Normális, hogy szinte felnőtt,18-19 éves lányokat is bugyira vetkőztetve, hármassával vizsgálnak suliban? Máshol is így van?
Természatesen nem kötelező, mint ahogy egyetlen vizsgálat sem.
Akinek ez nem elfogadható, az ne engedje!
"Mégis nagykabátban mit tud vizsgálni?"
Miért mit kéne? Nálunk magasság, testsúly és vérnyomás mérés volt. Egyikhez sem kell bugyira vetkőzni. Ja! Meg a torkunkat tapogatták, nincs-e golyvánk. Hallásvizsgálat is volt, ruhában. A kis szívünket is meg tudták hallgatni úgy, hogy csak felhúztuk a pólót. Ezt a mostani trendet nem értem, miszerint minden textilt le kell dobni. Mégis mit lát azon kívül, hogy kinek mekkora a melle vagy szőrtelenít-e vagy nem? Ha EKG van, az más, de nem hinném, hogy minden iskolaorvos EKG-val szaladgál, és akkor sem kell bugyit levenni.
Ha valakinek akkora a klitorisza, hogy kilóg, az már nyilván rájött, hogy nem egészen olyan mint a többi, de az iskola orvos mit kezd ezzel az információval? 18 évesen meg már kiderült, ha valakinek össze van nőve a vaginája.
A fitymaszűkületet meg nem az iskolaorvosnak kell húzogatni, hanem a gyerekeknek kéne elmondani, hogyha fáj, feszül, baj van, akkor menjen el az illetékes szakrendelésre, ahol tudnak neki segíteni, ne szégyenkezzen. De így csak szégyenkezni fog.
nálunk is volt ilyen, 3 asával kellett bemenni az öltöző fülkébe, majd egyenként a védőnő elé állni.
Én a fiúk táborát erősítem.
miután megnézte a testmagasságot, vérnyomást, szívhangot, le kellett tolni a gatyát, úgy hogy közben az asszisztense is benn volt.
emlékszem h nálam is mondta és alaposan megvizsgálta a f@rkam, meg a heréimet.
nem tudom mennyire normális, de tuti fel volt izgulva, láttam a tekintetén.
Én ezt nem is engedném h iskolás fiúkat lányokat minden indok nélkül csak így vizsgáljanak.
"Mégis mit lát azon kívül, hogy kinek mekkora a melle vagy szőrtelenít-e vagy nem?"
Például a melanómákat, a mozgásszervi rendellenességeket, a külső nemiszervek rendellenes fejlődését, visszamaradt heréket stb. Sőt, továbbmegyek. Ennyi idős fiatal lányoknak meg kellene tanítani az emlők önvizsgálatát, fiúknak a herék tapintásos vizsgálatát. Aki úgy gondolja, hogy egy fiú, akinek problémája van a nemiszervével, orvosi vizsgálaton azt jelezni fogja, az még nem találkotott kamasz fiúval. Ha van bátorsága a problémával előállni, akkor azt már háziorovs/szakorvos megoldotta, el sem jut az iskolaorvosig.
Az iskolaorvosi vizsgálat egyébként kötelező, az azon való részvételről a gondoviselőnek kell gondoskodnia. A fiatal kérheti, hogy őt a háziorvosa vizsgálja meg, és az erről szóló igazolást nyújthatja be az iskolaorvosnak.
A személyes véleményem pedig az, hogy a fiatalok egy része az élet egyéb területén is lehetne olyan szemérmes, mint az orvosi vizsgálaton.
Szeretném Andizsuzsi válaszát háromszor felszavazni. Az utolsó mondatát ötször.
És még annyit hozzáfűznék a 12:11-kor érkezett válaszhoz, hogy épp azért van szükség ezekre a kötelező szűrővizsgálatokra, mert az emberek (kiváltképp a gyerekek és serdülők) legnagyobb része nem mer orvoshoz, de még csak a családtagjaikhoz sem fordulni az esetleg felfedezett rendellenességeikkel. Vagy nem is véli rendellenességnek, mivel nem orvos, hogy már sok beteget látott volna, vagy tisztában lenne a betegségek tüneteivel. Vagy ha fel is ismeri a problémát, nem ismeri a kockázatokat, és nagyobb a félelme a beavatkozástól, mint a következményektől. Ha azonban az iskolaorvos felhívja rá a figyelmét, illetve értesíti a szülőt, rengeteg egészségi probléma kiszűrhető már fiatalkorban, aminek akár súlyos későbbi következményei is lehetnének.
Amelyik fiúnak problémája van a nemi szervével, azt tök mindegy hogy az iskola orvos megnézi-e mert nyilván ott helyben nem fogja körülmetélni. Hiába zavarja el másik orvoshoz, nem fog menni, ahogy előtte sem. Adhat beutalót, írhat a szülőnek, gyerek max nem szól róla, kidobja az első kukába.
Emlővizsgálat ebben a korban nem indokolt, főleg nem az iskolában.
Gerincvizsgálathoz és minden máshoz elég felhúzni a pólót.
Összességében felesleges egy szál bugyiban ácsorogniuk. Melanómát is tudnak úgy keresni, ha apránként mutatja a gyerek az egyes részeit, ha már erről van szó. Én sem vetkőztem pucérra a bőrgyógyásznál. Gyereknek van pici szája, el tudja mondani hol van sok anyajegy, de ne világért se kommunikáljunk a gyerekkel.
Ha már ennyire fontosnak tartjuk a szűrést és a megelőzést, akkor igen is meg kell tanítani a fiatalokat az önellenőrzésre, mert ez a módszer max arra jó, hogy a gyerek megutálja az orvost és ha baja lesz, akkor sem megy el, ahogy a mostani felnőttek sem!!!
A fiatalok szemérmességéről nem nyitok vitát, de kíváncsi lenék, ha pl. a munkahelyeken is így zajlana az üzemorvosi vizsgálat, akkor vajon hogyan viselkedne az a sok "szemérmes" felnőtt. Tekintve, hogy 32-50 éves férfiak is szenvednek fitymaszűkülettől, ami nem, nem az elmaradt iskolaorvosi vizsgálatok eredménye.
Felnőttek sem járnak orvoshoz, és nem ismerik a betegségeket, sem a szövődményeket, nosza állítsuk falhoz őket és vetkőztessük meztelenre mind!? Hülyeségeket írok.
Elég szomorú, ez a hozzáállás részetekről. Attól mert vannak szabados tinik, nem mindneki világ kurv@ja. Az orvosoknak sem kellene úgy kezelni mindenkit, mint aki egy reménytelen dilettáns hülye. Értelmes emberek vagyunk, a gyerekek sem ostobák. Tájékoztatni kell mindenkit a betegségekről, kockázatokról és a vizsgálat menetéről. Nem marhafarm az iskola, a gyerek nem egy barom, ahol azt csinálnak vele mások, amit ők jónak látnak.
Ez a módszer mindenre jó, csak nem a megelőzésre. Elballag, kész, orvos közelébe nem fog menni többet. Hurrá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!