtt korukra szóval lehet örököltem valamit.
Fehérfolyásom már kb. 2 éve van
Vizsgáltak, a fejlődési rendellenességet (méh mérete stb) mutatta volna, hisz olyankor megmérnek mindent.
Milyen gyógyszereket szedsz amik ezt befolyásolják? Ha emiatt van akkor meg kell várni amíg kiürül majd és ha utána sokáig nem akar megjönni, akkor kell belenyúlni.
Annak van több gondja akinek mesterségesen beleszólnak az ilyesmibe, pl fogamzásgátlóval akarják rendezni/meghozni. Nekem is a gyakori menzeszre adtak gyógyszert, most 50% esélyem van a természetes fogantatásra, stimulálni kell majd valószínűleg.
Azt írod a progeszteron kicsit alacsony, csak nem tudom mihez képest. Mert az ugye ciklus 1, 2, és 3. felében is más referenciatartomány a normális. Nem tudom milyen ref. értékhez nézték akkor. Ha alacsony az 1. felében normális ref. értékhez képest is, az viszont tuti ezt jelzi nem volt peteérés.
Az ösztrogén értékről nincs szó. Az magas? Relatíve mindenképpen ösztrogén dominanciáról beszélhetünk, hiszen sárgatest hiányában nincs progeszteron, a tüszők viszont termelnek ösztrogént.
Az a nem szerencsés igazából, hogy több éretlen/félig érett tüszőt láttak az UH-n. Nem nagy gáz, de emiatt nincs menzesz és emiatt lehet az ösztrogén magas. (azt nem írtad, de valószínű magas) Ezek a félig érett tüszők átalakulhatnak cisztákká, amik meg sok bonyodalmat okozhatnak. Az ösztrogén dominanncia pedig sok szempontból nem jó, mert felborítja a hormonháztartást, tesztoszteron túltermelést és ez által férfias jellegű kopaszodást, szőrösödést is okozhat.
Szerintem ez a fő gond, a menzesz hiány csak tünet, nem az a gond önmagában.
Ez összességében policisztás ovárium szindrómának fest, ami fura, hogy ilyen korán jelentkezik.
Milyen gyógyszert kaptál? Vércukrodat nem nézték, terheléses cukorra, inzulin vizsgálatra nem küldtek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!