Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Lassan minden alkalommal...

Lassan minden alkalommal amikor megjön az ügyeleten kötök ki. Másnak is van/volt már hasonló problémája?

Figyelt kérdés

Már harmadszorra történt meg velem, hogy arra ébredek, hogy fájdogál a hasam és egyre erősödik és erősödik. Kimentem a wc-re látom, hogy megjött. De mivel elég korán volt még, gondoltam visszafekszem, majdcsak nem görcsölök be megint, mint a múltkor. Hát nem így történt :( Borzasztóan felerősödött a fájdalom, kb. fél óráig csak fetrengtem az ágyon és vártam a csodát. De aztán elkezdtem érezni, hogy menni fog a hasam és a hányinger is rámtört(gondolom ezek már a görcsök miatt, idegi alapon) , de alig bírtam elvánszorogni a wc-re is. egyszerűen nem bírtam sem felegyenesedni, sem állni, sem feküdni, mindenhogy nagyon fájt. Olyan alapvető mozdulatokra sem voltam képes, mint lehúzni a wc-t... Össze is estem, éreztem hogy ráz a hideg, folyik rólam a víz, szerintem lázam is volt, de úgy éreztem mintha a hideg kő segítene egy picit. Ott találtak rám a szüleim, nem tudták mi bajom van. Nagy nehezen felkászálódtam, eléggé szégyeltem, hogy egy kis menstruációs görcstől így ki vagyok. De miután már hallották, hogy hangosan nyögök/bőgök mindenbajom van, fogtak és bevittek a kórházi ügyeletre. A kocsiban sikeresen elájultam, de elég gyorsan sikerült magamhoz térnem.

Kaptam nyugtatót,fájdalomcsillapítót és infúziót. Negyed óra alatt minden fájdalmam elmúlt, mintha semmi sem történt volna. A doki megvizsgált, megnyomkodta a hasam és furcsálta, hogy a köldököm környéke fáj leginkább, nem két oldalt egy bizonyos pont. Igazából nem tudott rá mit mondani.

Már itthon vagyok, kutyabajom, de egyszerűen ez nem igaz, hogy most már harmadszor történt meg, hogy majdnem feldobom a pacskert, amikor megjön. Szerintetek mitől van ez? Nőgyógyászhoz menjek vele? Vagy csak irassak ki valami erős görcsoldót? (hozzáteszem 2db buscopan forte-t vettem be ma reggel és egyáltalán nem használt:()

Valaki esetleg szokott hasonlóan szenvedni?

2013. máj. 19. 20:12
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Nőgyógyászhoz szoktak ilyen esetben fordulni?
2013. máj. 19. 21:31
 12/19 A kérdező kommentje:

Most nézem a papírt, amit kaptam. A diagnózis részhez ha jól látom az van írva, hogy dysmenorrhea, Gortgo Enteritis (?)

Ezek mit jelentenek?

2013. máj. 19. 21:36
 13/19 anonim ***** válasza:

A dysmenorrhoea fájdalmas menstruációt jelent. Az enteritis meg bélhurutot.

Gondolom nem tudták pontosan eldönteni, hogy mi bajod is van.

De ha mindig menzesznél van, akkor nyilván az első.

És igen, nőgyógyászhoz kell menni a panasszal.

2013. máj. 19. 21:39
 14/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Na akkor minél előbb kérek is majd egy időpontot.

2013. máj. 19. 21:44
 15/19 anonim ***** válasza:
Hát igen sajnos könnyen lehet endometriozis, viszont pontos diagnózist csak szövettani vizsgálattal lehet tudni! Sajnos kicsi rá az esély hogy rendesen kivizsgálják inkább felírnak majd fogamzásgátlót!
2013. máj. 19. 22:25
 16/19 A kérdező kommentje:

Nem szokták rendesen kivizsgálni? :(

Hát pedig jó lenne, mert ahogy olvasgatom elég súlyos következményei lehetnek. Nem lenne jó, ha ráhagynák annyival , hogy szedjek fogamzásgátló tablettát.

2013. máj. 20. 11:21
 17/19 anonim ***** válasza:

Az endometriózissal az a baj, hogy baromi nehéz diagnosztizálni.

Az egyetlen objektív módszer, az a laparoszkópia. Azaz pár kis vágást ejtenek a hasadon é egy kamerán keresztül szétnéznek a kismedencédben meg a hasadban. Ez azért jó, mert ha van vmi, akkor kezelni is lehet.

Viszont vmennyire érthető, hogy nem vágnak fel minden nőt, akinek fáj a hasa menzeszkor. Hiszen bár a laparos műtét nem nagy dolog, mégis csak műtét.

Mással viszont nem lehet biztosan diagnosztizálni.

Ha mondjuk az embernek a petefészkében van endometrium-sziget és csokoládéciszta alakul ki belőle, akkor UH-n látható, de egyébként nem.

Manuális vizsgálattal csak akkor lehet érezni, ha már nagyon durva a helyzet.

Van még egy marker, a CA-125 vizsgálat, de az meg nem elég szenzitív. Attól, hogy alacsony, még lehet endometriózisa vkinek.

Tehát jó módszer nincs.

Viszont a fogamzásgátló tabletta egyébként ilyen esetben segíthet. Amúgy nem vagyok nagy tabi-párti, de endometriózisnál spec. jó hatású lehet.

Ugyanis elsorvasztja azokat a kis méhnyálkahártya szigeteket. Na meg a fájdalmakat is mérsékli pont emiatt.

Ha vki gyerekvállalás előtt áll, és gyanús, akkor persze megcsinálják a lapart, de amúgy nem vagdosnak fel mindenkit.

2013. máj. 20. 11:33
 18/19 A kérdező kommentje:

Rendben, köszönöm, így már értem. :)

Az a baj, hogy a tablettától kicsit tartok, mert már 2 évig szedtem rendszeresen és rengeteg mellékhatásával megismerkedtem, hiába váltottam át egyikről másikra.

De persze, ha ez kell, hogy elmúljanak a menstruációs görcseim, akkor muszáj leszek visszatérni rá.

2013. máj. 20. 11:43
 19/19 anonim ***** válasza:

Hát ha tényleg endometriózisod van, arra van most egy új szer, ami nem fogamzásgátló.

De majd kiderül, hogy mi a baj és mi kell rá.

2013. máj. 20. 13:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!