Az valami betegség tünete lehet, ha a menstruációm nem pontosan jön meg soha se?
Van, mikor pár nappal kevesebb, mint egy hónapra az előzőre... most meg késik, előző 16-án jött meg, és most már 24-e van és még nincs meg... de lassan megjön, mert néha fájdogál, és ez azt jelenti, hogy napok kérdése és megjön...
nemi életet nem élek, fogamzásgátlót se szedek. ez normális?
15/l
4 éve menstruálok
sose voltam még nőgyógyásznál.
hát, 4 éve menstruálok, lehet h már meg kéne jönnie rendesen, nem?
amúgy ez az állapot 1-2 éve tart, szóval ha cisztám lenne, az már eléggé előrehaladott állapotban lenne? vagy nem?
"sose voltam még nőgyógyásznál"
Gyermeknőgyógyászhoz elmehetsz, ő figyelni fog rád.
"hát, 4 éve menstruálok, lehet h már meg kéne jönnie rendesen, nem?"
Nem feltétlen, de több év alatt már esélyes lehetne, hogy rendszeresebb, igen. De végül is 15 évesen még fiatal van.
"amúgy ez az állapot 1-2 éve tart, szóval ha cisztám lenne, az már eléggé előrehaladott állapotban lenne? vagy nem?"
Igen, de vannak lappangó ciszták is, amik különösebb tüneteket nem okoznak, nem fájnak, de pl. okozhatnak késést.
Végül is ha nincs különösebb panaszod, nem feltétlen kell elmenned, de lehet, tudna tanácsot adni.
Mikortól elkezded a nemi életet, utána viszont menj majd rendszeresen szűrésre.
igen, nyilván el fogok majd járni, mert elég sok nemi betegségről hallani :/
amúgy tampont használok,lehet h valami hüvelygombát vagy ilyesmit kaptam el.. vagy kicsit felfáztam.. ilyenektől is késhet?
Én 15 éve menstruálok és soha az életben nem volt napra pontos a menstruációm. Az egyetlen időszak, amikor mindig 28 napra jött meg, az akkor volt, amikor egy időben fogamzásgátlót szedtem, de ugye az más, mert az megvonásos vérzés. De egyébként a menzeszem soha nem volt tényleg napra pontos. Most sem az. Van egy napszám, ami között meg szokott jönni. És ez 22 nap és 30 nap közt van. És ekkor bármelyik nap tulajdonképpen megjöhet. És sokszor voltam már nőgyógyásznál különböző vizsgálatokon, sőt, szültem is már, de soha senki nem mondta, hogy bármilyen egészségügyi problémám lenne, tehát hogy ezt valami okozná. Én egy ilyen típus vagyok, akinek bár rendszeres, de nem napra pontos a vérzése. Mert hogy ez is rendszeres, akinek rendszertelen, annak úgy néz ki, hogy egyik hónapban megjön, a másikban meg egyáltalán nem. Vagy akár hónapokat is kimarad.
Szerintem ezzel még orvoshoz nem feltétlenül kell menned. Ha bármilyen problémád lesz, akkor menj el és mond el ezt is, vagy ha már elkezdesz nemi életet élni, akkor mindenképpen évente járj nőgyógyászhoz rákszűrés végett. Vagy ha az számodra megnyugtató lenne, akkor akár ezért is felkereshetsz már most egy nőgyógyászt. Mert biztosat, csak is ő mondhat.
"amúgy tampont használok,lehet h valami hüvelygombát vagy ilyesmit kaptam el.. vagy kicsit felfáztam.. ilyenektől is késhet?"
Késhet, igen.
Hüvelygyulladás tünetei a viszketés, bő folyás és piros (ú.n. belövellt ) hüvelyfal. Erre gyulladáscsökkentőt, ha súlyosabb a baj, antibiotikumot írna fel nőgyógyász.
Vannak más nőgyógyászati fertőzések is, amik nem feltétlen járnak pl. viszketéssel.
Ha ilyesmi tüneteket tapasztalsz, és nem szeretnél nőgyógyászhoz menni, ajánlanám a cickafark ülőfürdőt: kb. egy maroknyi cickafarkot lobogó forrásban lévő vízbe teszel, majd állni hagyod kb. húsz percig. Beleöntöd lavórba, megnézed, nem túl forró-e, ha igen, adsz hozzá hideg vizet, majd belecsüccs, és ott ázol kb. 10-15 percig. Naponta-kétnaponta megismételhető, szépen csökkenti a gyulladást,a folyást.
Én a helyedben a tampon helyett betétet használnék, de Te tudod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!