Mit tehetek az erős menstruációs görcsök ellen?
Én elmennék nőgyógyászhoz kivizsgáltatni, hogy komolyabb betegség nem okozza-e. Ha igen, tud segíteni, vagy talán fogamzásgátlót is ajánl majd.
Ha nem, akkor esetleg próbálj más gyógyszerre váltani, előtte ne egyél nehéz ételeket, ananász elvileg enyhít, meg cickafarkfű teát igyál, illetve a gyömbér is sok ismerősömnek segített.
Nem tudom, vigasz-e, de fiatalabb korban, meg tinikoromban gyakran így van. Ami nagyon fontos, az az, hogy a szervezet a menses előtt visszatartja a vizet. Előtte (kb. tudod, vagy szerencsés esetben pontosan, hogy mikor jön), két-három nappal próbálj kicsit több folyadékot bevinni. Természetesen csak az egészséges mértékig, és annyit, amennyi jól esik, szóval nehogy rosszul legyél tőle. Én ezt akkor kezdtem el csinálni, amikor már kevésbé fájt (úgyértem életkorban), mert akkor jöttem rá. Viszont minden kellemetlen tünetem elmúlt. A menses első napján próbálj olyan körülményeket teremteni, ami jól esik. A hasad, derekad legyen melegben, (köss a derekadra egy pulóvert, pl), olyan folyadékot igyál, ami jól esik (én egy időben ilyenkor csak narancslét bírtam inni, és a kajaszagtól is rosszul voltam). Válts gyógyszert, ha nem jó a nospa, próbálj ki másikat, van már egy csomó. Szerintem a vérnyomásod is leesik, de 15 éves vagy, nem adok hülye tippeket, próbálj fekete teát inni. Gyógyteák közül a cickafark kimondottan női tea, menstruációs görcsökre is ajánlott, egyébként a vérnyomást is emeli, (forrás: Maria Treben). Ezen forrás szerint kúraszerűen alkalmazható. Viszont vízhajtó, úgyhogy a fentebb leírtak miatt ne menses előtt igyad.
Egyébként ne ess kétségbe, nem vagy ezzel egyedül. A másik, hogy nem fog mindig ennyire fájni, kinek mi oldja meg, elsősorban az életkor (nyugi, már a huszas években is), aztán a fogamzásgátló, stb. Arra vigyázz, hogy ne erőltesd meg ilyenkor nagyon magad fizikailag, de nem attól az egy futástól maradtál úgy, nem azért görcsöl.
Köszi a válaszokat! :))
Egyébként második válaszoló, persze, azt én is gondoltam hogy nem az egy futás miatt vagyok 3 évre rá rosszul, csak gondoltam leírok minden részletet xD de köszi a tanácsot. Valószínűleg nőgyógyászhoz fogok menni, soha többé nem akarom ezt átélni mint ma, még most is szúr folyton de már nem annyira erősen azért. Mégegyszer köszönöm a tippeket! :)
Fiatal korban sajnos ez elég gyakori. Azért egy nőgyógyászati vizsgálat indokolt lenne, hogy van-e valami szervi eltérés a háttérben. Ha nem találnak semmit, akkor érdemes lenne már menzesz előtt elkezdeni a fájdalomcsillapítót (pl. ibuprofént), és a menzesz első két napján is szedni.
Általánosságban pedig egészséges életmód, megfelelő táplálkozás, sport.
6-os vagyok.
Igen, a vashiány! Nézz utána így: vashiányos vérszegénység.
Én is vashiányos voltam, vastablettát, vagy gyógyszertárban kapható vaskészítményt (vannak ilyen alternatív cuccok gyógyszertárban) kellene szedned. A vashoz mindig kell folsavat szedni. Ezt így együtt ír ki a háziorvos (már kellett volna, ha vashiányos vagy), szeded egy darabig, feltöltöd a vaskészleteidet, aztán mondjuk egy év múlva megint elmégy egy vérvételre és megint ellenőrizteted, ebben semmi kellemetlen nincs. Én "kinőttem". Szóval nem tudom, miért, meg hogy, de elmúlt.
A vasról: a nők szervezete a menstruációval távozó vérrel vasat is veszít. Erre mindenképpen szükség van, a pótlására, hiszen végül is vérszegénységet okoz. Most nem azt mondom, hogy ettől holnap elmúlik a fájdalmad, de ha jobb lesz a vérképed, a közérzeted (ájulásérzet pl) lehet jobb. De erről a vasról mindenképpen gondoskodj. Ha a háziorvos nem tette, mert neki kellett volna!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!