Miért akar anyám elvinni a nőgyógyászhoz?
Anyám mostanság hajtogatja hogy már ideje lenne elmennem a nőgyógyászhoz egy vizsgálatra úgy hogy a székbe is kéne ülnöm.
De nekem semmi kedvem sincs mivel nem nagy kedvem lenne más előtt széttárni a lábam...
De ha el is vinne kiderülne biztos hogy nem lennék szűz és a doki mondaná anyámnak :( ami miatt megint csak kapnék :/
16 / L
HPV-16 vagy a HPV-18 az a kettő ami ellen véd!! és a szakértők 3-5 évre becsülik az általa nyújtott védettséget, miközben az igazi rákveszély 20-40 évvel később jelentkezik majd.
Ennél azért komolyabb védelmet nyújt a gumi!
Igen, a HPV 6 és 11 meg a szemölcsökért felelős, a négy komponensű ez ellen is véd.
Igazad van, ez nem elég. És az is igaz, kell a gumi - egyéb betegségek miatt.
De leírom, utoljára:
Se az oltás, se a gumi nem nyújt olyan szintű védelmet, ami feleslegessé tenné az évenkénti ellenőrzést!
A HPV bőrről bőrre is terjedhet! És nem csupán a hímvesszőn helyezkedik el (ez ellen valóban véd a gumi), hanem az ágyékon, a szeméremdombon, a kézen, és a szájüregben is.
Tehát hiába a gumi, ha az előjáték során, vagy az érintkező bőrfelületek révén fertőz.
Viszont: az évenkénti rákszűréssel a fertőzöttség megállapítható, mégpedig olyan rákot megelőző állapotban, ahol sikeresen kezelhető! 0-s stádiumú rákos megbetegedésnél csak a rákos szövetet kell eltávolítani, ami minimális.
1-es stádiumban már eltávolítják a méhet, 2-es stádiumban meg mindent!
Itt nem arról van szó, hogy hogyan védekezzünk, mert HPV ellen 100%-osan megbízható védelem nincs! Nagyon elkanyarodtunk...
Itt arról van szó, hogy egy nemi életet élő nőnek miért szükséges évenként nőgyógyászati ellenőrzés akkor is, ha semmi panasza nincs?
Kedves Veronika!
"Mert mondjuk a HPV nemi úton terjed, és az óvszer nem véd ellene 100%-osan...
És a HPV okozza a méhnyakrákot. És bár ilyen fiatalon ritka, de előfordul. "
ezt mintha te írtad volna, nem?...
Nem kellett volna, mert nem a HPV-ről szólt a mese, de ha már ide kanyarodtál valamiért, akkor pontosan és meggondoltan írj róla, vagy sehogy!
33, légy szíves fejezd már be, Veronika semmi mást nem állított, mint:
- az óvszer nem véd 100%-osan - és ez igaz
- évente el kell menni rákszűrésre - és ez is igaz
Azt nem mondta, hogy a kérdező ne használjon óvszert.
Tehát mondd már meg, hogy min veszekszel?
Vagyis tudod mit, inkább ne mondd meg.
Unokatesómat 18 évesen már műteni kellett.
Az meg egyéni ízlés kérdése, hogy nő előtt szívesebben terpesztesz-e, én tuti nem.
Különben nem tudom mire itt ez a kioktatás, hogy hány ellen véd meg nem véd, meg százalék. Nem tök mindegy? Felnőtt ahhoz, hogy szexeljen, akkor legyen felnőtt ahhoz is, hogy megvizsgáltassa pár nagyon értékes szervét, aminek mindenféle bajai lehetnek és nem csak 30 évesen. A hpv oltást én úgy ahogy van baromságnak tartom, óvszert mindig is használtam, de ennek semmi köze ahhoz, hogy elmgyek és megnézetem magamat nőgyógyásszal, mert az nem árt, de az igen, ha valamit elhanyagolok. Én nem tudom, lehet én vagyok ilyen barom, de én még az anyajegyeimet és megnézetem minden évben.
Az a típus, aki szerintetek azért vinné orvoshoz a lányát, hogy kiderítse szűz-e még, az nem viszi el, mert úgyis biztos benne, hogy már nem az. Miért kell ilyen hülyeségekkel tömni a fejét? Engem is akart anyám vinni, tisztában volt vele, hogy mit csinálok, és nem akarta, hogy unoka legyen belőle, meg azt akarta, hogy valaki vizsgáljon is már meg, mert kívülről nem látszik, ha gond van. Eszébe sem lett volna bejönni velem, meg kérdezgetni az orvost, hogy szűz vagyok-e. Szerinted melyik anya égeti le magát egy orvos előtt azzal, hogy annyit se beszél meg a lánya vele, hogy szűz-e még?
Az anyja azért akarja elvinni, mert tudja, hogy fontos, és azt is tudja, hogy a nagylánya minden más kérdésben felnőtt, de ebben olyan, mint egy fostos öt éves, és ki más cipelje el, ha nem ő?
Látjátok a tizenévesek egymás alá adják a lovat, hogy elég 30 évesen is elmenni meg ilyenek.
Én végül elmentem magamban és mondtam neki, hogy legyen boldog, voltam és nem volt semmi különös, írtattam fogamzásgátlót megvizsgált, mit tudom én mikor lesz eredménye.
A hpv-ről értekező válaszoló meg tényleg azért ne vigye már túlzásba a riogatást, hogy kettes stádiumnál már midnent kivesznek, meg ilyen hülyeségek. A rákszűrésed eredményén szereplő szám kódok ezt jelentik:
P0: az eredmény értékelhetetlen, alkalmatlan a minta, hiba történhetett a vizsgálat/mintavétel stb. során, ismétlés szükséges
P1: a lelet negatív, az életkornak és egészséges állapotnak (ciklus, terhesség, menopauza) megfelelő, jóindulatú sejtkép.
P2: szintén negatív lelet. Az adott anatómiai területen előforduló, éptől ugyan eltérő, de nem rosszindulatú sejtkép.
P3: kóros sejtek jelennek meg a kenetben, de nem lehet eldönteni, hogy gyulladás következményeiképpen, vagy pedig daganatfejlődés korai fázisát jelzik. Vagyis a P3 szint nem rosszabb, mint a P2-es szint és nem jobb, mint P4-es. Ha valakinek P3-as az eredménye, megfelelő kezelést kell kapnia, majd meg kell ismételni a vizsgálatot. Amennyiben ismét P3-as lesz a lelet, szövettani elemzés elvégzése is történhet, az alcsoporttól függően.
P4: rosszindulatú diagnózist jelent: a kenetben daganatsejtnek tartható sejt található, értelmezése azonban a különböző laboratóriumok gyakorlatában eltérő lehet.
P5: sajnos, egyértelműen pozitív lelet, biztos, hogy daganatra utal a sejtkép. A rosszindulatúság minden citológiai kritériumát mutatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!