Már 3 és fél éve menstruálok, de még mindig nem jön meg rendszeresen. Ez normális?
Mit értesz az alatt, hogy "nem jön meg rendszeresen"? Néhány napot késik, vagy akár kihagy egy egész hónapot/hónapokat is?
... Én kilenc éve menstruálok és többnyire rendszeres - de a rendszeresség alatt azt értsd, hogy általában 31-34 napra jön meg, mert így állt be. Tehát nálam ez a rendszeres, ... de ha a 28 naphoz mérném, rendszertelennek kellene mondanom...
Tehát: a 28 nap csak a nagy átlagot képviseli, ahhoz képest néhány nap eltolódás egyik-másik irányba még tök normális lehet.
Nálam a max. kihagyás egy hónap volt - ami előfordult párszor (stresszes időszakokban) -, és a legnagyobb késés tizenhét nap körüli. De ez utóbbiak nálam extrém esetek voltak.
Egyébként van olyan barátnőm, aki világéletében két-három havonta menstruált csak, és most, 22 éves korában magától beállt "normálisra" a ciklusa.
Szóval, szerintem ne aggódj, még nagyon fiatal lehetsz (gondolom, 15-17 év körüli), úgyhogy még fejlődsz. Szerintem anyukádnak van igaza, és nincs okod idegeskedni, de ha téged csak egy orvos szava tudna megnyugtatni, akkor inkább keress fel nőgyógyászt! :)
Én 4 éve menstruálok, és nekem is elég rendszertelen. 18 éves vagyok. Most nyáron untam meg, hogy még kb. sem tudom megmondani, hogy mikor leszek beteg. Most három hónapja nem voltam beteg. Összeszedtem magam, és elmentem orvoshoz. Amikor elmondtam neki, hogy 3 hónapja nem menstruálok, nem akarta elhinni, hogy eddig nem jöttem el. Amikor elmeséltem, hogy már maradt ki 5 hónapra is, akkor meg egy "Úristen, és akkor sem ment orvoshoz?" volt a válasza. Most éppen kivzsgálás alatt állok, de már talált mégszájsebet, és mindkét petefészkemben több cisztát is. Úgyhogy én azt mondom, hogy nem érdemes sokáig húzni. Én is húztam, halogattam, mert anyukám nekem is azt mondta, hogy majd beáll.
Persze nem biztos, hogy nálad is van bármi gond, de egyszerűbb, ha kivizsgáltatód magad. Ha tényleg minden rendben van, mind szervileg, mind hormonálisan, akkor úgyis azt fogja javasolni a doki, hogy várjál, nincs értelme gyógyszerrel tömni magad.
Nem kell megijedni. A menzesz minden hülyeség miatt késhet, tolódhat...időjárásváltozás, stressz, betegség, nátha, akkármi miatt gyakorlatilag.
Ne riogasd magad azzal, hogy beteg vagy, és azért. Akármilyen hihetetlen, minden betegségért az ember tudata a felelős. Ha valamilyen jókis nyavajára sokat gondolsz, előbb-utóbb netán beképzeled magadnak, és voálá, kész is van a betegség...
A cisztás hölgynek azt tudnám javasolni hogy igyon sok ezüst-kolloidot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!