Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Normális, hogy szinte felnőtt,...

Normális, hogy szinte felnőtt,18-19 éves lányokat is bugyira vetkőztetve, hármassával vizsgálnak suliban? Máshol is így van?

Figyelt kérdés

2013. máj. 27. 10:14
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
90%

Természatesen nem kötelező, mint ahogy egyetlen vizsgálat sem.

Akinek ez nem elfogadható, az ne engedje!

2013. máj. 27. 12:02
 12/33 anonim ***** válasza:
76%

"Mégis nagykabátban mit tud vizsgálni?"

Miért mit kéne? Nálunk magasság, testsúly és vérnyomás mérés volt. Egyikhez sem kell bugyira vetkőzni. Ja! Meg a torkunkat tapogatták, nincs-e golyvánk. Hallásvizsgálat is volt, ruhában. A kis szívünket is meg tudták hallgatni úgy, hogy csak felhúztuk a pólót. Ezt a mostani trendet nem értem, miszerint minden textilt le kell dobni. Mégis mit lát azon kívül, hogy kinek mekkora a melle vagy szőrtelenít-e vagy nem? Ha EKG van, az más, de nem hinném, hogy minden iskolaorvos EKG-val szaladgál, és akkor sem kell bugyit levenni.

Ha valakinek akkora a klitorisza, hogy kilóg, az már nyilván rájött, hogy nem egészen olyan mint a többi, de az iskola orvos mit kezd ezzel az információval? 18 évesen meg már kiderült, ha valakinek össze van nőve a vaginája.

A fitymaszűkületet meg nem az iskolaorvosnak kell húzogatni, hanem a gyerekeknek kéne elmondani, hogyha fáj, feszül, baj van, akkor menjen el az illetékes szakrendelésre, ahol tudnak neki segíteni, ne szégyenkezzen. De így csak szégyenkezni fog.

2013. máj. 27. 12:11
 13/33 anonim ***** válasza:
100%

nálunk is volt ilyen, 3 asával kellett bemenni az öltöző fülkébe, majd egyenként a védőnő elé állni.

Én a fiúk táborát erősítem.

miután megnézte a testmagasságot, vérnyomást, szívhangot, le kellett tolni a gatyát, úgy hogy közben az asszisztense is benn volt.

emlékszem h nálam is mondta és alaposan megvizsgálta a f@rkam, meg a heréimet.

nem tudom mennyire normális, de tuti fel volt izgulva, láttam a tekintetén.

Én ezt nem is engedném h iskolás fiúkat lányokat minden indok nélkül csak így vizsgáljanak.

2013. máj. 27. 12:55
 14/33 Andizsuzsi ***** válasza:
76%

"Mégis mit lát azon kívül, hogy kinek mekkora a melle vagy szőrtelenít-e vagy nem?"

Például a melanómákat, a mozgásszervi rendellenességeket, a külső nemiszervek rendellenes fejlődését, visszamaradt heréket stb. Sőt, továbbmegyek. Ennyi idős fiatal lányoknak meg kellene tanítani az emlők önvizsgálatát, fiúknak a herék tapintásos vizsgálatát. Aki úgy gondolja, hogy egy fiú, akinek problémája van a nemiszervével, orvosi vizsgálaton azt jelezni fogja, az még nem találkotott kamasz fiúval. Ha van bátorsága a problémával előállni, akkor azt már háziorovs/szakorvos megoldotta, el sem jut az iskolaorvosig.

Az iskolaorvosi vizsgálat egyébként kötelező, az azon való részvételről a gondoviselőnek kell gondoskodnia. A fiatal kérheti, hogy őt a háziorvosa vizsgálja meg, és az erről szóló igazolást nyújthatja be az iskolaorvosnak.

A személyes véleményem pedig az, hogy a fiatalok egy része az élet egyéb területén is lehetne olyan szemérmes, mint az orvosi vizsgálaton.

2013. máj. 27. 13:27
 15/33 anonim ***** válasza:
51%
Teljes mértékben igaza van Andizsuzsinak!!!
2013. máj. 27. 13:29
 16/33 anonim ***** válasza:
51%
Előző vagyok. Főleg Andizsuzsi utolsó mondatával értek nagyon egyet!!!
2013. máj. 27. 13:30
 17/33 bensdorp ***** válasza:
89%

Szeretném Andizsuzsi válaszát háromszor felszavazni. Az utolsó mondatát ötször.

És még annyit hozzáfűznék a 12:11-kor érkezett válaszhoz, hogy épp azért van szükség ezekre a kötelező szűrővizsgálatokra, mert az emberek (kiváltképp a gyerekek és serdülők) legnagyobb része nem mer orvoshoz, de még csak a családtagjaikhoz sem fordulni az esetleg felfedezett rendellenességeikkel. Vagy nem is véli rendellenességnek, mivel nem orvos, hogy már sok beteget látott volna, vagy tisztában lenne a betegségek tüneteivel. Vagy ha fel is ismeri a problémát, nem ismeri a kockázatokat, és nagyobb a félelme a beavatkozástól, mint a következményektől. Ha azonban az iskolaorvos felhívja rá a figyelmét, illetve értesíti a szülőt, rengeteg egészségi probléma kiszűrhető már fiatalkorban, aminek akár súlyos későbbi következményei is lehetnének.

2013. máj. 27. 13:40
 18/33 anonim ***** válasza:
100%
Én is egyetértek a válaszolókkal, viszont az, hogy a gyerekeknek az osztálytársai előtt kell levetkőzni (bugyi-melltartó stb), szerintem már megalázás. Legalábbis én így gondolom. Az oké, hogy az orvos megvizsgál, de az, hogy utána az legyen a téma az osztályban, hogy kinek mekkora, vagy hogy szőrtelenít-e vagy sem... nekem nem tetszik. Egyszerűbb lenne egyesével bemenni, levetkőzni, minthogy csapatostul várni a sorunkra. És nálunk ez most is így van, 4-5 lánynak kell bent lennie egyszerre, levetkőzni pucérra és úgy várni hogy sorra kerüljön. Ezt én megalázónak érzem, az élet más területén is ilyen szégyenlős vagyok, szóval azt a bizonyos mondatot azért kikérem magamnak és a hasonló helyzetű lányoknak is.
2013. máj. 27. 13:57
 19/33 anonim ***** válasza:
89%

Amelyik fiúnak problémája van a nemi szervével, azt tök mindegy hogy az iskola orvos megnézi-e mert nyilván ott helyben nem fogja körülmetélni. Hiába zavarja el másik orvoshoz, nem fog menni, ahogy előtte sem. Adhat beutalót, írhat a szülőnek, gyerek max nem szól róla, kidobja az első kukába.

Emlővizsgálat ebben a korban nem indokolt, főleg nem az iskolában.

Gerincvizsgálathoz és minden máshoz elég felhúzni a pólót.

Összességében felesleges egy szál bugyiban ácsorogniuk. Melanómát is tudnak úgy keresni, ha apránként mutatja a gyerek az egyes részeit, ha már erről van szó. Én sem vetkőztem pucérra a bőrgyógyásznál. Gyereknek van pici szája, el tudja mondani hol van sok anyajegy, de ne világért se kommunikáljunk a gyerekkel.

Ha már ennyire fontosnak tartjuk a szűrést és a megelőzést, akkor igen is meg kell tanítani a fiatalokat az önellenőrzésre, mert ez a módszer max arra jó, hogy a gyerek megutálja az orvost és ha baja lesz, akkor sem megy el, ahogy a mostani felnőttek sem!!!

A fiatalok szemérmességéről nem nyitok vitát, de kíváncsi lenék, ha pl. a munkahelyeken is így zajlana az üzemorvosi vizsgálat, akkor vajon hogyan viselkedne az a sok "szemérmes" felnőtt. Tekintve, hogy 32-50 éves férfiak is szenvednek fitymaszűkülettől, ami nem, nem az elmaradt iskolaorvosi vizsgálatok eredménye.

Felnőttek sem járnak orvoshoz, és nem ismerik a betegségeket, sem a szövődményeket, nosza állítsuk falhoz őket és vetkőztessük meztelenre mind!? Hülyeségeket írok.

Elég szomorú, ez a hozzáállás részetekről. Attól mert vannak szabados tinik, nem mindneki világ kurv@ja. Az orvosoknak sem kellene úgy kezelni mindenkit, mint aki egy reménytelen dilettáns hülye. Értelmes emberek vagyunk, a gyerekek sem ostobák. Tájékoztatni kell mindenkit a betegségekről, kockázatokról és a vizsgálat menetéről. Nem marhafarm az iskola, a gyerek nem egy barom, ahol azt csinálnak vele mások, amit ők jónak látnak.

Ez a módszer mindenre jó, csak nem a megelőzésre. Elballag, kész, orvos közelébe nem fog menni többet. Hurrá.

2013. máj. 27. 14:01
 20/33 anonim ***** válasza:
Szerintem első sorban a szülő dolga lenne gyermekének egészségi állapotát felügyelni és megőrizni. Ha ez nem így van, akkor tök mindegy levetkőzik-e a gyerek vagy nem az iskolaorvosnál. A szülők tájékozatlanok, ők sem járnak orvoshoz, nem ismerik a betegségeket és kockázataikat. De ezzel senki sem foglalkozik. Így pedig ez a módszer semmit sem ér. Csak adunk a sz@rnak egy pofont.
2013. máj. 27. 14:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!