Pco- vagy Stein leventhal szindróma?
Ma voltam az új nőgyógyászomnál. Az előző megállapította vérvétel, ultrahang alapján hogy pco-m van. Ma a doki pedig azt mondta hogy nincs, mivel nincs IR-em, a családban sincs cukorbeteg, nem vagyok túlsúlyos sem, átlagos testalkattal rendelkezem, nem vagyok túl szőrős sem(szőke rajtam a szőr, mivel szőke is vagyok), de cisztáim vannak, így az orvos mondta, hogy ez stein leventhal szindróma, amit sokan összekevernek, vegyítenek a pco-val.
Most akkor mi az igazság????
Összezavarodtam. CSak annyit mondott, táplálkozzak egészségesen, ha lehet sportoljak, csak akkor kell lehetséges kezelés ha a baba nem jönne össze, amit nem mostanában tervezünk :)
A PCOS szerzői neve a Stein-Leventhal szindróma, ugyanis ez a két úriember írta le még sok-sok évvel ezelőtt. Akkor még azt hitték, hogy a PCOS-es (vagyis S-L.-sy.-ás), aki kövér, nincs rendesen menzesze és szőrös.
Aztán azóta rájöttek, hogy a PCOS azért ennél jóval sokszínűbb betegség.
Jelenleg a diagnózishoz 3 tünetből 2 megléte szükséges az alábbiak közül:
- ritka vagy hiányzó ovuláció
- policisztás petefészek
- magas anrogénszint klinikai vagy laborjelei
Tehát kettő megléte, plusz ki kell zárni minden más olyan betegséget, ami hasonló tünettel járhat (pl. pajzsmirigy alulműködés, Cushing-sy. stb)
Mind látod, egyáltalán nem szükséges az IR megléte, annak ellenére, hogy a PCOS-es nők nagy részének van. Viszont ha kicsit kutakodik az ember a szakirodalomban, akkor rájön, hogy igazából nincs is meghatározva, hogy mikortól beszélünk IR-ről. Ez inkább csak úgy az endokrinológusok között terjed, és aki nem foglalkozik napi szinten PCOS-sel, az nem biztos, hogy bizonyos értékre azt mondja, hogy már IR.
Pl. az én leleteimre az egyik doki azt mondta, hogy tökéletes, a másik meg azt, hogy enyhe IR, és gyógyszert is kaptam rá.
Az egészséges táplálkozás pedig nem elég. Meghatározott diéta kell, ami a szigorúan meghatározott szénhidrátbevitelen alapul. Emellett még az sem mindegy, milyen CH-t fogyaszt az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!